Red Bull Music x Outernational Days 3

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » Red Bull Music x Outernational Days 3

Pe 20 septembrie 2018, Red Bull Music te cheamă la o seară cu world music din Rusia, Zimbabwe și Serbia în cadrul Outernational Days 3. Phurpa (RU), Stella Chiweshe (ZIM) și KӣR (SRB) aduc în centrul atenției conceptul de transă și modul în care se reflectă în muzică, live la Biserica Anglicană. Pe 23 septembrie 2018, aventura continuă la MNAC, cu un “artist talk” cu compozitorul Iancu Dumitrescu. Red Bull Music susține creativitatea și proiecte muzicale unice – anul acesta, programul său educațional Red Bull Music Academy sărbătorește 20 de ani de inițiativă în muzică. Două decenii de proiecte culturale curajoase, genuri muzicale diverse, experimentale și artiști inovatori.


Din umbra Kremlinului, ansamblul rusesc Phurpa aduce la București muzica autentică Bon (religia indigenă a Tibetului înainte de sosirea budismului în secolul al 7-lea d.Hr), folosind instrumente ritualice și o tehnică specială de interpretare tantrică. Phurpa folosește instrumente tibetane inedite precum dungkarul (un corn făcut dintr-o scoică imensă), dungchen (un corn supradimensionat, lung de trei metri), nga tambur (făcut din cranii umane) sau kangling (instrument muzical asemănător unui corn, din femur uman). Alexei Tegin, fondatorul și liderul grupului a început să exploreze muzica rituală la mijlocul anilor ’90, la legendara Cardinal Art Factory din Moscova. Numele grupului vine de la Phurpa Drugse Chempa, una dintre cele 5 zeități tutelare ale Părintelui Tantra din tradiția Bon, iar sound-ul e definit de un tip special de intonație, gyukye – (rgyud skad), de la cuvintele tibetane “rgyud” (tantra) și “skad” (sunetul vocii) – care se bazează pe principiul metamorfozării practicantului în timpul cântării. Membrii ansamblului au ajuns să stăpânească această tehnică printr-o pregătire riguroasă. Pe lângă meditație și exerciții fizice, pregătirea include, de exemplu, repetiții cu capul în jos (din această poziție, plămânii și corzile vocale funcționează mai eficient) și, de asemenea, o dietă regulată cu ceai negru cu ardei iute și frișca. Ardeiul irită și umflă corzile vocale, în timp ce frișca acționează ca lubrifiant.

Stella Chiweshe aduce în România un concert de muzică sacră la mbira dzavadzimu, un instrument tradițional al etnicilor Shona din Zimbabwe. Stella este una dintre puținele interprete ce stăpânesc mbira dzavadzimu. Marea doamnă a muzicii din Zimbabwe a învățat să cânte între 1966 și 1969, o perioadă în care femeilor le era interzis acest instrument și regimul colonial îndepărtase orice formă de activitate culturală. Chiweshe a străbătut lumea întreagă cu turnee și a împărțit scena cu staruri precum Peter Gabriel sau Susana Baca (Peru). A participat de mai multe ori la festivalul WOMAD – SUA (1994), Australia (1995), Spania (2006). A organizat un festival internațional de muzică pentru femei în Zimbabwe. În 1989, a jucat în filmul “I Am the Future”, un film realizat de Godwin Mawuru despre Ambuya Nehanda, eroina națională a Republicii Zimbabwe. În 2005, i se decernează Zimbabwe Silver Jubilee Awards (ZIMA Awards) pentru contribuție excepțională la industria muzicală locală și pentru “The Best Female Mbira Player”. Chiweshe crede cu tărie că timbrul blând al mbirei este “strâns legat de sunetul apei. Este familiar tuturor și, prin urmare, este reconfortant și memorabil. Este o formă totală de terapie în sine”. Mai mult, puterea spiritului mbira este cea care e vitală pentru Chiweshe, puterea de a trece peste toate îngrijorările acestei lumi și de a le face inconsecvente prin comparație.

R este Bane Jovančević, rezident și program manager al iconicului club Drug§tore din Belgrad. Un proiect DIY amenajat într-un fost abator, cu interioare în stil brutalist și o atmosferă industrială, Drug§tore a găzduit, de-a lungul timpului, trupe indie și proiecte experimentale îndrăznețe, alimentând cu rezistență și încăpățânare o scenă locală techno înfloritoare, care a atras atenția internațională. KӣR a participat la cele mai mari festivaluri din Balcani, a pus muzică în cluburi din Stockholm, Hamburg, Atena și Roma, atrăgându-și o bază generoasă de fani cu un mix unic de techno asezonat cu ritmuri tribale. Showurile sale sunt ritualuri trance hipnotice, incredibil de intense, care te împing în afara zonei de confort cu o forță întunecată și imprevizibilă. Nu e, cu siguranță, o muzică pentru toată lumea, ci una ce trebuie ascultată cu mintea deschisă, datorită avalanșei de sunete subtile, precum și multiplelor straturi de emoție ce o străbat.

Aventura Red Bull Music x Outernational Days 3 continuă la MNAC pe 23 septembrie, cu un “artist talk” cu compozitorul Iancu Dumitrescu moderat de Octav Avramescu. Compozitor, dirijor și muzicolog, Iancu Dumitrescu a urmat studii de fenomenologie și dirijat cu Sergiu Celibidache, Universitatea din Trier, Germania, 1978. Este director, fondator și dirijor al Ansamblului Hyperion, și, mai recent al HYPERION INTERNATIONAL cu care a realizat turnee în Franța (Radio France), Anglia  (Royal Festival Hall, LSO St Luke’s, Conway Hall), Olanda, Austria (Wien Modern, Musikvereign), Germania (Berlin), Portugalia (Gulbenkian Foundation), Italia, Statele Unite (“Spark Festival” 20088, Minneapolis), Tel Aviv (Hateiva Seder Series), Grecia (Fundația Onassis, Atena).

Iancu Dumitrescu este unul din cei mai de seamă reprezentanți, la scară mondială, ai curentului spectral în muzică. Este, de asemenea, considerat cel mai important reprezentant la nivel mondial al curentului componistic “hyper-spectralist” și al muzicii asistate de ordinator. Octav Avramescu este director artistic al festivalului Săptămâna Sunetului, precum și curator Sâmbăta Sonoră CREMAC. Această întâlnire este prima din programul Unearthing the music, proiect de cercetare al Asociației Jumătatea Plină și partenerii.


Pe 20 septembrie, concertele de la Biserica Anglicană vor începe la ora 20.00. Biletele sunt disponibile în număr limitat pe www.eventbook.ro, la prețul de 50 lei. Pe 23 septembrie, întâlnirea cu Iancu Dumitrescu de la MNAC începe la ora 16.30, iar accesul (în limita locurilor disponibile) se face prin rezervare pe redbull.ro/outernational, plus bilet de intrare în muzeu. Biletele pot fi achiziționate la intrarea în MNAC și sunt disponibile la prețul de 16 lei (adulți), 8 lei (pensionari), 4 lei (elevi și studenți).

Red Bull Music promovează diversitatea culturilor și a genurilor muzicale, precum și mințile transformative care le pun în mișcare. Festivalurile, workshop-urile educative, colaborările dintre artiști și miile de alte inițiative reunite sub umbrela Red Bull Music sprijină comunități artistice locale din întreaga lume. Un program început în 1998, Red Bull Music Academy adună o dată la 2 ani peste 60 de artiști din întreaga lume pentru o lună de colaborări creative. Red Bull Music Academy a luat principiile fundamentale care stau la baza programului său de selecție și aplică această abordare curatorială la evenimente, prelegeri și festivaluri locale pe tot parcursul anului. În aceasta toamnă, la aniversarea de 20 de ani, Red Bull Music Academy se întoarce la Berlin, orașul unde-a început totul.

Anul acesta, Outernational Days (19 -23 septembrie 2018) continuă să celebreze diversitatea și să exploreze teritoriile nuanțate ale muzicii. De la hibrizi electronici din Orientul Mijlociu (Iran, Egipt și Liban) la muzică de transă din Mongolia sau Indonezia și muzică sacră din Zimbabwe, festivalul investighează muzica și felul în care este influențată de contextul contemporan al migrațiilor și schimbărilor geo-politice nu doar prin concerte live și DJ set-uri, ci și prin workshop-uri, lectures și proiecții de film. Programul integral al Outernational Days 3 este disponbil pe http://the-attic.net/outernational

Evenimente Recomandate
Symphony X confirmati la Posada Rock Festival 2024

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 21 iulie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9709 RON
GBP 1 x GBP = 5,8970 RON
USD 1 x USD = 4,5670 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 21 iulie 2024

Acum la Bucureşti
31 °C

Ploaie ușoară

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner