Cronica Coldplay pe Arena Națională

Prima pagină » Noutăţi » Cronica Coldplay pe Arena Națională

Concertul Coldplay de pe Arena Națională a fost un eveniment plin de energie și emoție, dar nu lipsit de controverse. Concertul face parte din turneul “Music of the Spheres” World Tour, iar biletele s-au epuizat într-un timp record, pentru ambele reprezentații.

Am avut locuri în zona standing A, pe gazon. În prima parte a concertului, sunetul a lăsat de dorit din locul unde eram, dar pe parcurs, echipa tehnică a reușit să îmbunătățească calitatea acestuia. Arena a fost plină de oameni entuziasmați, iar atmosfera a fost una specială, deși temperatura ridicată a fost o provocare.

Spectacolul a urmat același scenariu ca în toate concertele din acest turneu. Ecranele laterale au făcut ca vizionarea concertului să fie mai accesibilă chiar și din zonele mai îndepărtate ale stadionului. Brățările sincronizate au contribuit foarte mult la atmosfera deosebită; aceste au luminat stadionul în culori vibrante, creând un efect vizual spectaculos. Cei din public au cântat vers cu vers piesele celebre ale trupei, au dansat și s-au simțit bine.

Coldplay live concert in Bucharest
Coldplay, Arena Nationala. Photo credit: Anca Ilnițchi.

Piesele de pe noul album nu au avut același impact ca cele mai vechi, iar momentele de vârf ale concertului au fost fără îndoială interpretările pieselor “Higher Power”, “Paradise”, “The Scientist”, “Yellow”, “A Sky Full of Stars” și “Fix You”. Acestea au ridicat publicul în picioare și au fost întâmpinate cu aplauze și entuziasm.

Spre finalul spectacolului, trupa a avut un set acustic, iar piesele “Sparks” și “The Jumbotron Song” au fost cântate de pe platforma din mijlocul publicului. În timpul melodiilor, au apărut baloane uriașe ca niște planete, luminate din interior, care pluteau deasupra publicului. La finalul piesei “A Sky Full of Stars”, Chris ne-a rugat să lăsăm telefoanele deoparte, să ridicăm mâinile în aer și să ne bucurăm împreună de acel moment. Momentul a fost tare apreciat de fanii veniți să-i vadă, iar toată arena s-a luminat de la brățările din public.

Coldplay live concert in Bucharest
Coldplay, Arena Nationala. Photo credit: Anca Ilnițchi.

Chris Martin a interacționat bine cu publicul, menținând o legătură strânsă cu fanii, până la momentul neașteptat al invitatului special. Aici, managementul trupei a comis o eroare considerabilă în ceea ce privește înțelegerea identității culturale locale. Prezentând acest moment ca fiind reprezentativ pentru valorile locale și pentru promovarea diversității, au stârnit confuzie și nemulțumire. Comunitatea care ascultă și promovează “manele” nu este discriminată în România, iar motivul invocat de trupa pentru acest moment a părut nepotrivit și deconectat de la realitatea culturală locală.

Publicul ar fi putut reacționa diferit dacă momentul ar fi fost prezentat corect, aducând în față un reprezentant autentic al unei minorități care încearcă să-și promoveze cultura. În schimb, abordarea managementului trupei a redus complexitatea și bogăția culturii locale la un stereotip nefericit. Reacția publicului a fost una de dezaprobare, iar membrii trupei au perceput-o ca fiind o lipsă de toleranță. Cu toate acestea, pentru a face “advocacy” autentic, este esențial să înțelegi cu adevărat cultura pe care încerci să o sprijini și să te asiguri că nu perpetuezi ignoranța și că, în același timp, nu validezi exact lucrurile pe care te mândrești că lupți să le înlături.

Coldplay live concert in Bucharest
Coldplay, Arena Nationala. Photo credit: Anca Ilnițchi.

Poate pentru unii acest eveniment va rămâne în memorie drept un eveniment remarcabil. Trupa a încercat să se apropie de fanii săi prin salutarea directă a câtorva fani surprinși aleator de camerele de filmare în direct. Aceștia au primit în dar un salut personalizat, însoțit de rime cântate, acompaniate de chitară.

Unele melodii s-au adresat și unor categorii speciale de public, cum ar fi cei mici și cei care folosesc limbajul semnelor, dovadă că tot spectacolul a fost gândit în întregime în spiritul includerii tuturor în experiența concertului.

Eu una nu am înțeles prea bine semnificația artificiilor din ultima parte a show-ului, dacă ne raportăm la mesajele principale pe care trupa le-a transmis și inițiativele eco pe care le promovează: reducerea amprentei de carbon, curățarea oceanelor, plantarea de copaci și reciclarea materialelor folosite în tot turneul.

Coldplay live concert in Bucharest
Coldplay, Arena Nationala. Photo credit: Anca Ilnițchi.

Din punct de vedere logistic și al producției, a fost poate cel mai complex concert care a avut loc în București în ultimii ani: sunet, lumini, confetti, efecte pirotehnice, brățările sincronizate, etc. Până și laserul a fost calculat cu precizie, pentru a bate pe zone fără public. Am apreciat faptul că apa a fost gratuită și că s-a putut intra cu recipiente proprii. Nu am văzut să fi fost probleme la acces sau la ieșirea de la eveniment. Am apreciat intenția și preocuparea pentru siguranța tuturor, însă, cel puțin cu presa, unii agenți de pază au manifestat un exces de zel nejustificat.

Cronica Coldplay pe Arena Națională

În concluzie, deși concertul Coldplay a avut momente memorabile și o atmosferă vibrantă, el a fost umbrit de o neînțelegere culturală majoră care a afectat percepția generală a evenimentului, și a pornit polemici interminabile pe rețelele de socializare.

Evenimente Recomandate
Symphony X confirmati la Posada Rock Festival 2024

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 18 iulie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9681 RON
GBP 1 x GBP = 5,9215 RON
USD 1 x USD = 4,5404 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 18 iulie 2024

Acum la Bucureşti
32 °C

Ploaie ușoară

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner