Asociația ARENA ȋn parteneriat cu Centrul de Teatru Educaţional REPLIKA lansează GO WEST – Platformӑ de teatru şi dezbatere pe tema migraţiei

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » Asociația ARENA ȋn parteneriat cu Centrul de Teatru Educaţional REPLIKA lansează GO WEST – Platformӑ de teatru şi dezbatere pe tema migraţiei

Migraţia este unul dintre fenomenele sociale acute care afectează România. Sărăcia, lipsa locurilor de muncă şi de perspective pe plan local determină un exod masiv spre ţările ocidentale. Migraţia a căpătat amploare ȋn ultimii ani, odată cu intrarea României ȋn Uniunea Europeană. Ea afectează toate categoriile sociale şi ridică ȋntrebări serioase asupra viitorului societăţii. Fenomenul ia atât forma migraţiei economice, căt şi a exodului de creiere, cunoscut sub numele de brain drain.

Inițiatoarea platformei GO WEST, regizoarea Catinca Drăgănescu, împreună cu echipa de creație, și-au propus să documenteze şi să analizeze atât motivele care determină migraţia, căt mai ales experienţa migranţilor ȋn occident şi felul ȋn care aceasta le afectează viaţa personală şi relaţia cu cei apropiaţi.

docu Vaslui_2_foto Vlad BirduIn 2015, pornind de la cartea Lilianei Nechita, “Exodul mamelor”, echipa proiectului a efectuat o amplă documentare a migraţie motivate de sărăcie, concentrându-se pe situaţia mamelor românce plecate la muncă ȋn Italia. In urma acestei documentări coordonate de antropologul Alexandra Dincă, şi realizate ȋn parteneriat cu organizaţia World Vision România, Catinca Drăgănescu a finalizat textul spectacolului ȋn cadrul unei rezidenţe de creaţie la Drama League New York.

Pe baza piesei, Asociaţia Arena şi Centrul de Teatru Educaţional Replika au coprodus spectacolul ROVEGAN. Producția reprezintă primul proiect al platformei de teatru şi dezbatere GO WEST.

Spectacolul ROVEGAN a fost prezentat ȋn cadrul Festivalului de Teatru Independent Butterfly Effect, Galaţi, Septembrie 2016, unde a fost premiat pentru “rafinamentul mijloacelor performative şi folosirea alegoriei ca instrument de conştientizare a efectelor migraţiei economice”.

În perioada februarie – iunie 2017, Asociația ARENA va realiza un turneu național al spectacolului ROVEGAN, cu reprezentaţii gratuite urmate de dezbateri cu publicul, ȋn Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Botoşani, Sibiu, Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe.

rovegan_replika_2Turneul va avea dublă misiune: de instrument de conştientizare, dar va fi şi o ocazie de a documenta şi colecta date pentru un următor spectacol, BUN DE EXPORT, care să adreseze fenomenul de brain drain. Este deja cunoscut exportul de medici şi de specialişti ȋn IT, dar ceea ce este şi mai ȋngrijorător este perspectiva clasei de mijloc care ȋşi ȋncurajează copiii să ȋşi caute de lucru ȋn occident dacă aspiră la un trai decent. România este privită ca un teritoriu dezolant, lipsit de perspective, de care aceşti tineri trebuie să fugă dacă vor să realizeze ceva.

Primul spectacol din acest turneu va avea loc sâmbătă, 11 februarie 2017 de la ora 19:00 la Centrul Educațional REPLIKA din București (Strada Lănăriei Nr. 93-95).  Intrarea este liberă, doar pe bază de rezervare la adresele de mail contact.asociatia.arena@gmail.com sau centrulreplika@gmail.com, telefon:  0732101860; 0787714551.

Turneul ROVEGAN

(spectacole cu intrare liberă, pe bază de rezervare la adresa contact.asociatia.arena@gmail.com)

  • București – sâmbătă, 11 februarie 2017, ora 19:00 – Centrul Educațional RREPLIKA
  • Craiova – marti, 21 februarie 2017, ora 19:00 – Teatrul Național “Marin Sorescu”
  • Sibiu – vineri, 10 martie 2017, ora 19:00 – Teatrul Pentru Copii și Tineret “GONG”
  • Sfântu Gheorghe – duminică, 12 martie 2017, ora 19:00 – Teatrul “Andrei Mureșanu”
  • Botoșani – duminică, 9 aprilie 2017, ora 19:00 –Teatrul “Mihai Eminescu”
  • Iași – marți, 11 aprilie 2017, ora 19:00 – Teatrul FIX
  • Cluj – 19 aprilie 2017, ora 19:00 –REACTOR de creație și experiment
  • Târgu Mureș – joi, 20 aprilie, ora 19:00 – Teatrul ARIEL

ROVEGAN

De Catinca Drăgănescu

Cu: Mihaela Teleoacă, Silvana Negruţiu, Valentina Zaharia
Muzica: Alexei Țurcan
Video și documentare: Alexandra Dincă, Vlad Bîrdu, Ionuţ Popescu
Regia: Catinca Drăgănescu

“Pentru cine are contact cu această Românie, tăcută şi ignorată, care se destramă încet, ROVEGAN este un spectacol cutremurător. Pentru ceilalţi,  poate fi o revelaţie.

Catinca Draganescu a reuşit o distribuţie excepţională în ROVEGAN, cu trei actriţe care realizează un tur de forţă, combinînd modalităţi diferite de joc, de la scene dramatice la naraţiuni corale sau muzică live.” Oana Stoica, Dilema Veche

ROVEGAN este, conform criticului de teatru Oana Stoica, una dintre cele mai bune producții ale anului 2016.

GO WEST. Platforma de teatru şi dezbatere pe tema migraţiei este co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național.

www.facebook.com/platformadeteatru

Evenimente Recomandate
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 23 iunie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9771 RON
GBP 1 x GBP = 5,8883 RON
USD 1 x USD = 4,6535 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 23 iunie 2024

Acum la Bucureşti
34 °C

Cer senin

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner