Cousteau, omul cu mai multe vieți, unul dintre primii ecologiști

Prima pagină » Noutăţi » Actualităţi » Cousteau, omul cu mai multe vieți, unul dintre primii ecologiști

In 1948, Jacques-Yves Cousteau locuia impreuna cu sotia si cei doi baieti ai sai intr-un mic paradis: o superba casa cu vedere la Marea Mediterana.

Cu cinci ani inainte, Cousteau inventase un costum de scafandru revolutionar, brevet care ii adusese o mica avere ce ar fi trebuit sa-i permita un trai bun pana sfarsitul vietii. Insa mintea sa era in continuare la aventuri pe mari si oceane. Iar inventia recenta ii deschisese brusc o noua perspectiva asupra vietii subacvatice. Acum, singurul lucru pe care si-l dorea era sa exploreze aceasta noua lume. Iar pentru asta ar fi fost in stare sa sacrifice orice.

Din 27 ianuarie 2017, vino la cinematograf sa afli povestea personajului care, unora dintre noi, le-a insotit toata copilaria: Odiseea, povestea lui Jacques-Yves Cousteau.

Un film regizat de Jerome Salle, cu Lambert Wilson (Matrix Reloaded, Flawless, Babylon A.D., Of Gods and Men, Catwoman) in rolul exploratorului si Audrey Tautou (Amelie, The Da Vinci Code) in rolul sotiei.

Trailer RO: Facebook link

Durata: 2h 2min.

Calypso si echipajul cu fesuri rosii

Regizorul Odiseea, Jerome Salle (45 de ani), este unul dintre copii care a crescut cu aventurile lui Cousteau difuzate la televizor. „Parintii mei aveau o barca cu care am navigat peste tot pe unde a facut si el scufundarile de prin filme”, isi aminteste cineastul.

Ideea filmului i-a venit vazand ca proprii sai copii nu aveau nici cea mai mica idee despre cine a fost Cousteau sau ce a reprezentat Calypso si echipajul cu clasiciele fesuri rosii. „Mi s-a parut incredibil deoarece, pentru cei din generatia mea, Cousteau era un fel de Iisus, unul dintre cei mai faimosi oameni de pe Pamant”.

Regizorul a inceput sa caute atat pe internet, cat si prin cartile si revistele care au scris despre explorator. A revazut toate documentarele si l-a cuprins nostalgia copilariei. In afara de filmul lui Wes Anderson, The Life Aquatic, nici un film nu mai abordase direct viata extraordinara a acestui om. „Asa ca am inceput sa caut ici si colo si am descoperit ca era ca un fel de mister care il inconjura: foarte putin se stia despre viata privata a lui Cousteau. El avea mereu control total asupra imaginii sale. Atunci cand se filma impreuna cu echipajul, nicodata nu scapa niciun detaliu personal despre el.”

„Secretele” lui Cousteau

Lumea il cunoaste pe celebrul Jacques-Yves Cousteau prin prisma activitatilor sale de explorator si ecologist. Putini sunt cei care stiu ca francezul nu a fost de la inceput asa.

Jerome Salle povesteste in continuare ce a descoperit la documentarea pentru Odiseea: „De-a lungul timpului, unii l-au iubit, altii l-au urat, de multe ori fara sa stie prea multe despre viata lui. Pe de-o parte, Cousteau a luptat in Rezistenta franceza, activitate pentru care a primit Legiunea de onoare. Chiar daca, in sinea sa, el considera razboiul ceva absurd si nu-l interesa deloc. Pe de alta parte, au fost unii care l-au acuzat ca, pe la inceputul carierei sale, a vanat si masacrat rechini. Adica nu se prea poate spune ca a respectat foarte mult natura”.

Dar tocmai asta e interesant la el, evolutia relatiei cu mediul, spune regizorul filmului. In anii ‘40, datorita costumului inventat tot de el impreuna cu inginerul Emile Gagnan, Cousteau a vanat la adancime fara nici un fel de restrictie. Apoi, in anii ‘50 a colaborat cu companiile petrolifere colectand mostre din adancime pentru a vedea care zone se califica pentru potentiale amplasari de platforme petrolifere.

„Dar totul trebuie pus in contextul respectiv”, este de parere Jerome Salle. „In vremurile acelea, umanitatea era considerata in culmea avantului, iar exploatarea resurselor se facea fara prea multe rezerve. Nimeni nu se gandea pe atunci ca planeta ar putea ajunge in pericol”.

Mai tarziu, Cousteau a fost printre primii care a avertizat asupra pericolului. Asa a devenit unul dintre primii ecologisti. Dar niciodata n-a incercat sa ascunda greselile trecutului. „A fost un om cu mai multe vieti care a depasit obstacole incredibile. A fost un tip creativ si un regizor extraordinar, deoarece a stiut cum sa spuna povestile. As adauga ca a fost un director artistic abil deoarece a fost suficient de talentat si inspirat sa aleaga acele fesuri rosii asortate la costumele negre cu dungi galbene pentru echipaj”, a spus Salle.

In timpul documentarii pentru film, regizorul s-a intalnit cu toti membrii familiei Cousteau (atat din prima casatorie, cat si din a doua). Salle spune ca la un moment dat a numarat in agenda sa telefonica mai multe contacte cu numele de familie Cousteau decat numarul membrilor propriei sale familii.


Odiseea / L’odyssee / The Odyssey (2016) este adus in Romania de Independenta Film, casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase.

Independenta Film a distribuit pelicule ca: Snowden (r. Oliver Stone), Youth (r. Paolo Sorrentino) – Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) – Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fratii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d’Adele (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amelie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodovar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

Evenimente Recomandate
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 23 iunie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9771 RON
GBP 1 x GBP = 5,8883 RON
USD 1 x USD = 4,6535 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 23 iunie 2024

Acum la Bucureşti
34 °C

Cer senin

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner