BUCHAREST MASTERS OF JAZZ FESTIVAL!

Prima pagină » Noutăţi » Lansări » BUCHAREST MASTERS OF JAZZ FESTIVAL!

Legende ale muzicii jazz internationale vor sustine concerte incendiare la Bucuresti in luna octombrie, in cadrul evenimentului  Bucharest Masters of Jazz Festival. Concertele vor avea loc  dupa cum urmeaza: 23 octombrie – deschiderea festivalului – Sala Palatului, orele 19.00 24 octombrie – Monty ALexander Trio/Count Basie Orchestra directed by Bill Hughes – Sala Palatului, orele 19.00 25 octombrie – Erik Truffaz Quintet/Dianne Reeves  – Sala Palatului – orele 19.00 26 octombrie – Five Peace Band – Chick Corea, John McLaughlin, Christian McBride, Vinnie Collaiuta, Kenny Garrett – Sala Palatului – orele 19.00 si 5 noiembrie –  Nigel Kennedy Quintet – Sala Palatului, orele 19.00.  The Count  Basie Orchestra este unul dintre cele mai importante nume din istoria muzicii internationale. Cu 17 premii Grammy, artistii au crescut cu stilul Kansas City Swing al lui Count Basie si au adaugat propriile voci acestui trupei. The Count Basie Orchestra este una dintre cele mai proeminente grupuri de jazz din era swing-ului, fondata de Count Basie in 1935. Prima aparitie in public a fost la Targul International din San Francisco, in 1939. Un an mai tarziu, The Count Basie Orchestra reusea sa atraga atat nume mari ale muzicii vremii, care s-au implicat in acest proiect, cat si un public numeros.

Bill Hughes, cunoscut ca „Mr. B”, cum il numeau cu afectiune membrii mai tineri ai formatiei, s-a alaturat The Count Basie Orchestra dupa ce grupul a fost condus de mai multi muzicieni, dupa moartea lui Count Basie. Cu The Count Basie Orchestra, si chiar si dupa demisia sa din formatie, Bill a cantat la fiecare festival important de jazz din intreaga lume, incluzand The Newport Jazz Festival din New Orleans, Montreal si Toronto Jazz Festivals, precum si multe altele din Germania, Australia, Orientul Indepartat, America de Sud, Insulele Caraibe. 

 Count Basie si The Count Basie Orchestra au inregistrat 18 albume dintre care 15 au fost premiate cu distinctia Grammy. Bill Hughes a inregistrat alaturi de staruri ca Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Carmen McRae, Tony Bennett, Billy Eckstein, Frank Sinatra, Sammy Davis, Jr., Lena Horne, Nat King Cole, Rosemary Clooney, si a sustinut concerte alaturi de toti cei enumerati. Bill a concertat si ca artist solo, impreuna cu alte nume mari ale scenei muzicale ca Osie Johnson, Kenny Clark si Tee Carson.

Urmand traditia jazz-ului American, dar tinand cont si de radacinile sale jamaicane, pianistul Monty Alexander si-a petrecut viata explorand diversitatea muzicala si culturala. Intr-o cariera care dureaza de mai bine de patru decenii, a cantat si a inregistrat piese alaturi de artisti din fiecare colt al universului muzical: Frank Sinatra, Ray Brown, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Quincy Jones, Ernest Ranglin, Sly Dunbar, Robbie Shakespeare si multi altii. Numai in ultimii zece ani, Alexander a avut un program deosebit de incarcat cu proiecte multiple, cuprinzand genuri si stiluri diverse. Ca artist, cel mai important obiectiv al lui Alexander – indiferent daca se refera la reggae, jazz sau soul – este sa exprime bucuria muzicii, fara a tine cont de diferentele de gusturi si cultura ale publicului sau.

Dianne Reeves este cea mai importanta artista de jazz contemporana. Piesele sale sunt mai mult decat improvizatii de R&B si jazz. Reeves a fost premiata cu Grammy pentru Cea mai Buna Performanta de Jazz Vocal pentru trei discuri lansate consecutiv. Recent, ea a cantat in filmul lui George Clooney, “Good Night and Good Luck”, film nominalizat pentru Academy Award. Piesa de pe coloana sonora a filmului i-a adus Dianei Reeves cel de-al patrulea Grammy pentru Cea Mai Buna Artista de Jazz, in 2006.

Trompetistul de origine elvetiana Erik Truffaz a castigat un loc aparte in comunitatea  internationala de jazz pentru ca a avut ideea indrazneata de a cupla stilul bebop, stilul de inceput al lui Miles Davis, cu muzica electronica, acid rock si hip-hop. Rezultatul este o sinteza muzicala, de cele mai multe ori nostalgica, dar si fresh in acelasi timp. Despre muzica lui Truffaz se spune ca este intr-o continua schimbare, reprezentand o imbinare de genuri care creaza o atmosfera magnifica dintr-un minimum de note.

Dupa 40 de ani, prolificul chitarist-compozitor John McLaughlin nu inceteaza  sa ne uimeasca in permanenta. Schimbarile de stil si faptul ca exploreaza diferite modalitati de exprimare, interactionand cu noii artisti, au drept rezultat numeroase surprize pentru publicul sau. A fost nominalizat de 45 de ori la prestigioasele Grammy Awards si a castigat nu mai putin de 12 dintre acestea! Alaturi de Chick Corea a creat o trupa exploziva de muzica live, reusind sa imbine perfect rock si jazz, RETURN TO FOREVER, unul dintre cele mai populare grupuri instrumentale ale tuturor timpurilor. Muzica lor a trecut dincolo de orice bariera prin fuziunea energiilor, spiritualitatii, sentimentelor. Dupa succesul rasunator pe care artistul l-a repurtat in primavara la Bucuresti, iata ca John McLaughlin revine in Romania! De data aceasta insa nu va fi singur.

Pentru prima data in 40 de ani, Chick Corea si John McLaughlin isi vor uni fortele! Piese binecunoscute, dar si creatii noi, vor fi oferite publicului din Romania. Alaturi de John McLaughlin si Chick Corea vor mai urca pe scena Salii Palatului Kenny Garrett, Christian McBride si Vinnie Colaiuta. FIVE PEACE BAND (denumirea sub care vor evolua cei cinci monstri sacri ai muzicii mondiale) va castiga instant audienta din Romania cu acest concert care va intra in legenda.

Nigel Kennedy este cel mai bun cantaret la viola si vioara al timpurilor noastre. Un copil-minune care a studiat cu Yehudi Menuhin insusi, Nigel Kennedy a jucat un rol important in popularizarea muzicii clasice. Pe langa colaborarea cu Paul McCartney si Talk Talk, el are si un album senzational de rock progresiv (“Let Loose”), alaturi de Dave Heath. Printre premiile importante primite de-a-lungul unei cariere impresionante se numara British Record Industry Awards (pentru Cel Mai Bun Album de Muzica Clasica si pentru Albumul Anului) – 1985, BRIT Awards (pentru contributia remarcabila adusa muzicii britanice) – 2000, Cel Mai Bun Artist Al Anului – 2001.    

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 20 aprilie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9764 RON
GBP 1 x GBP = 5,8125 RON
USD 1 x USD = 4,6687 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 20 aprilie 2024

Acum la Bucureşti
7 °C

Nori împrăștiați

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner