Balkan Taksim lansează albumul de debut „Disko Telegraf” – 15 decembrie, Control Club

Prima pagină » Noutăţi » Lansări » Balkan Taksim lansează albumul de debut „Disko Telegraf” – 15 decembrie, Control Club

 

Trupa Balkan Taksim lansează albumul de debut, cu un concert în 15 decembrie, la Control Club, în București

Balkan Taksim s-a evidențiat în ultimii ani ca una dintre cele mai originale formații muzicale din România, fiind o colaborare între artistul Sașa-Liviu Stoianovici și producătorul Alin Zăbrăuțeanu. Promovând o combinație de ritmuri și aranjamente electronice, sunete din Carpați și melodii de inspirație balcanică și anatoliană, Balkan Taksim creează un caleidoscop muzical energic și inventiv.

 

În piesele grupului se resimt influențe de trip-hop sau rock iugoslav, dar și tușe din muzica psihedelică a anilor ‘60. Instrumentele tradiționale cu coarde (cobza românească, saz-ul turcesc, šargija bosniacă) sunt susținute de structuri ritmice construite în studio, bazate pe sunete acustice prelucrate, distorsionate. Vocile cu ecou aduc o urmă de cânt rural străbătut de asprime, dar și de melancolie. Cântecele „povestesc” despre dragoste, călătorie, dans, despre moarte și uitare. Poezia populară se întrețese cu viziuni futuriste, iar folclorul muzical al Balcanilor, Anatoliei și Carpaților este mai degrabă un pretext pentru găsirea unor noi formulări artistice.

 

Balkan Taksim lansează albumul de debut „Disko Telegraf” – 15 decembrie, Control Club

 

Explorările lui Sașa în zona muzicii țărănești vechi – românească și balcanică – și  interesul pentru cultura slavilor din sud l-au determinat să călătorească în diferite regiuni, interacționând cu artiști și muzicanți locali pentru a aduna sunete și povești muzicale direct de la sursă.

 

Albumul Disko Telegraf este creat folosind instrumente tradiționale românești, turcești și balcanice, ritmuri străvechi din Carpați, voci atemporale, sunete psihedelice, tehnologii muzicale contemporane și viziuni futuriste.

 

Piesele de pe disc își trag rădăcinile dintr-o serie de experiențe culturale deosebite pe care Sașa le-a avut în timpul călătoriilor sale în Turcia și în spațiul fostei Iugoslavii. Toate aceste episoade, cât și cercetările făcute în satele românești, au contribuit decisiv la nașterea albumului de debut, după cum mărturisește chiar el:

 

Îmi amintesc momentul în care am descoperit familia sazului turcesc. S-a întâmplat într-o piață colorată a unui orășel din zona Mării Egee, în Turcia. Acea impresie puternică m-a făcut să cumpăr mai târziu un saz, în Konya, capitala de neuitat a Dervișilor Rotitori.

 Nunțile la care am asistat pe străzile din Konya m-au făcut să regândesc relația pe care o avem în România atât cu trecutul nostru agrar, cât și cu cel comunist. Și nu doar din cauza împușcăturilor „tradiționale” care se auzeau deasupra sunetelor electro-saz-ului. Nu…

Cu câțiva ani în urmă, în Balcani, am avut privilegiul de a înregistra povești și cântece ale comunității aromâne. Acolo, fie că era vorba de satele de aromâni, bulgari sau macedoneni, am putut simți urmele trecutului otoman, strecurate printre obiceiurile și cuvintele străvechi slave și latine.

 Mă gândesc la ultimii cântăreți la cobză din satele Moldovei, cu poveștile și explicațiile lor încurcate. La credința mea că voi învăța ceva de la ei, la obsesia mea de a găsi instrumente țărănești vechi, de genul celor pe care „nu le mai face nimeni”. Și, da, îmi voi aminti întotdeauna de lăutarul care a adormit lângă mine, având deja „un pahar în plus”, dimineața devreme, lăsându-și vioara în cutie, neatinsă. 

Sașa-Liviu Stoianovici

 

Disko Telegraf este lansat internațional la prestigioasa casă de discuri pariziană Buda Musique și este disponibil în format fizic pe CD și dublu vinil; conține 13 piese compuse în ultimii doi ani, printre care și single-urile deja lansate: ZalinaAnadolkaLuncaŽali Zare și Shlonak, piese ce au fost în playlisturile unor radiouri internaționale foarte importante (BBC Radio 3 & 6 Music, KEXP, KCRW, KUTX, Soho Radio și multe altele).

 

Albumul este produs de Balkan Taksim și este masterizat de artistul și producătorul muzical francez Alex Gopher (faimos pentru colaborările cu trupe și artiști precum Air, Etienne de Crecy, Mr. Oizo, Gesaffelstein, Carla Luciani sau Ethienne Daho) la Paris.

 

Discul se bucură deja de aprecieri în mass-media internațională de specialitate, adunând recenzii de patru și trei stele, acordate de reviste prestigioase; iată doar câteva exemple:

“Merges Anatolian ’70s acid rock with Massive Attack’s menacing creep.” – MOJO (★★★★)

 “Sounds like timeless Massive Attack beats, meeting modern masterpieces of psychedelic Romanian folk joints. It’s deep and immersive.” – Songlines (★★★★)

“A sort of Balkanic trip-hop that’s intriguingly layered, and inclined to continuously unfold new revelations.” ­– Shindig! Magazine (★★★★)

“An unusual and bewitching Balkan music, more introspective than exuberant, but nevertheless rich in arguments to dance, a psychedelic sound, nourished by dub effects & electrified lutes.­– Le Monde

“It’s glorious sounds.” ­– OUTinPerth (★★★★)

“The cosmic sound of the elektro saz with the heavy and earthy basslines creates the perfect alchemy between the memory of customs and the projection of this music of ‘formerly in the present.” ­– Rolling Stone (FR) (★★★)

“We like it a lot!­– Télérama (★★★)

“Each track on this album is a journey of exploration.­– Folk Radio UK

 

„Disko Telegraf” – titlurile pieselor:

 1. Meram Ekspresi
 2. Zalina
 3. Shlonak
 4. Cartes postales
 5. Ușak Ekspresi
 6. Žali Zare
 7. Lunca
 8. Anadolka
 9. A mirelui
 10. Mortu
 11. Ankara Ekspresi
 12. Foaie verde
 13. Balkan Teleskop

 

Evenimentul de lansare din 15 decembrie, desfășurat în Control Club, va începe la ora 19:00 și se va organiza urmând toate prevederile legale aflate in vigoare la data desfășurării lui, fiind permis accesul unui număr limitat de participanți.

Pe măsură ce aceste prevederi vor fi anunțate de autorități, le vom transmite tuturor participanților.

Biletele pentru evenimentul de lansare din Control Club se pot achiziționa online de pe eventbook.ro, iar prețul unui bilet este de 60 lei în perioada 3 – 14 Decembrie și 80 lei în ziua evenimentului.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/583669409589749

Spotify | Bandcamp | Facebook | Instagram | Youtube | Twitter

 

Accesul se va face exclusiv pe baza certificatului verde COVID-19. Acesta este disponibil pentru:

 • PERSOANELE VACCINATE cu ambele doze și care au împlinit 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
 • persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV2.

Certificatul verde COVID-19 se poate descărca de aici: https://certificat-covid.gov.ro

Suntem obligați să verificăm aceste documente la acces.

Este obligatorie purtarea măștii de protecție pe toată durata evenimentului.

Copiii sub 12 ani au acces gratuit atât timp cât sunt însoțiți de un adult plătitor de bilet. Pentru copii peste 12 ani va fi nevoie de prezentarea unui certificat verde COVID-19. Dacă copilul are peste 5 ani va trebui să poarte mască.

 

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 28 februarie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9686 RON
GBP 1 x GBP = 5,8072 RON
USD 1 x USD = 4,5785 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 28 februarie 2024

Acum la Bucureşti
14 °C

Cer senin

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner