Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE, la TIFF 2016

Prima pagină » Noutăţi » Actualităţi » Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE, la TIFF 2016

Sapte studenti francofoni care provin din patru tari diferite (Romania, Franta, Moldova, Israel) alcatuiesc anul acesta Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE, care vizioneaza cinci filme de limba franceza din cadrul Festivalului International de Film Transilvania si care va acorda unuia dintre acestea Prix TV5MONDE, RFI Romania, Institut francais de Roumanie du Jeune jury francophone / Premiul TV5MONDE, RFI Romania, Institut francais de Roumanie al Tanarului juriu francofon, in cadrul Galei TIFF din 4 iunie 2016.

Cei sapte studenti francofoni sunt stabiliti la Cluj si sunt coordonati de cineastul francez Samuel Collardey. Fiecare dintre tinerii jurati are o formare si un profil diferit, insa ceea ce ii uneste este pasiunea pentru film si francofonie. Ei sunt: Georgia Moraru (Romania), Solene Noret (Franta), Olimpia Buhai (Romania), Dumitru Neagu (Moldova), Ioana Ciupa (Romania), Marine Dori (Franta) si Yarden Tal (Israel).

Filmele jurizate de Juriul tinerilor francofoni de anul acesta sunt (pentru detalii despre fiecare film in parte, click pe titlul filmului):

AU PLUS PRES DU SOLEIL / Prea aproape de soare (regia Yves Angelo, 103 minute, in sectiunea Supernova)

VILLE-MARIE / Ville-Marie (regia Guy Edoin, 100 minute, in sectiunea Suspecti de serviciu)

TROIS SOUVENIRS DE MA JEUNESSE / Trei amintiri din tinerete (regia Arnaud Desplechin, 123 minute, in sectiunea Supernova)

JE ME TUE A LE DIRE / Mor sa-ti spun (regia Xavier Seron, 90 minute, in sectiunea Fara limita)

BORIS SANS BEATRICE / Boris fara Beatrice (regia Denis Cote, 93 minute, in sectiunea Expresul Bucuresti – Berlin)

Lungmetrajul Tempete, regizat de Samuel Collardey, le parrain du jury, a fost proiectat la TIFF anul acesta, urmat de sesiuni de discutii cu publicul. Tempete este un portret emotionant al unui pescar care incearca sa-si schimbe stilul de viata pentru a pastra custodia copiilor sai, in care protagonistul (premiat la Venetia) isi joaca rolul din viata reala.

Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2016 este unul dintre proiectele pe care TV5MONDE, Institutul Francez din Romania si RFI continua sa le dezvolte impreuna pentru a sustine tinerii si francofonia. Premiul este acordat la TIFF pentru al treilea an consecutiv.

Despre SAMUEL COLLARDEY, „PARRAIN DU JURY”

Samuel Collardey, director de imagine, operator si regizor francez, a lucrat patru ani in televiziune, inainte de a se alatura departamentului de Imagine al celebrei La Femis (Scoala nationala superioara pentru studii de imagine si sunet din Paris).

Filmul sau de la finalul studiilor, Du soleil en hiver, a primit numeroase distinctii, printre care Premiul SACD, la Quinzaine des realisateurs, in cadrul Festivalului de film de la Cannes, si Premiul special al juriul la Festivalul de la Clermont-Ferrand.

In 2008 apare primul sau lungmetraj, L’Apprenti, o docu-fictiune ce face portretul unui tanar ucenic dintr-o ferma din Haut-Doubs. Filmul primeste Premiul Semaine de la critique la Venetia, si Premiul  Louis-Delluc pentru cel mai bun debut.

Realizeaza imaginea filmelor Adieu Gary (regia Nassim Amaouche) si J’aime regarder les filles (regia Frederic Louf).

In 2013 isi lanseaza cel de-al doilea lungmetraj, Comme un lion. Lungmetrajul sau, Tempete, a fost proiectat la TIFF anul acesta.

Samuel Collardey este un regizor ale carui filme au o tenta umanista, tematica pe care o abordeaza fiind inspirata din fapte reale. Realizator deopotriva de documentare si de fictiune, Collardey are o abordare artistica si sociala ce evoca incercarile prin care oricine poate trece.

Despre TV5MONDE

TV5MONDE este una dintre principalele retele mondiale de televiziune, prezente in 220 tari si teritorii, prin noua canale regionale distincte (TV5MONDE Franta – Belgia – Elvetia, TV5MONDE Europa, TV5MONDE Africa, TV5MONDE Orient, TV5MONDE Asia, TV5MONDE Pacific, TV5MONDE America Latina si Caraibe, TV5MONDE Brazilia si TV5MONDE SUA), doua televiziuni online, carora li se adauga primul canal tematic, TiVi5mondeUSA, un canal dedicat tinerilor, aferent pietei americane.

TV5MONDE Europa difuzeaza in fiecare an peste 300 de filme subtitrate, 1300 de ore de fictiune, 2000 de ore de film documentar si reportaj si 19 emisiuni zilnice de stiri si cele mai bune emisiuni francofone, cu subtitrare.

Este singurul canal generalist francez care emite la nivel mondial. Are 10 canale francofone partenere (France 2, France 3, France 4, France 5, France O, ARTE France, RTBF.be, RTS, Radio-Canada si Tele-Quebec), le CIRTEF si l’AEF. Este prezent in 235 millioane de camine si 25.000 de hoteluri, in 55 de tari si difuzeaza programe cu caracter generalist produse in limba franceza si subtitrate in sapte limbi (romana, engleza, germana, spaniola, olandeza si rusa).

In urma Declaratiei de la Bucuresti, adoptate in cadrul Sommet de la Francophonie, in 2006, TV5 primeste statutul de must carry, fiind prezent in oferta tuturor operatorilor de cablu din Romania, la finalul lui 2007. Consecinta fireasca, TV5MONDE introduce subtitrarea in limba romana la inceputul lui 2008.

Pentru a ajunge la o audienta cat mai larga, TV5MONDE furnizeaza subtitrarea programelor sale in 12 limbi, sapte dintre acestea fiind disponibile la TV5MONDE Europe: franceza, engleza, spaniola, olandeza, germana, romana si rusa.

Site-ul oficial al TV5MONDE Romania

 

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 20 mai 2024

EUR 1 x EUR = 4,9751 RON
GBP 1 x GBP = 5,8059 RON
USD 1 x USD = 4,5879 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 20 mai 2024

Acum la Bucureşti
13 °C

Cer acoperit de nori

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner