Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu: Omul și tehnologia. O istorie antropologică a viitorului

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu: Omul și tehnologia. O istorie antropologică a viitorului
Data Duminica, 10 Mai 2015
Ora 08:00
Locatie Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2, 010051 Bucharest, Romania

Duminică 10 mai 2015, ora 11.00, la Sala Mică a Teatrului Național, Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu va susține conferința cu tema Omul și tehnologia. O istorie antropologică a viitorului.


Despre conferință

„Dacă «eternitatea s-a născut la sat», viitorul s-a născut… în Renaștere. Până la modernitate, Omul avea un trecut; odată cu modernitatea, individul are un viitor. Omul ia locul lui Dumnezeu și declară că sunt cel ce sunt; mai mult, sunt cel ce devin, conform cu libertatea de neîngrădit a individului. O «mistică» optimistă a viitorului şi a stării finale de echilibru (civilizaţie, comunism, piaţă, etc.) se instalează în societățile moderne, încrezătoare în evoluție, progres, dezvoltare. Și omenirea începe să evolueze în tot felul de moduri…
Cu timpul, această «evoluție» devine tot mai rapidă, în primul rând datorită (noilor) tehnologii: ritmul de schimbare crește exponențial și se emit chiar «legi» care constată acest lucru. Dar încotro ne duce această nouă «evoluție»? Spre orizontul indefinit al perfectibilității Omului, atât de drag pionierilor modernității – consideră promotorii acestor noi tehnologii și Piața care le folosește. Acestui «trans-umanism» optimist i se opune însă un «post-umanism» îngrijorat de excesele dominației Omului.
Ni s-a spus că am ajuns la «sfârșitul Istoriei»; ce urmează după? A început deja un alt viitor al unui alt tip de Om?” Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu


Despre Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu

Vintilă Mihăilescu (născut în 1951) este profesor universitar doctor şi şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. În 1993 obţine titlul de Doctor în Psihologie, cu teza Ungureni şi pământeni. O analiză etnopsihologică.
În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (Sacr), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000. A desfăşurat o intensă activitate de cercetare la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române. Între 1992 şi 2000 a fost membru al Société des Européanistes, cu funcţia de secretar pentru Europa de Est. În perioada 1997-1999 a fost directorul Observatorului Bucureşti în cadrul programului Phare de Dezvoltare rurală. Din 1998 este colaborator permanent la revista Dilema Veche, unde deţine rubrica „Socio-hai-hui”. Începând cu acelaşi an şi până în 2000 a fost editor şef al Yearbook of the Romanian Society of Cultural Anthropology.
Membru în consiliul ştiinţific/director al: Center for the Study of Balkan Society and Culture (Graz), Ethnobarometer (Roma/Amsterdam), International Association of South-East European Anthropology (Londra) şi South-East European Academic League (Sofia).
A avut numeroase burse de studii la Mission du Patrimoine Ethnologique. A fost Visiting Professor la multe universităţi şi centre de studii avansate din Franţa, Elveţia, Germania, Belgia, Canada, Ungaria şi Bulgaria.
A fost directorul general al Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti între 2005 – 2011.
În 2006 a fost decorat de Preşedintele României pentru serviciile aduse culturii române.
Dintre lucrările sale menţionăm: Fascinaţia diferenţei (1999), Socio hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei (2000), Paysans de l’histoire (coautor, 1992), Vecini şi Vecinătăţi în Transilvania (coord., 2002), Socio hai-hui prin Arhipelagul România (2006), Antropologie. Cinci introduceri (2006, 2007), Etnografii urbane. Cotidianul văzut de aproape (coord., 2009), Sfârşitul jocului. România celor 20 de ani (2010), Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică (2013), Povestea Maidanezului Leuțu (2013), Fascinația diferenței. Anii de ucenicie ai unui antropolog (2014).

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 25 aprilie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9761 RON
GBP 1 x GBP = 5,7878 RON
USD 1 x USD = 4,6567 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 25 aprilie 2024

Acum la Bucureşti
15 °C

Ploaie ușoară

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner