Tania Mouraud: Prima expoziție personală în România a importantei artiste contemporane

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » Tania Mouraud: Prima expoziție personală în România a importantei artiste contemporane

Figură majoră a artei contemporane, Tania Mouraud va avea pentru prima dată o expoziție personală în România, țara de origine a tatălui ei, la Eastwards Prospectus (19 mai – 31 iulie 2016). Pe lângă lucrările expuse în galerie, artista franceză va fi prezentă și în spațiul public, prin intermediul a numeroase panouri stradale din București și în mai multe orașe din țară, pe care trecătorii vor descoperi o lucrare a ei bazată pe un vers de Benjamin Fondane (B. Fundoianu).

Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei Eastwards Prospectus, expoziția Tania Mouraud – OTNOT va include opere de fotografie, video, sunet și „scrieri”. Ele dezvăluie câteva dintre preocupările principale ale artistei: raportul de forțe care se stabilește între om și natură în lumea de azi, responsabilitatea pe care o avem cu toții față de distrugerea mediului înconjurător, dar și responsabilitatea artistului în societate. Titlul expoziției este preluat din celebrul poem De rerum natura (On the Nature of Things), în care Lucrețiu descrie creația lumii, apariția civilizației și, în final, episodul marii ciume din Atena. Tema mizelor contemporane privind salvarea speciei umane este sugerată astfel chiar din titlu.

Élodie Stroecken, curatorul expoziției, spune: „Arta angajată a Taniei Mouraud se dorește a fi o poziție apolitică a individului. Perspectiva ei este cea a unei artiste care trăiește cu «ochii deschiși asupra lumii».”

La etajul galeriei Eastwards Prospectus vor fi prezentate fotografii, inclusiv cea mai recentă serie, Balafres (răni deschise), realizată în situri deschise de extracție a lignitului din Germania. Tania Mouraud a lucrat cu fotografia de la finalul anilor ’60 și până la începutul anilor ’90 și s-a întors la acest mediu în 2008, folosind de această dată camere digitale. Cu ciclul Balafres, inițiat în 2014, ea revelează frumusețea uluitoare din locul unui dezastru ecologic.

Subsolul galeriei este rezervat artei video, asociată cu „scrieri”. Publicul va putea vedea, în premieră, cea mai recentă lucrare video, Pandemonium. Alături de aceasta: Face to Face și No Name, cea din urmă incluzând imagini filmate de Tania Mouraud în cimitirul evreiesc din Iași.

Printr-o intervenție urbană în București și în mai multe orașe din țară, inclusiv Roman, orașul în care s-a născut tatăl ei, Tania Mouraud va adăuga un nou capitol în demersul său de artă publică. Dacă în 1977-1978, ea repeta cuvântul „NI” pe 54 de billboard-uri răspândite prin Paris, pentru România a ales un vers al lui Benjamin Fondane (B. Fundoianu), intelectual născut la Iași, naturalizat în Franța înainte de război și decedat în lagărul Auschwitz-Birkenau.  „CRIERTOUJOURSJUSQUALAFINDUMONDE” va fi reprodus pe numeroase panouri stradale, într-o formă grafică spectaculoasă, deși greu lizibilă. Trecătorii vor fi astfel provocați să descrifreze aceste cuvinte sensibile, încărcate de emoție, și să descopere o lucrare de artă în locuri dedicate, de obicei, mesajelor publicitare.

Expoziția de la Eastwards Prospectus are loc la mai puțin de un an după o amplă retrospectivă dedicată Taniei Mouraud de Centre Pompidou-Metz.

Artistă imposibil de încadrat într-un curent, Tania Mouraud (născută în 1942) are o operă polimorfă, într-o continuă evoluţie din 1960, anul în care a început să lucreze. De la pictură, fotografie și instalații, la performance-uri, video și sunet, toate se regăsesc în practica ei. Indiferent de mediul folosit, a cercetat condiția umană în jurul unor teme ca feminismul și consumul și a explorat mereu relația dintre artă și legăturile sociale. Ea a propus adăugarea unei camere de meditaţie în toate apartamentele (1968). Pe panourile publicitare din Paris și-a declarat dezaprobarea faţă de societatea care încurajează consumul în detrimentul individului (1977). A investigat limitarea percepţiei prin crearea de „mots de forme” (cuvinte de formă) (1989). Din 1998 lucrează cu fotografie, video şi sunet pentru a examina diverse aspecte ale istoriei şi ale vieţii.


Despre Eastwards Prospectus

Eastwards Prospectus este o galerie de artă contemporană cu un program vibrant de expoziții dedicate unor valori confirmate din arta internațională, precum și unor artiști în afirmare, în special din Europa de Est, ale căror lucrări au o putere de fascinaţie la nivel internațional. Untitled-2Înființată în 2014, Eastwards Prospectus are un spațiu versatil de expunere, care permite organizarea simultană a două expoziții sau desfășurarea uneia de amploare pe două niveluri.

  1. Tania Mouraud, Balafres, 2015, print digital pe hârtie fine art, ©ADAGP Tania Mouraud, prin amabilitatea artistei și Eastwards Prospectus
  2. Tania Mouraud, City Performance n1, 1977-1978, intervenție urbană în Paris, colecția FRAC Lorraine, ©ADAGP Tania Mouraud, prin amabilitatea artistei și Eastwards Prospectus
  3. Tania Mouraud, One More Night, 1969-2014, installation view, Galerie Rive Droite, Paris, 1970, fotografie de André Morain, prin amabilitatea artistei și Eastwards Prospectus

Tania Mouraud, WYSIWYG, 1989, pictură murală la Grand Palais, Paris, 2006, colecția Musée National d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, fotografie de  Thierry Depagne, prin amabilitatea artistei și Eastwards Prospectus

Evenimente Recomandate
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 12 iunie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9767 RON
GBP 1 x GBP = 5,8931 RON
USD 1 x USD = 4,6295 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 12 iunie 2024

Acum la Bucureşti
28 °C

Ploaie ușoară

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner