Conferinţele „Historia Viva”

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » Conferinţele „Historia Viva”
Data Joi, 07 Mai 2015
Ora 08:00
Locatie Calea Victoriei, nr.12, sector 3, 030026 Bucharest, Romania

O nouă conferință în cadrul seriei Historia Viva:
„O nouă villa în Dacia Romană – Situl de la Tărtăria Ii”

Muzeul Naţional de Istorie a României (Mnir) organizează, în cadrul seriei Historia Viva, o nouă conferință intitulată „O nouă villa în Dacia Romană – Situl de la Tărtăria II”, prezentată de dr. Mihaela Simion. Evenimentul va avea loc joi, 7 mai 2015, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazu. Accesul la eveniment este gratuit.

În contextul diagnosticului arheologic efectuat de către un colectiv de specialiști ai Muzeului Național de Istorie a României, în perioada noiembrie–decembrie 2011, au fost identificate, pe traseul lotului 1 al viitoarei autostrăzi Orăștie – Sebeș, 11 situri arheologice.

În perimetrul cuprins între km 15+100–15+350, lucrările de diagnostic atrăgeau atenția asupra unor structuri datate în epocă romană, astfel fiind delimitat situl de la Tărtăria Ii. Deși referitor la această zonă există numeroase informații cu privire la ocuparea spațiului de-a lungul timpului de către diverse comunități umane, epoca romană a fost cunoscută doar prin intermediul unor descoperiri întâmplătoare.

Astfel, cercetările arheologice cu caracter preventiv din anul 2012 au pus în evidență existența unui ansamblu de clădiri romane pe care autorii cercetării le atribuie unei „villa” ce a funcționat, cu diverse modificări, începând cu prima jumătate a secolului Ii p. Chr. până la mijlocul secolului al Iii-lea p. Chr.

Existența la Tărtăria Ii a unei „villa”, reședință și mijloc aducător de venit pentru un proprietar funciar din Dacia, presupunea racordarea acesteia la principalele elemente ce definesc sistemul social economic specific Imperiului Roman. Acestea sunt conexiunea la rețeaua rutieră, accesul la modalitățile considerate profitabile de transport (de exemplu transport pe Mureș) și existența pieței de desfacere, constituită – în principal – de structurile urbane și cvasiurbane din vecinătate. Aceste condiții pentru existența unei proprietăți funciare rentabile sunt prezente în majoritatea indicațiilor autorilor antici referitoare la agricultură, racordarea la o rețea rutieră fiind esențială.

Din acest punct de vedere, datele obținute pe baza cercetării ansamblului de la Tărtăria Ii se conectează și se completează cu o serie de alte descoperiri recente prilejuite de cercetarea arheologică preventivă pe sectoarele de autostradă Sibiu – Sebeș, Sebeș – Orăștie și Orăștie – Deva și aduc importante contribuții la cunoașterea acestei porțiuni din valea Mureșului mijlociu, inclusiv în ceea ce privește reevaluarea cunoștințelor referitoare la tronsonul rutier principal dintre „Apulum” și „Petrae”.

***
Condiţiile de acces pentru participarea la conferinţa publică intitulată „O nouă villa în Dacia Romană – Situl de la Tărtăria Ii”, ce va avea loc joi, 7 mai 2015, cu începere de la ora 11.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj Ii, sala Mihai Viteazu, sunt următoarele:

• accesul specialiştilor se face pe baza invitaţiei transmise de către muzeu;
• accesul reprezentanţilor mass-media se face exclusiv pe bază de acreditare, prin completarea formularului disponibil pe site-ul www.mnir.ro care va fi transmis ulterior cu datele complete, semnat în clar şi scanat, pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul – pr.mnir@gmail.com, până miercuri, 6 mai, ora 16.00. Este permisă acreditarea a cel mult două persoane de la aceeaşi publicaţie (reporter şi fotograf/cameraman);
• publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mail inscrierimnir@gmail.com. Locurile sunt limitate, accesul fiind gratuit.
_____________________________________________
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:
Muzeul NaŢIonal De Istorie A RomÂNiei
Secţia Relaţii cu Publicul
Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; Tel/Fax: 021. 313.19.25
E-mail: pr.mnir@gmail.com
http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR_, http://instagram.com/mnirpage

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 23 aprilie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9758 RON
GBP 1 x GBP = 5,7677 RON
USD 1 x USD = 4,6712 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 23 aprilie 2024

Acum la Bucureşti
11 °C

Ploaie moderată

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner