Asociatia Star Education ce il are ca Presedinte pe Zoli TOTH (Sistem) a derulat incepand de anul trecut trei proiecte pe fonduri europene, dedicate promovarii a trei dintre cele mai importante cetati medievale din Romania: Curtea Domneasca din Targoviste, Cetatea Rasnov si Cetatea Poenari.
Proiectele, intitulate generic „Sistem si prietenii, respect pentru trecut” au avut mai multe componente.
Sub titulatura „Pro Istoria Fest” Asociatia Star Education a organizat la Curtea Domneasca din Targoviste, Cetatea Rasnov si Cetatea Poenari trei festivaluri care au avut ca principal obiectiv atragerea unui numar cat mai mare de turisti la cele trei cetati. Festivalurile s-au desfasurat pe parcursul a cate doua zile si au atras in total un numar de peste 40.000 spectatori.
Fiecare zi de festival a debutat inca de la primele ore ale zilei cu un program de activitati medievale in care Arcasii „Lupii din pusta” au recreat o comunitate medievala in care au locuit timp de doua zile, au gatit potrivit retetelor vremii, au desfasurat diverse activitati intr-un atelier de fabricat arme si armuri, haine si alte unelte necesare. Au facut demonstratii de lupta si i-au initiat pe vizitatori in tainele manuirii arcului.
In paralel trupa de muzica medievala Ad Hoc a sustinut minirecitaluri pe tot parcursul zilei, iar un grup de domnite imbracate in straie de epoca au dansat antrenandu-i si pe cei prezenti la festival. Mestesugari locali au facut demonstratii si un grup de papusari a organizat workshopuri urmate de reprezentatii cu basme populare romanesti.
Parada costumelor, luptatorilor si domnitelor a incheiat prima parte a zilei prefatand concertele de seara la care au participat nume importante ale scenei muzicale dance si pop rock din Romania: Holograf, Sistem, Vunk, DeepCentral, Narcotic Sound, Paradigma, Antract, Delia, Xonia. Spectacolele au beneficiat atat de show-uri laser complexe cat si de jocuri de artificii spectaculoase.
Toate cele trei festivaluri au fost extrem de apreciate de oficialitatile locale, care au transmis scrisori de felicitare catre Asociatia Star Education.
In paralel cu organizarea festivalurilor, au fost realizate diverse materiale promotionale ( brosuri, tricouri), s-au realizat site-uri dedicate fiecarei cetati in parte (http://www.curteadomneascatargoviste.ro/, http://www.cetateapoenari.ro/www.cetatea-taraneasca-rasnov.ro ). Fiecarei cetati i s-a dedicat cate un film documentar de 20 de minut care vorbeste despre istoria de secole a cetatilor. O mentiune speciala exista pentru documentarul realizat pentru Cetatea Poenari care beneficiaza de participarea extraordinara a istoricilor Neagu Djuvara si Gheorghe I. Cantacuzino.
Aceste trei proiecte fac parte dintr-o serie ce va continua cu promovarea unor cetati ca Sighisoara, Suceava, Sarmizegetusa si Enisala.