CABINA LITERARĂ DIGITALĂ L.I.R. ÎNCHEIE PRIMA PARTE A TURNEULUI SĂU DIN STRĂINĂTATE și urmează să fie expusă în perioada următoare la Belgrad, Cluj-Napoca și Timișoara

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » CABINA LITERARĂ DIGITALĂ L.I.R. ÎNCHEIE PRIMA PARTE A TURNEULUI SĂU DIN STRĂINĂTATE și urmează să fie expusă în perioada următoare la Belgrad, Cluj-Napoca și Timișoara

Pentru primului său turneu internațional, proiectul L.I.R. a fost prezentat publicului român, cu ocazia expunerii sale la București din data de 25 martie 2016. Timp de aproape o lună, cabina literară digitală a reușit performanța de a captiva atenția cititorilor, datorită caracterului său intuitiv, dar și de a trezi interesul generației tinere pentru lectură. În acest context, dar și pentru a atinge un public cât mai larg, acest proiect inedit urmează să fie găzduit de către Biblioteca Națională a Serbiei, intre 26 aprilie 2016 – 21 mai 2016, pentru a se întoarce din nou în România, la Institutul Francez din Cluj-Napoca, în perioada 23 mai – 4 iunie 2016, și de a-și încheia parcursul la Institutul Francez din Timișoara, între 6 și 19 iunie 2016.

Pentru a marca această primă etapă, catalogul L.I.R. va fi completat cu o listă de opere literare propuse de către scriitoarea și regizoarea Alexandra Badea.

Artista, care urmează să fie distinsă de către Ambasadorul Franței, E.S. Domnul François Saint-Paul, cu medalia de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor al Republicii Franceze în cadrul unei ceremonii oficiale, care va avea loc la Reședința Franței pe 26 aprilie 2016, la ora 18:30, a propus o selecție de șase cărți. Pentru a marca legătura franco-română, a fost stabilit ca lista să cuprindă trei opere românești, și anume „Inventatorul iubirii” de Gherasim Luca, „De ce fierbe copilul în mămăligă” de Aglaja Veteranyi și „Zuckerfrei/Fuck you, Eu.Ro.Pa” Nicoleta Esinescu, iar cealaltă jumătate să fie reprezentată de literatura franceză, prin „La vie devant soi” de Romain Gary, „King Kong theory” de Virginie Despentes și „La maladie de la mort” de Marguerite Duras.

În urma acestei selecții, autorul proiectului, Joris Mathieu, director al Teatrului Nouvelle Génération-CDN din Lyon, s-a deplasat în România alături de echipa sa din cadrul companiei Haut et Court pentru a turna secvențe ce vor îmbogăți catalogul bibliotecii, care dispune în prezent de 31 de opere. Actorii români Răzvan Oprea, Valentina Zaharia și Adriana Butoi au fost selecționați pentru a realiza acest turnaj – efectuat în parteneriat cu Radio România Internațional și Unteatru – și a întruchipa hologramele din cadrul cabinei literare digitale, care va începe alt turneu internațional din toamnă.

Proiectul L.I.R. este o adevărată experiență literară imersivă, datorită caracterului său intuitiv și ludic. Spectatorul este invitat să aleagă una dintre numeroasele cărți puse la dispoziția sa, înainte de a fi trimis într-o adevărată experiență de realitate augmentată, care conduce la transpunerea operei literare în imagini, voci și muzică, moment în care se conturează o hologramă care citește un pasaj timp de câteva minute. Proiectul L.I.R. oferă așadar spectatorului o primă idee a lumii imaginate de către autor, scâpând astfel, preț de câteva momente, de realitatea cotidiană.

Instalația literară digitală L.I.R. face parte din proiectul « Bibliothèques vivantes », inițiat de către Institutul Francez și de către Ministerul Culturii și Comunicării francez, în cadrul programului TransARTE, și este prezentată în România de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, în parteneriat cu Institutul Francez din Serbia, Biblioteca națională a Serbiei și Teatrul Nouvelle Génération – CDN de Lyon, cu sprijinul BRD-Grupul Société Générale, RFI România și TV5MONDE în România.

Evenimente Recomandate
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 18 iunie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9768 RON
GBP 1 x GBP = 5,8855 RON
USD 1 x USD = 4,6464 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 19 iunie 2024

Acum la Bucureşti
22 °C

Cer senin

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner