The Commune / Comunitatea, filmul inspirat din copilaria regizorului Thomas Vinterberg din anii ‘70, a deschis Festivalul Filmului European (FFE) care are loc în perioada 5-29 mai 2016. Pelicula a fost proiectata în prezenta actorului danez Lars Ranthe (The Commune si The Hunt) care a vorbit despre film si a raspuns la cateva întrebari din partea publicului roman. Filmul ruleaza acum în cinematografe, distribuit de Independenta Film.
Trailer subtitrat în limba romana: Facebook link
Durata: 110 min.
Mai multe detalii despre The Commune: bit.ly/Comunitatea1
Fotografii, aici: https://we.tl/QyFZayDfxt
The Commune / Comunitatea spune povestea unui cuplu adult din Copenhaga anilor ‘70 care, odata mutat într-o casa foarte spatioasa, decide sa o împarta cu alti prieteni, pentru a trai împreuna ca într-o comunitate. Filmul este portretul unei întregi generatii de tineri idealisti si visatori care, la un moment dat, se vor confrunta cu cruda realitate.
Lars Ranthe, la prima vizionare cu public a filmului sau
”Sunt putin emotionat, pentru ca eu nici macar n-am participat la premiera filmului, nici la cea de la Berlin si nici la cea din Copenhaga. Asadar, aici în Romania e prima data cand vad filmul într-o sala cu public”, au fost primele cuvinte ale lui Lars Ranthe dupa proiectia The Commune de la Cinema Pro.
La Q&A-ul moderat de jurnalista Iulia Blaga, actorul danez a povestit ca ”traiul în comunitati era un lucru foarte uzual în anii ‘70”. El a spus ca si în zilele noastre mai sunt mici grupuri care traiesc în mod asemanator cu ceea ce se vede în film. ”Tatal meu era un hippie prin anii ‘60 si majoritatea prietenilor sai stateau asa. Cu aceasta ocazie, si eu am experimentat ceea ce a trait Thomas Vinterberg între 7 si 19 ani. Era o multime de lume, discutii interesante, copii, caini, muzica… era viata, entuziasm. Zilele astea suntem prea grabiti sa facem bani, sa ne luam o casa mare pe care s-o umplem cu mobilier si gadget-uri, între care ulterior ne petrecem singuratatea. Am senzatia ca noi, ca societate, pe undeva am pierdut ceva pe drum”, a fost de parere danezul.
Lars Ranthe a dezvaluit ca la filmarile pentru The Commune echipa de actori a trait sase saptamani în aceeasi casa. ”Acolo am repetat, acolo am mancat, acolo am baut… si a fost ceva bautura… acolo am avut discutiile uzuale despre film, am improvizat etc.”
La un moment dat, în timpul discutiilor cu publicul roman de la proiectia de la Cinema Pro, actorul danez a întrebat sala daca ar fi cineva interesat sa traiasca într-o astfel de comunitatea ca cea din film. A fost destul de surprins sa afle ca raspunsurile au fost în cea mai mare parte negative.
În final, invitatul a dezvaluit ca unul din proiectele viitoare ale lui Thomas Vinterberg, în care va avea un rol si Ranthe, va fi un film destul de provocator: ”un elogiu la adresa alcoolului”.
The Hunt (2012), proiectat si el la FFE 2016
Lars Ranthe a participat vineri seara si la proiectia The Hunt (2012), în regia aceluiasi Thomas Vinterberg, de la Cinema Elvira Popescu, unde de asemenea a raspuns la întrebarile publicului roman. The Hunt a rulat în cinematografele romanesti în urma cu trei ani, distribuit de Independenta Film, si poate fi vazut azi pe DVD.
La cea de-a 20-a editie a Festivalului Filmului European (FFE), care se va desfasura între 5 si 29 mai în sase orase din Romania, participa 85 de filme din tari precum Danemarca, Irlanda, Ungaria, Franta si Romania.
La Bucuresti, FFE va avea loc în intervalul 5 – 15 mai 2016. La Baia Mare, între 13 si 15 mai 2016. Cluj-Napoca si Tîrgu Mures, între 20 si 22 mai 2016. La Hunedoara si Timisoara, între 27 si 29 mai 2016.
Comunitatea / The Commune / Kollektivet este adus în Romania de Independenta Film, casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase.
Independenta Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) – Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) – Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fratii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d’Adele (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amelie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodovar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.