A noua editie Ro-IFF se apropie de start

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » A noua editie Ro-IFF se apropie de start

Bucuresti, 26 septembrie – Pe 30 septembrie, de la ora 20:00, in sala Cinematecii Union (Str. Ion Campineanu nr. 21) se deschide editia a noua a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor filmelor care nu sunt in general distribuite in circuitul multiplexurilor. Ro-IFF, care se incheie pe 6 octombrie, poarta provocatorul slogan „Festival de film cu buget mic si filme mari”. Anul acesta, toate filmele din programul Ro-IFF vor fi proiectate la Sala Union (Paul Calinescu) a Cinematecii Romane. Chiar daca bugetul festivalului este substantial redus fata de editiile sale anterioare, Ro-IFF 2013 este dedicat prieteniei, sperantei si fair-play-ului.

Cel mai bun exemplu in acest sens este filmul care, luni de la ora 20:00, deschide editia a noua. Filmul, inclus in sectiunea „Panorama”, are un titlu care ar putea constitui un al doilea slogan al festivalului: Minunea de la Berna (Das Wunder von Bern / The Miracle of Bern). Daca minunea nemteasca este ca nationala RFG a castigat Campionatul Mondial de Fotbal de la Berna, din 1954, in fata favoritei Ungaria, minunea romaneasca este ca, desi lipsit de sprijin, Ro-IFF a sperat, a rezistat cu fair-play si, iata, a ajuns la a noua editie.

Minunea de la Berna, cel mai mare succes al cinematografiei germane din anul 2003, este regizat de cunoscutul cineast german Sonke Wortmann, care semneaza si scenariul, impreuna cu Rochus Hahn. Rolurile principale sunt interpretate de Louis Klamroth (Matthias Lubanski), Peter Lohmeyer (Richard Lubanski), Johanna Gastdorf (Christa Lubanski) si Sascha Gopel (Helmut Rahn).

Vara lui 1954. Uniunea Sovietica trimite prizonierii de razboi acasa. Printre ei se afla tatal lui Matthias, un baiat de 11 ani, linistit si iubitor de fotbal, care locuieste cu mama, sora si fratele lui intr-un oras minier din Vestul Germaniei. Matthias a gasit cu ceva timp in urma un tata-surogat in persoana lui Helmut Rahn, un antrenor local de fotbal, care l-a adoptat pe baiat ca fiind mascota lui. Reintoarcerea tatalui umbreste fericirea familiei. Distrus de catre anii prizonieratului, Richard intampina probleme in adaptarea la viata de dupa razboi, indepartandu-si familia prin severitatea sa. Pentru Richard, fotbalul nu are nici un rost, la fel ca si Cupa Mondiala ce va avea loc la Berna, in Elvetia. Dar Matthias doreste sa fie acolo, alaturi de idolul sau, selectionat in echipa nationala a Germaniei. Prin intermediul pasiunii sale pentru acest sport, dar si multumita spiritului sau de luptator, Matthias reaprinde dorinta de viata a tatalui sau. Asadar, la inceputul ultimului meci al Cupei Mondiale, un mic miracol al iubirii si generozitatii transcende granitele pentru a ajuta un alt miracol – victoria lui Helmut Rahn si a Nationalei Germaniei, miracolul de la Berna.

Primii eroi din Germania de dupa razboi, demoralizata si traumatizata de vina, au fost fotbalistii. In 1954, Germania de Vest a devenit, in mod surprinzator, campioana mondiala a primului turneu final televizat. In urma unui joc dramatic, finala jucata impotriva favoritei Ungaria a intrat in istoria Germaniei sub numele de „Minunea de la Berna”. La noua ani dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, castigarea titlului pare sa elibereze un intreg popor de privatiunile si depresiile de dupa conflagratie si este considerata, chiar de atunci, momentul de nastere a Republicii Federale Germania. Filmul urmareste drumul eroilor de la Berna si plaseaza intamplarea in contextul situatiei sociale de la mijlocul anilor ’50. La fel cum fotbalistii au oferit din nou germanilor sentimentul unei comunitati, asa si familia se reuneste in sfarsit, dupa reintoarcerea celor dragi, despartiti de razboi.

Sonke Wortmann a dorit sa devina jucator profesionist de fotbal si si-a inceput cariera la Westfalia Herne. Dupa trei ani, a renuntat si a studiat pentru un semestru sociologia, inainte de a intra la Academia de Teatru si Film din Munchen, pentru a studia regie de film. Apoi a mers la Colegiul de Arte din Londra. In timpul studiilor, a lucrat ca sofer de taxi si actor. Filmul sau de debut, DER BEWEGTE MANN (MAYBE… MAYBE NOT), a aparut pe ecrane in 1994 si a devenit unul dintre cele mai de succes filme germane de dupa razboi. DAS SUPERWEIB a fost filmat, dupa cum el insusi spune, pentru a dovedi ca se poate face „un film de succes adaptat dupa un roman de succes”. Wortmann a filmat DER HIMMEL VON HOLLYWOOD (THE HOLLYWOOD SIGN), bazat pe cel mai bine vandut roman la nivel mondial al lui Leon de Winter, in Statele Unite ale Americii, cu o distributie foarte buna. Wortmann vede MINUNEA DE LA BERNA ca fiind cel mai mare succes al sau. Acesta a devenit cel mai de succes film din cinematografia germana in anul 2003. In timpul Cupei Confederatiilor din anul 2005 si a Campionatului Mondial de Fotbal din 2006, s-a alaturat echipei nationale de fotbal. La fiecare meci a stat pe banca de rezerve si, la cererea managerului Jurgen Klinsmann, a pregatit filme care au fost prezentate ulterior jucatorilor, in scopul de a ii pregati pentru urmatorul meci. Filmul documentar de doua ore de la Cupa Mondiala, produs din cele peste 100 de ore de material filmat, a fost prezentat echipei nationale de fotbal a Germaniei pe 14 august 2006 ca avanpremiera. A avut premiera in cinematografe pe 5 decembrie 2006, sub titlul DEUTSCHLAND. EIN SOMMERMARCHEN (GERMANIA. UN BASM DE VARA ). Filmul a avut peste 4 milioane de telespectatori. Profiturile nete ale filmului au fost donate catre SOS-Children’s Villages.

Romania International Film Festival este singurul festival care promoveaza cineasti est-europeni din zona Marii Negre (in special prin competitia CineBlackSea) si, de asemenea, unicul din Romania cu o sectiune competitionala rezervata femeilor-regizor (Woman in Cinema).

Evenimentul se afla sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, iar cei care fac posibila aceasta editie a Ro-IFF sunt Centrul National al Cinematografiei si Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana (parteneri institutionali). Alti parteneri si sponsori: ECU – The European Independent Film Festival, Beautik Haute Parfumerie, Zizin, Cramele Recas, Silva, Kfea.ro, Active Rent a Car, DHL. Festivalul Ro-IFF este recomandat de PORT.ro.

Birou de presa RO¬¬¬-IFF:
Mihai Fulger, 0723251296
press@ro-iff.ro
www.ro-iff.ro

————————————————————————————————————————————————————–
Romania International Film Festival (Ro-IFF), organizat de Fundatia Artis, se afla la a noua editie. Infiintat in 2005, este singurul festival international de film care s-a adresat inca de la inceput productiilor tarilor din bazinul Marii Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia si Romania). Pornit initial ca un festival rezervat acestor productii, Ro-IFF s-a extins, iar in anul 2009 s-a adaugat o noua sectiune competitionala, adresata Femeii-regizor/Femeii in cinema. Detalii pe www.ro-iff.ro.

Fundatia Artis a fost infiintata in 1998 si are ca obiective principale sustinerea si promovarea culturii, a tinerilor care activeaza in domeniul culturii (inclusiv a tinerilor cineasti), distribuirea si promovarea valorilor cinematografiei europene, precum si a cinematografiilor din zona Marii Negre, zona cu o mare diversitate culturala si cu un mare potential creativ.

Evenimente Recomandate
Metal Gates Festival 2024 anunta programul complet si bilete pe zile

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 8 septembrie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9728 RON
GBP 1 x GBP = 5,8944 RON
USD 1 x USD = 4,4760 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 9 septembrie 2024

Acum la Bucureşti
16 °C

Cer senin

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner