În februarie, o călătorie istorică de-a lungul secolelor, la TV5MONDE

Prima pagină » Noutăţi » Actualităţi » În februarie, o călătorie istorică de-a lungul secolelor, la TV5MONDE

De la batalia de la Marignan, pana la intrigile politice de la prima editie a Campionatului Mondial de Fotbal, trecand prin literatura rusa a secolului al XIX-lea si prin cel de-Al Doilea Razboi Mondial, retraiti momente cheie ale istoriei, prin intermediul unor lungmetraje extraordinare si al documentarelor captivante.

Intrati in istorie, in fiecare duminica seara, la TV5MONDE.

MARIGNAN, MEMOIRES EN BATAILLE 

2Duminica, 5 februarie 2017, de la 20:30

O data care a intrat in istorie. Acesta este anul in care soldatii elvetieni au fost invinsi pe campul de lupta de la Marignan. Istoriografia a glorificat de multa vreme eroismul confederatilor. Dar ce s-a intamplat cu adevarat? Ce faceau soldatii elvetieni la Milano? De ce s-au dus sa lupte in campiile lombarde?

Realizator: Ruben Rossello (Elvetia, 2015)

L’ARMEE DES OMBRES

3Duminica, 12 februarie 2017, de la 22:00

Octombrie 1942. Philippe Gerbier, inginer de Drumuri si poduri, membru al unei retele de rezistenta gaulista, este trimis intr-un lagar de concentrare francez. Transferat la cartierul general al Gestapo-ului din Paris, acesta reuseste sa evadeze. Astfel, el se alatura retelei sale din Marsilia pentru a-l prinde pe tradatorul care l-a denuntat…

Regia: Jean-Pierre Melville (Franta/Italia, 1969)

Scenariul: Jean-Pierre Melville, dupa un roman de Joseph Kessel.

Distributia: Lino Ventura (Philippe Gerbier), Simone Signoret (Mathilde), Paul Meurisse (Luc Jardie), Jean-Pierre Cassel (Jean-Francois), Paul Crauchet (Felix), Claude Mann (le Masque), Christian Barbier (le Bison)

Genul: drama

Subtitrare in limbile franceza si engleza.

ANTON TCHEKHOV – 1890

4Duminica, 19 februarie 2017, de la ora 22:00

Anton Cehov, un medic modest, scrie stiri pentru a-si rotunji veniturile. Curand, talentul sau va fi recunoscut; este publicat si primeste premiul Puskin. Insa pierderea fratelui sau, pe care o traieste ca pe un esec personal, il arunca intr-o profunda criza de identitate…

Regia: Rene Feret (Franta, 2014)

Distributia: Nicolas Giraud (Anton Cehov), Lolita Chammah (Macha Cehov), Robinson Stevenin (Kolia Cehov), Jacques Bonnaffe (Souvorine), Jenna Thiam (Lika), Brontis Jodorowsky (Alexandru Cehov), Marie Feret (Anna), Frederic Pierrot (Tolstoi)

Genul: istoric

LA VERITABLE HISTOIRE DES COUPES DU MONDE

5Prima parte: 1930 – 1974

Duminica, 26 februarie 2017, de la 20:30

La fiecare patru ani, incepand din 1930, acest mare eveniment a marcat vietile pasionatilor de fotbal. Brazilia, adevarat templu al fotbalului, de cinci ori campioana mondiala, a fost gazda Campionatului Mondial de Fotbal din 2014. Descoperiti istoria unei competitii prestigioase, vazute prin ochii celor care au trait-o pe teren sau inafara lui.

Regia: Stephane Benhamou (Franta, 2014)

STIATI CA?

  • La incoronarea lui Francisc I ca rege al Frantei, in 1515, acesta avea doar 20 de ani. Opt luni mai tarziu, el isi trimite armata sa lupte cu mercenarii elvetieni, castiga marea batalie de la Marignan si intra astfel in istorie.
  • William Shakespeare este singurul scriitor care il depaseste pe Anton Chehov ca numar de opere literare adaptate cinematografic: 831 ecranizari pentru scriitorul britanic, versus 320 pentru cel rus.
  • Cupa Monidiala de Fotbal din 1942 si cea din 1946 nu au avut loc din cauza celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Va asteptam pe site-ul TV5MONDE Romania pentru a vedea grila completa de programe de limba franceza din luna februarie:

http://europe.tv5monde.com/ro

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 23 aprilie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9758 RON
GBP 1 x GBP = 5,7677 RON
USD 1 x USD = 4,6712 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 24 aprilie 2024

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner