ARTmania Festival 2023 – Supergrupul britanic Porcupine Tree, în premieră în România

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » ARTmania Festival 2023 – Supergrupul britanic Porcupine Tree, în premieră în România

 Reunită cu mare succes după un hiatus de mai bine de un deceniu, trupa britanică Porcupine Tree va concerta pentru prima dată în România la ARTmania Festival 2023, care va avea loc în perioada 28 – 30 iulie.

Supergrupul, condus de reputatul muzician englez Steven Wilson, va urca pe scena principală a festivalului, în Piața Mare din Sibiu.

Bazele Porcupine Tree au fost puse de Steven Wilson în 1987. Alături de el, în formula actuală a formației, se află claviaturistul Richard Barbieri, care a făcut parte din grupul new wave Japan, și bateristul Gavin Harrison, care mai colaborează cu The Pinneaple Thief, dar și cu trupa-fenomen King Crimson.

Atât Steven Wilson, ca artist solo, cât și Gavin Harrison, cu The Pineapple Thief, au făcut parte din line-up-ul ARTmania Festival, în 2018, respectiv 2022.

În primii ani, Steven Wilson a fost cel care a compus integral muzica pentru proiectul său. Din 1993, a început să coopteze diverși muzicieni, între care Richard Barbieri, la clape, Colin Edwin, la bas, și Chris Maitland, la tobe. Primul line-up a rezistat până în 2002, când Gavin Harrison l-a înlocuit pe Chris Maitland.

De-a lungul timpului, grupul a făcut și schimbări de ordin muzical. A trecut de la rock psihedelic, space rock și rock experimental la progressive rock, alternative rock și progressive metal.

Din 2010 până în prezent, trupa a fost în mare parte inactivă pe scena muzicală, Steven Wilson fiind implicat în diverse proiecte solo, la fel și alți membri. Steven Wilson, Richard Barbieri și Gavin Harrison au continuat, intermitent, să lucreze în secret, iar după un deceniu a apărut „Closure / Continuation”.

Albumul, rezultatul unui proces de creație care a durat 12 ani, a fost lansat în iunie 2022. Apariția lui a fost urmată, toamna aceasta, de o serie de concerte sold-out pe arene din Europa, pentru care li s-au alăturat Randy McStine (chitară) și Nate Navarro (bas). Printre show-urile de succes a fost cel de pe Wembley Arena, unde trupa a cântat în fața a 12.000 de persoane.

„Considerăm că este probabil în top 3 cele mai bune albume pe care le-am făcut până acum, alături de «In Absentia» și «Fear of a Blank Planet». Este Porcupine Tree pur, dar, în același timp, sună proaspăt”,

spun membrii trupei despre „Closure / Continuation”.

Cu fiecare lansare, Porcupine Tree a explorat noi idei muzicale, trecând de la rock psihedelic pastoral și peisaje sonore electronice ambientale la pop experimental și metal propulsiv. Albume ca „Fear of a Blank Planet”, nominalizat la GRAMMY în 2007, și „The Incident”, din 2009, au arătat că Porcupine Tree a îmbinat fără efort genuri distincte pentru a crea un univers muzical revoluționar care este propriu grupului.

De la „On the Sunday of Life…”, apărut în 1992, și până la „Closure / Continuation” (2022), grupul Porcupine Tree a lansat „Up the Downstair” (1993), „The Sky Moves Sideways” (1995), „Signify” (1996), „Stupid Dream” (1999), „Lightbulb Sun” (2000), „In Absentia” (2002), „Deadwing” (2005), „Fear of a Blank Planet” (2007) și „The Incident” (2009). Lor li se adaugă zece albume live și cinci compilații.

Pentru cea de-a 16-a ediție ARTmania Festival, inclusă în proiectul „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural”, derulat de ARTmania Events cu Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival, două dintre cele mai importante evenimente de gen din Norvegia, au mai fost confirmate trupele Emperor (Norvegia), SAMAEL (Elveția), Pain of Salvation (Suedia), iar noi nume vor fi comunicate în săptămânile ce urmează.

Abonamentele pentru ediția de anul viitor pot fi cumpărate, pe 23 noiembrie, la prețul de 350 lei/buc. + taxe doar de la clubul Quantic din București, unde are loc un eveniment pentru public la care accesul este liber.

Online, abonamentele pentru ARTmania Festival 2023 pot fi achiziționate de pe website-ul oficial (www.artmaniafestival.ro) și de pe iabilet.ro, la prețul de 400 lei/ buc. + taxe.

***

„Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de 980.230,30 lei (198.102,36 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 12 luni.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

***

ARTmania   Festival,   primul   festival   românesc   care   a   dezvoltat   în   România   ideea   de   îmbinare   dintre   artă   și divertisment, reprezintă o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.

Începând cu 2006, ARTmania   s-a   consacrat   drept   principal   promotor   regional   al   proiectelor   muzicale contemporane. Muzica este componenta de bază, dar reprezintă doar o parte din experiența pe care ARTmania Festival a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

Încă de la început, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală care să ofere publicului diverse evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum concerte, expoziții, lansări de carte și proiecții de film.

Fiind cel mai longeviv festival rock din România și una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiție de pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneț și al unui ambient special: Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Estul Europei.

ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența edițiilor anterioare, la care au concertat, între alții, Steven Wilson, Serj Tankian, Devin Townsend, Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall și Deine Lakaien.

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 18 aprilie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9754 RON
GBP 1 x GBP = 5,8294 RON
USD 1 x USD = 4,6739 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 18 aprilie 2024

Acum la Bucureşti
9 °C

Cer senin

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner