Cronică de concert R.A. The Rugged Man în club Quantic, 24 mai 2024

Prima pagină » Noutăţi » Lansări » Cronică de concert R.A. The Rugged Man în club Quantic, 24 mai 2024

În ciuda aparențelor, concertele rap cu artiști străini sunt destul de rare în România, nu știu dacă din lipsă de interes sau din alte motive, dar sunt mult mai puțin decât cele de rock, metal, muzică electronică sau chiar trap, asta dacă ne gândim mai ales la festivalurile dedicate. Așadar, ocazia de a vedea artiști internaționali, mai ales cei mai underground, este destul de mică, așadar niciun eveniment nu ar trebui ratat. Pe 24 mai, în clubul Quantic din Grozăvești a avut loc un eveniment așteptat de către fanii rapului și care a strâns un număr mari de fani, dar nu chiar atât de mare pe cât m-aș fi așteptat. Unul dintre cei mai îndrăgiți și activi artiști ai scenei americane, R.A. The Rugged Man a revenit în România pentru un concert, după succesul avut în noiembrie anul trecut, tot în Quantic.

Cu toate că a început să cânte încă din copilărie, de la 12 ani, în anii ’90, fiind repede remarcat de către veteranii scenei americane, printre care chiar The Notorious B.I.G., debutul său a avut loc mult mai târziu, în 2004, cu albumul „Die, Rugged Man, Die”. Au urmat alte două albume, „Legends Never Die” în 2023 și All My Heroes Are Dead” în 2020. Acestea s-au bucurat de un mare succes, artistul devenind un nume respectat și concertele sale live s-au înmulțit, mergând prin toată lumea. Pe toate albumele a avut colaborări cu foarte mulți artiști, prea mulți pentru a-i enumera, și care au adus un aport mare pieselor. Concertul din București a avut în deschidere pe veteranii de la Paraziții și mai tinerii Dan Gerosu și Alan, iar warmup-ul a fost asigurat de către DJ Wicked. După concert a fost un after party cu Snowgoons DJs (DJ Crypt și Sixkay).

Show-urile artiștilor au început mai târziu cu o jumătate de oră, după o lungă încălzire cu Dj Wicked care a pus mult rap vechi și a ținut lumea în mișcare. Primul care a urcat pe scenă a fost Dan Gerosu alături de Chely și a dat startul unei seri de rap ca pe vremuri. Dan Gerosu este deja un nume cunoscut în underground, apare des pe scenă, are o mulțime de piese și, din câte am înțeles, lucrează la un prim album solo, care va ieși cât de curând, poate chiar anul acesta. Cu DJ Wicked la platane, care va rămâne acolo și pentru Alan, dar și pentru R.A. The Rugged Man, artistul a făcut atmosferă și, chiar dacă nu a stat mult pe scenă, a reușit să ne facă pe noi, cei din public, să cântăm un refren cu el și să ne simțim bine.

A urmat Alan, care a continuat să încingă atmosfera, alături de un alt rapper, pe scenă. El este, cu siguranță, unul dintre cei mai talentați artiști din ultimii ani și, am înțeles că și el o să scoată cât de curând un album care poate-i va crește și mai mult faima, cel deja lansat fiind destul de bine primit de către ascultătorii genului.
Piesele sale sunt catchy, spun povești de viață, el are flow și beat-urile sună bine de tot. Publicul din Quantic l-a primit și pe el foarte bine, iar Alan și colegul său de scenă au cântat câteva piese care au prins forte bine și au pus lumea în mișcare. Îmi place timbrul său vocal, foarte sictirit, dar în același timp complet implicat în ceea ce cântă. A făcut spectacol.

Multă lume a venit aseară și ă-i vadă pe cei de la Paraziții, una dintre cele mai îndrăgite trupe din hip-hopul românesc, o trupă care a muncit constant, a scos albume, a promovat alți artiști, a fondat și o casă de discuri, 20CM Records și a crescut câteva generații de puști care s-au făcut mari cu piesele lor. Mi-a plăcut că au avut mereu versuri ingenioase și au promovat constant și lectura, cultura, gânditul cu propria ta minte, nu cu ce vor alții. De-a lungul anilor i-am văzut de câteva ori live, cel mai recent chiar pe 8 martie anul acesta, într-un show care mi s-a părut destul de scurt. Nici acum nu au cântat mai mult, dar parcă au făcut un spectacol ceva mai bun, avându-l și de data aceasta pe scenă pe Dan Gerosu. Piesele alese de cei de la Paraziții sunt mai ales de pe albumele noi, cu câteva foarte mici excepții, cum ar fi „Din colțul blocului” sau melodia lui Cheloo, „Vicii”. Trupa știe să ține publicul implicat activ și timpul zboară repede atunci când cânți cot la cot cu ei versurile. Mi-a plăcut, demonstrează în continuare că sunt o trupă care live rupe. De asemenea, se pare că și Ombladon pregătește, după ani și ani un album solo, pe care, desigur, de abia îl aștept.

R.A. The Rugged Man a urcat pe scenă dupa ora 23.00 și nu a stat prea mult pe gânduri, a început în forță, cu un rap autentic, old school, ca pe vremuri, așa cum îmi place. Cu toate că știam ce cântă, nu eram așa de familiarizat cu prezența sa live, așa că am avut parte de câteva surprize. În primul rand este un showman care nu doar cântă, ci încearcă și reușește să facă spectacol cu ceea ce are. De exemplu, la un moment dat a întrebat dacă există beatboxeri în sală, fiind totuși un concert de rap. Din fericire a fost cineva, un băiat care a urcat pe scenă și care chiar le avea, așa că vreo două piese le-au cântat în colaborare. Mai târziu a întrebat dacă există în public break-danceri, dar cei care au urcat pe scenă nu au știut să danseze, lucru care nu i-a prea convenit, așa că i-a dat jos.

În al doilea rând, nu prea mă așteptam ca la un concert de rap să se lase cu moshing și cu sărit de pe scenă, dar se pare că aseară am avut parte de așa ceva. A invitat zece oameni pe scenă, care mai apoi au coborât luați pe brațe de către cei din fața scenei. Așadar, s-a lăsat cu ceva haos, la un moment dat a cântat și din public, urcat pe un scaun, fiind foarte apreciat de public pentru acest gest. Mi-a plăcut și că între piese a stat de vorbă cu noi, ne-a spus câteva povești, unele foarte tragice despre familia sa, care s-a confruntat cu moartea de multe ori, el pierzându-și mulți membri, printre care tatăl, un frate și o soră, dar ne-a spus că mereu trebuie să rămânem optimiști să ne vedem de drumul nostru oricât ar fi de dificil. Așadar, tot concertul a fost extrem de dinamic și a curs ca o poveste pe multe capitole, el cântând piese de pe toate albumele și făcând un super show.

Cronica realizata de Valentin Ion Ceaușescu.

Evenimente Recomandate
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 12 iunie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9767 RON
GBP 1 x GBP = 5,8931 RON
USD 1 x USD = 4,6295 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 12 iunie 2024

Acum la Bucureşti
28 °C

Ploaie ușoară

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner