„Brâncuși din eternitate” de Adrian Popovici, în cursa pentru Globurile de Aur

Prima pagină » Noutăţi » „Brâncuși din eternitate” de Adrian Popovici, în cursa pentru Globurile de Aur

Filmul românesc Brâncuși din eternitate, în regia lui Adrian Popovici, se numără printre cele 53 de producții cinematografice din întreaga lume care au fost acceptate în cursa pentru Globul de Aur rezervat Celui mai bun film într-o limbă străină (Best Foreign Language Film), după cum anunță un comunicat recent al Asociației Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association / HFPA), care acordă, în fiecare ianuarie, prestigioasele premii.


„După o examinare atentă”, afirmă comunicatul, doar 53 de filme au fost admise pentru a fi luate în considerare de către membrii HFPA atunci când vor vota câștigătorul Globului de Aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină. Condițiile impuse producțiilor și coproducțiilor intrate în concurs sunt ca un procent de cel puțin 51% din dialogurile lor să fie vorbit într-o altă limbă decât engleza, ca ele să fi fost lansate în țara sau țările de origine între 1 noiembrie 2013 și 31 decembrie 2014, precum și să fi avut parte de o proiecție oficială pentru membrii votanți HFPA. Pot intra în competiție chiar și producții americane vorbite în limbi străine, iar participare fiecărei țări în această categorie nu este limitată la un singur titlu pe an.

Dacă în 2014 Academia de Arte și Științe Cinematografice a anunțat un număr record de 83 de filme, reprezentând tot atâtea țări ale lumii, intrate în cursa pentru Oscarul categoriei Cel mai bun film într-o limbă străină (unde reprezentantul României a fost desemnat Câinele japonez, lungmetrajul de debut al lui Tudor Cristian Jurgiu), la Globurile de Aur acordate în ianuarie 2015 sunt eligibile, pentru categoria similară, doar 53 de filme, iar țara noastră este reprezentată doar de Brâncuși din eternitate, o producție Artis Film România în regia lui Adrian Popovici. Filmul intră în competiție cu 52 de filme importante, dintre care multe sunt semnate de regizori renumiți, precum Zhang Yimou (Coming Home, China), Paolo Virzì (Human Capital, Italia), Pawel Pawlikowski (Ida, Polonia-Danemarca), Andrei Zviaghințev (Leviathan, Rusia), Jean-Pierre și Luc Dardenne (Two Days, One Night, Belgia), Roman Polanksi (Venus in Fur, Franța), Claude Lelouch (We Love You, You Bastard, Franța), Kornél Mundruczó (White God, Ungaria) sau Nuri Bilge Ceylan (Winter Sleep, Turcia).


Lista completă a filmelor poate fi consultată pe site-ul Globurilor de Aur: www.goldenglobes.com/global/foreign-language-films-compete-golden-globe-25781


Trei perioade de timp, trei poveşti, trei planuri şi trei personaje construiesc intriga filmului Brâncuși din eternitate, care zugrăvește personalitatea marelui sculptor de origine română Constantin Brâncuşi. Povestea principală este cea despre Brâncuşi în perioada lui de maturitate atât fizică, cât şi creativă. Este perioada care urmează sosirii lui la Paris, perioada prieteniei cu Modigliani, dar şi a relaţiei cu Martha, unul dintre modelele lui, poate chiar modelul lui preferat. În ciuda nenumăratelor lui trădări, Martha îi rămâne credincioasă până la moartea ei. A doua poveste este cea a lui Marin Etu, un student la Arte plastice, în Bucureşti, în perioada instaurării regimului comunist. Din cauza unor critici aduse unora dintre membrii Academiei Române care au refuzat moştenirea pe care Brâncuşi ar fi vrut s-o lase statului român, el este condamnat la 13 ani de detenţie. După ce este eliberat, Securitatea îl obligă să falsifice multe din lucrările lui Brâncuşi. A treia poveste îl are în centrul ei pe Milarepa, un mare învăţat ce a trăit în secolul al XII-lea în Tibet. Milarepa e evocat de multe ori de Brâncuşi, mare admirator al învăţăturilor sale, dar şi de Marin Etu, care, în timpul detenţiei, datorită unui coleg de celulă, ajunge să afle multe despre viaţa lui Milarepa. Acesta este liantul dintre sculptorul Brâncuşi şi falsificatorul Marin Etu, liantul dintre destinele lor. Brâncuşi din eternitate este un film despre căutarea adevărului şi a perfecţiunii în artă, dar şi despre dezamăgirile provocate de nerealizări. Este, însă, şi un film despre cel care le influenţează vieţile până în clipa trecerii în singurătate… Milarepa.


Rolurile principale ale filmului sunt interpretate de Ioan Andrei Ionescu (Constantin Brâncuși), Iulia Verdeș (Martha), Alexandru Potocean (Marin Etu) și Claudiu Bleonț (Milarepa). Adrian Popovici a transpus pe ecran un scenariu scris de regretatul Radu Aneste Petrescu, Ioan Cărmăzan și Pascal Ilie Virgil. Filmul este produs de Cornelia Paloș și regizorul Adrian Popovici, care semnează și muzica, alături de Vladi Cnejevici.

Pentru mai multe detalii despre film, accesați www.brancusimovie.com

Concert Wolfheart in Quantic
Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 1 decembrie 2023

EUR 1 x EUR = 4,9726 RON
GBP 1 x GBP = 5,7463 RON
USD 1 x USD = 4,5313 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 1 decembrie 2023

Acum la Bucureşti
7 °C

Câțiva nori

Vezi mai multe orașe →

Reducere 1% la PC Garage

Click pe imaginea de mai sus, sau foloseste codul FN7MKAFI in cosul de produse!

E-zine.ro is a Thomann Partner