Feist – The reminder

Prima pagină » Noutăţi » Lansări » Feist – The reminder

Cantareata si compozitoare de origine canadiana, castigatoare a mai multor Premii Juno, Feist (Leslie Feist) s-a nascut pe 13 februrie 1976 in Amherst, Noua Scotie, Canada.

Provenind dintr-o familie de artisti, tata pictor expresionist si mama sculptor, Feist si-a dorit sa devina scriitoare, insa si-a petrecut tineretea cantand in coruri. La varsta de 12 ani Feist era unul din cei 1000 de dansatori de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice De Iarna de la Calgary, pe care le citeaza ca inspiratie pentru piesa sa 1234.

Si-a inceput cariera muzicala in 1991, la varsta de 15 ani, ca vocalista a unei trupe de punk, numita Placebo (diferita de trupa britanica Placebo). Placebo, trupa fondata de Feist, a castigat o competitie locala si a fost astfel invitata sa cante in deschiderea concertului Ramones. La acest concert i-a cunoscut pe Brendan Canning si pe Kevin Drew, cu care, 10 ani mai tarziu, forma trupa Broken Social Scene.

In 1995, este fortata sa renunte o perioada la muzica pentru a-si reface vocea si se muta din Calgary la Toronto. Insa nu rezista prea mult timp departe de scena si revine, pe rand, ca basista a trupei Noah’s Arkweld si chitarista la By Divine Right, cu care pleaca in cateva turnee  intre 1998 si 2000.

Monarch (Lay Your Jewelled Head Down, albumul de debut al lui Feist este lansat in 1999 sub numele intreg al artistei – Leslie Feist. Compus din 10 piese, printre care Monarch, That’s What I Say si It’s Not What I Mean, usor recunoscute de fani, albumul Monarch este produs de Dan Kurtz, formatorul trupei de electropop Dragonette.

In vara lui 2001, Feist produce 7 noua piese adunate intr-o colectie ce nu va fi niciodata lansata – The Red Demos. Isi petrece o perioada concertand alaturi de Gonzales, muzician pe care il cunoscuse inca din primii ani de cariera. In acelasi timp, alaturi de un grup de prieteni, formeaza trupa de indie rock Broken Social Scene si imediat inregistreaza impreuna primul lor album – You Forgot It in People.

In timpul turneului European alaturi de Gonzales, Feist reorchestreaza si inregistreaza variante ale pieselor incluse pe Red Demo, ce se vor constitui mai traziu punctul de plecare pentru albumul Let It Die, albumul care o consacreaza.

Cu influente de rock, jazz si bossa nova, albumul a avut un mare success, reunind atat compozitii originale cat si coveruri, iar Feist este recunoscuta atat ca compozitoare cat si ca interpreta de exceptie.

Dupa inregistrarea lui Let It Die, cantareata se muta la Paris. In Europa, Feist colaboreaza cu duo-ul Kings of Kings of Convenience, ca si compozitoare, pe albumul lor Riot on an Empty Street si cu Jane Birkin, la piesa The Simple Story, de pe albumul Rendez-vous.

Urmeaza trei ani de turnee in intreaga lume si pana in 2004 concerteaza in America de Nord, Europa, Asia si chiar Australia, pentru a-si promova albumul Let It Die.

Talentul ii este rasplatit cu success. Dupa mai multe nominalizari la premiile Juno (cele mai importante premii muzicale din Canada), in 2005 obtine doua trofee: Alternative Album of the Year pentru Let It Die si New Artist of the Year.

Albumul rasplatit cu Premiul Juno, Let it Die este vandut in 500.000 de copii in intreaga lume si primeste discul de platina in Canada si discul de aur in Franta.

In 2005 Feist se implica intr-o campanie sociala si contribuie la compozitia piesei pentru UNICEF Do They Know It’s Hallowe’en?, pentru ca in 2006 sa se intoarca in Europa pentru a inregistra continuarea albumului Let It Die, la studiourile at LaFrette Studio, alaturi de prieteni vechi Gonzales, Mocky, Jamie Lidell si  Renaud Letang, si astfel apare un album de remixuri si alte colaborari, numit Open Season. Lansarea a avut loc in 18 aprilie 2006.

Cel de-al treilea album solo – The Reminder este lansat pe 23 aprilie 2007 in Europa si in 1 mai in Canada si Statele Unite. Cea de-a patra aparitie discografica confirma inventivitatea artistei. The Reminder abordeaza si alte genuri muzicale (soul, folk, gospel) si a fost inregistrat intr-un conac de langa Paris, fara casti ori alte instrumente de verificare, cele mai multe piese fiind practic inregistrari live.

Niciodata vocea ei calda si fragila nu a fost mai bine pusa in valoare ca in The Reminder.

Stilul muzical, amestecul de baroque-pop, folk si jazz, versurile optimiste sau uneori usor-melancolice, tonul exuberant sau intim, misterios pe alocuri, sunt cele care dau savoarea albumului.

Albumul contine piesa 1234. Compusa alaturi de Sally Seltmann de la New Buffalo si numita de Josh Tyrangiel adevarata opera de arta, 1234 devine hit dupa ilustrarea reclamei la iPod nano, atingand pozitia 8 in topurile americane, performanta rar intalnita pentru un artist indie rock.

Presa vorbeste mult despre succesul lui Feist. In iunie 2007 apare pe coperta New York Times, iar publicatia Time claseaza 1234 in topul  pieselor anului 2007.

Cu numeroase colaborari de-a lungul timpului, Feist si-a “imprumutat” vocea si pentru coloana sonora a filmului Paris, je t’aime, pentru doua piese: La Meme Histoire si We’re All in the Dance.

Anul acesta, Feist a fost nominalizata la premiile Grammy, Juno si la Independent Music Awards.

Albumul The Reminder este disponibil si in Romania la pretul de 29.9 lei.

Evenimente Recomandate
The Halo Effect și Flotsam And Jetsam vin la Posada Rock Festival 2025

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 2 decembrie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9771 RON
GBP 1 x GBP = 5,9807 RON
USD 1 x USD = 4,7129 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 2 decembrie 2024

Acum la Bucureşti
4 °C

Cer fragmentat

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner