S-au decernat Premiile Cesar: Vincent Lindon a fost desemnat cel mai bun actor in “La loi du marche”

Prima pagină » Noutăţi » Actualităţi » S-au decernat Premiile Cesar: Vincent Lindon a fost desemnat cel mai bun actor in “La loi du marche”

Vincent Lindon a primit vineri seara trofeul “Cel mai bun actor” la Premiile Cesar 2016 pentru rolul unui somer care-si cauta de lucru, in zilele noastre, intr-o Europa dominata de Legea pietei / La loi du marche. Filmul este de vineri, 26 februarie, in cinematografe. Distribuit de Independenta Film.

Trailer subtitrat in limba romana:

Fotografii, aici.

La acelasi eveniment, “Cel mai bun actor debutant” a fost ales Rod Paradot, din La Tete haute / Capul sus. Acelasi film a dat si “Cel mai bun actor intr-un rol secundar” – Benoit Magimel. Trofeul “Cel mai bun regizor” a fost ridicat de Arnaud Desplechin pentru filmul Trois souvenirs de ma jeunesse / My Golden Years. Ambele filme sunt distribuite in Romania de Independenta Film. Trois souvenirs de ma jeunesse / My Golden Years va avea premiera pe 6 mai 2016.

Anul trecut, Legea pietei / La loi du marche a fost proiectat in Competitia oficiala Cannes 2015 si a castigat Premiul juriului, iar Vincent Lindon a fost ales deasemenea “Cel mai bun actor”.

Vincent Lindon, “expertul” in probleme de somaj

Vincent Lindon este la treia colaborare cu regizorul Stephane Brize, dupa Mademoiselle Chambon si A Few Hours of Spring. Majoritatea rolurilor sale au fost in filme cu puternica rezonanta sociala, Linndon fiind plasat in contexte economice dificile, de cele mai multe ori somer. Un exemplu reprezentativ este pelicula Fred (1997), de Pierre Jolivet, in care Lindon este un muncitor calificat, sofer de macara, care nu reuseste sa-si gaseasca de lucru.

In Legea pietei, Vincent joaca rolul lui Thierry, un barbat de 50 de ani al carui job se desfiinteaza in urma relocarii fabricii la care lucreaza de 25 de ani. Personajul este urmarit pe parcursul cautarii unui nou loc de munca, in conditiile economice actuale, in care procedurile au depasit de mult simpla parcurgere a rubricii de anunturi dintr-un ziar.

“Mi s-a parut relevant sa-l arat pe Thierry in acest context social, al situatiei umilitoare rezultate din intrarea in somaj”, spune regizorul Stephane Brize. “Sa-l vedem la coada la biroul de somaj, la interviurile desfasurate prin Skype etc. Nimeni nu este rautacios cu el in mod special. Insa absolut toti – chiar si fara sa vrea sau fara sa lase sa se vada – pun umarul la violenta acestei lumi fata de oamenii aflati in situatia sa. Asta-i viata in zilele noastre. Si, pe masura ce vezi cum stau lucrurile, realizezi ca ca Thierry realmente nu are alta optiune decat aceea de a accepta ceea ce i se ofera”.

Din palmares: Printesa Caroline de Monaco si Chiara Mastroianni

Actorul francez Vincent Lindon are 57 de ani, iar printre prietenii sai cei mai buni se numara actorul si cantaretul Patrick Bruel, precum si Printesa Caroline de Monaco, al carei partener a fost intre anii 1990 si 1995. A fost casatorit cu actrita Sandrine Kiberlain, pe care a cunoscut-o pe un platou de filmare in 1993. Ulterior au divortat. S-au reintalnit in 2009, in decorul peliculei Mademoiselle Chambon, unde au jucat impreuna. El avea rolul unui tata care se indragosteste de profesoara fiului sau. Recent, Vincent Lindon a intrat in atentia presei pentru o relatie amoroasa cu actrita Chiara Mastroianni.


“Somer. 51 de ani. Caut de lucru”

(Sinopsis La loi du marche / Legea pietei)

Thierry (jucat de actorul Vincent Lindon) este un om obisnuit. Are 51 de ani si o viata intreaga dedicata unei companii care brusc a decis ca nu mai are nevoie de el, pentru ca si-a relocat productia intr-o tara cu mana de lucru mai ieftina.

Pentru a-si gasi un loc de munca la varsta lui trebuie sa treaca prin niste incercari cel putin umilitoare: cursuri de recalificare inutile, interviuri prin Skype, celebrele, de-acum, “sesiuni de coaching” etc. Toate par menite sa-l “scape” de vechea sa identitate si sa-i ajusteze respectul fata de sine, in numele reeducarii, pentru a se potrivi noului sistem tehnoratic neoliberal.

Filmul urmareste eforturile acestui barbat pana cand, in sfarsit, reuseste sa-si gaseasca un job. Acesta consta in supravegherea propriilor sai colegi de munca si vine la pachet cu o serie de dileme morale pe care Thierry trebuie sa le solutioneze cumva.


La loi du marche / Legea pietei / The Measure of a Man este adus in Romania de Independenta Film, casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase.

Independenta Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) – Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) – Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fratii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d’Adele (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amelie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodovar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 23 mai 2024

EUR 1 x EUR = 4,9745 RON
GBP 1 x GBP = 5,8379 RON
USD 1 x USD = 4,5878 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 24 mai 2024

Acum la Bucureşti
13 °C

Nori împrăștiați

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner