Ziua ADN la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » Ziua ADN la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” marchează pe 25 aprilie Ziua Internațională a ADN printr-o serie de activități destinate atât publicului larg cât și unui segment specific de public, liceenii, conform următorului program:

  1. Începând cu orele 10.00, 12.00, 14.00 şi 16.00, elevii de liceu vor putea participa gratuit la vizitele organizate în cadrul Laboratorului
  2. de Biologie Moleculară al Muzeului.Începând cu ora 17.00, pasionaţii de ştiinţă de orice vârstă sunt invitaţi în Sala Atelier pentru o scurtă incursiune în istoria geneticii.

Anul acesta marchează două aniversări legate de studiul acidului dezoxiribonucleic (ADN): 65 de ani de la publicarea în prestigioasa revistă NATURE a articolelor care explicau structura ADN și 15 ani de la anunțarea finalizării cercetărilor din cadrul Proiectului Genomul Uman. Molecula ADN reprezintă moştenirea noastră genetică, acea „spirală” care ne aseamănă cu părinţii și, în același timp, legătura noastră cu restul lumii vii. Descoperirea acestei structuri elegante și extrem de importante nu s-a realizat peste noapte. O serie de cercetări cumulate a oferit indiciile necesare pentru a găsi cheia finală a structurii ADN.

Studiul geneticii este important atât pentru cunoașterea detaliată a lumii vii cât și pentru aplicarea rezultatelor acestor studii în multe aspecte ale vieții cotidiene, de la medicină la ecologie și protecția mediului. De exemplu, cercetările desfăşurate în Laboratorul de Biologie Moleculară al Muzeului aduc un plus de cunoaştere în probleme de interes global, cum ar fi conservarea biodiversităţii la nivel genetic. Majoritatea oamenilor ştie că este nevoie să conservăm speciile aflate în pericol, dar ştiaţi că pentru a face acest lucru trebuie să protejăm în special acele populaţii ale speciei care posedă cea mai mare diversitate genetică? Identificarea acestor populații cu valoare deosebită pentru conservare se realizează prin studii de genetică a populaţiilor desfășurate în astfel de laboratoare.

Porţile Laboratorului vor fi deschise liceenilor în această zi de la orele 10.00, 12.00, 14.00 şi 16.00 pentru o serie de vizite ghidate. Specialiştii Muzeului le vor vorbi tinerilor despre cum sunt utilizate tehnicile de biologie moleculară pentru a putea rezolva probleme legate de statutul taxonomic al unor specii relicte, despre conservarea unor specii periclitate, genetica unor specii invazive și identificarea prin DNA-barcoding (coduri de bare ADN) a unor specii străine (invazive) din fauna României. Începând cu ora 17.00, publicul este invitat în Sala Atelier pentru o scurtă incursiune în istoria geneticii. Cercetători şi voluntari ai Laboratorului de Biologie Moleculară al Muzeului ne vor vorbi despre personalităţi și momente cruciale din evoluţia acestei științe.

  • Dr. Ana-Maria Krapal va prezenta povestea lui Thomas Hunt Morgan şi celebrele lui musculiţe de oţet;
  • Ana Alexandra Stratan, voluntar al Laboratorului, ne va prezenta câteva etape importante în descoperirea structurii ADN;
  • Masterand Andreea Maria Brezeanu, asistent de cercetare, ne va povesti despre Frederick Sanger şi metoda de secvenţiere ADN dezvoltată de el;
  • Dr. Andrei Ştefan va explica metoda PCR (reacţia de polimerizare în lanţ a acizilor nucleici), descoperirea epocală a lui Cary Mullis, tehnică de bază în biologia moleculară de astăzi.

Participarea la cele 4 vizite ghidate se poate face doar prin înscrierea claselor pe adresa de e-mail info@antipa.ro, în limita a 20 locuri/grupă. Participarea la conferinţa de la ora 17.00 este gratuită şi se poate face prin înscrierea la e-mail info@antipa.ro în limita locurilor disponibile.

Mai multe detalii pe pagina oficială de Facebook a Muzeului „Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa.

Va aşteptăm cu drag!

Parteneri media: Radio Romania Cultural, UnitedMedia, Calendar Evenimente, comunicatedepresa.ro, Centruldepresa.ro, Grădinite.com, Prokid.ro, GoKID.ro, mamica.ro, melc-codobelc.ro, agendacopiilor.wordpress.com, HotNews, SmartWoman, Mămica de azi, Mami, stiripentrucopii.com, kidsnews.ro, labucatarie.ro.

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 19 martie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9715 RON
GBP 1 x GBP = 5,8088 RON
USD 1 x USD = 4,5614 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 19 martie 2024

Acum la Bucureşti
3 °C

Ninsoare

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner