JOHN McLAUGHLIN, VA CONCERTA LA BUCURESTI

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » JOHN McLAUGHLIN, VA CONCERTA LA BUCURESTI

Media Services Events anunta cu mandrie concertul unuia dintre cei mai mari chitaristi de jazz din lume! John McLaughlin va sustine un spectacol incendiar pe scena Salii Palatului, pe 15 mai 2008, incepand cu ora 19.30.

Nascut pe 4 ianuarie 1942 in Yorkshire, Marea Britanie, John McLaughlin a inceput studiul pianului la varsta de 9 ani. Dupa numai doi ani renunta la pian si incepe sa studieze chitara clasica. La sfirsitul anilor ’50, concerteaza alaturi de Pete Deuchar (banjo) si profesorii sai de ragtime, dupa care decide sa plece la Londra unde face primii pasi la nivel profesionist in grupuri de rock si blues.

La inceputul anilor ’60 a lucrat impreuna cu Georgie Fame si Blue Flames, Alexis Korner, Graham Band Organization si Trinity, precum si grupul de interpreti la orga – Brian Auger. Imediat dupa asta pleaca in Germania unde canta alaturi de trupa Gunter Hampel.

In 1968, la virsta de 26 de ani, initiaza primele proiecte personale si formeza primul grup alaturi de John Surman, Tony Okley si basistul Brian Odges. 1968 este si anul in care apare primul sau album – “Extrapolation” (1969).

Din acest moment, cariera lui John incepe sa capete contur: la sfatul lui Dave Holland, Tony Williams, care tocmai renuntase la colaborarea cu Miles Davis, il solicita pe John McLaughlin. Alaturi de Larry Young, inregistreaza “Emergency” (1969). Urmeaza "Turn It Over" in 1970.

McLaughlin se simte atat de bine alaturi de acest grup incat refuza invitatia lui Miles Davis de a i se alatura. Cu toate acestea, ceva mai tarziu, cand Lifetime se destrama, John McLaughlin colaboreaza cu Miles Davis pentru cateva din capodoperele muzicale ale acestuia: " In A Silent Way",  "Bitches Brew", "Big Fun" in 1969 si respectiv "A tribute to Jack Johnson", "Live Evil" in 1970 si "On the Corner " in 1972.

In toata aceasta perioada, John McLaghlin a mai inregistrat si piese alaturi de Jimi Hendrix, Buddy Miles si Dave Holland.

Genul electro-fusion atrage din ce in ce mai mult muzicienii din intreaga lume. Dupa o buna bucata de timp in care devine adept al lui Guru Shri Chinmoy Ghose, McLaughlin isi ia numele de Mahavishnu. Dupa un album solo intitulat " My Goals Beyond" in 1970, el pune bazele unuia dintre cele mai importante grupuri de rock ale acelei perioade: The Mahavishnu Orchestra, avindu-i in componenta, alaturi de McLaughlin pe Billy Cobham, Jam Hammer, Jerry Goodman si basistul Rick Laird. " The Inner Mounting Flame" din 1971 reprezinta inceputul unor inregistrari ce vor entuziasma publicul prin accentele inovatoare ale acestui gen muzical perfect adaptat evolutiilor tehnologice ale vremii. Trupa sustine concerte in intreaga lume cu casele inchise.

In ciuda succesului abumelor " Birds of Fire" (1972) si "Mahavishnu Orchestra" in 1973 (albume vindute in cantitati impresionante), aventura muzicala a trupei ajunge la final, dar va avea momente episodice in anii ce urmeaza alaturi de noi muzicieni ca Jean-Luc Ponty, Gayle Moran, Billy Evans, Mitchell Forman, Billy Cobham, Katia Labeque, si Hussain.

Dupa o scurta colaborare cu Carlos Santana pe "Love Devotion Surrender" in 1972, (Santana fiind un alt adept al lui Guru Shri Chinmoy Ghose), John McLaughlin decide ca e timpul sa colaboreze cu muzicieni indieni: violonistul L. Shankar, percutionistul Zakir Hussain si Raghavan. Astfel se naste in 1975 grupul Shakti, care concerteaza in intreaga lume pina in 1977. Este una din formatiile care omagiaza prin componenta sa stilul "World Music", la acea vreme neconfirmat oficial. Astfel iau nastere o serie de albume de referinta ca "Shakti" (1975), "A Handful of Beauty" (1976) si "Natural Elements"(1976). Trupa se desfiinteaza oficial in

1978. Impreuna cu L. Shankar, McLaughlin continua in trupa nou formata, One Truth Band, trupa cu o viata extrem de scurta.

Urmeaza o perioada in care John McLaughlin isi intra pe deplin in drepturi, compunand albuml "Electric Guitarist". Dupa aceasta urmeaza asa-zisa perioada franceza, denumita astfel datorita colaborarii cu pianista Katia Labeque, in "Music Spoken Here" (1980). Din acest moment incepe una din perioadele de legenda datorate colaborarii cu Al Di Meola si Paco de Lucia. O intreaga generatie de chitaristi cucereste piscurile virtuozitatii, inregistrand o serie de albume intrate in legenda: "Friday Night in San Francisco" ( 1980) si "Passion Grace and Fire" ( 1983).

In 1985, John McLaughlin i se alatura din nou lui Miles Davis pentru a inregistra "You’re Under Arrest". Se implica apoi in proiectul lui Bertrand Tavernier – "Round Midnight", inainte de a pune bazele unui nou grup in 1988 alaturi de genialul Trilok Gurtu. De-a lungul a patru ani, in care colaboreaza cu Jonas Hellborg, Jeff Berlin, Kai Eckhardt si Dominique di Piazza, efectueaza turnee si inregistreaza "Live la Royal Festival Hall", precum si " Que Alegria". In 1990 lanseaza concertul pentru chitara si orchestra "The Mediterranean".

Incepind cu 1993, John McLaughlin reia pasiunea sa pentru un trio care sa includa o orga Hammond. Apeleaza astfel la Dennis Chambers si la Joey de Francesco. Astfel ia nastere The Free Spirits.

1996 deschide pentru McLaughlin un nou capitol – albumul "The Promise", pe care are colaborari importante cu nume sonore mondiale: Jeff Beck, David Sanborn, Sting, Miles Davis, Al Di Meola si Paco de Lucia. Acest album a demonstrat ca McLaughlin este deschis oricarui gen muzical, fiind capabil sa il abordeze in profunzime. Anul 1997 marcheaza infiintarea unui nou grup – The Heart of Thing – alaturi de care McLaughlin isi continua calatoria sa in cautarea excelentei.

Cu ocazia sarbatoririi a 50 de ani de la proclamarea independentei Indiei, McLaughlin reinfiinteaza Shakti alaturi de Zakir Hussain, dupa 20 de ani de la infiintarea trupei, de aceasta data sub denumirea "Remember Shakti". Pentru multi, Shakti inca reprezinta epoca de aur a lui McLaughlin. In 2000, grupul inregistreaza albumul "THe Believer", un melanj de jazz si muzica indiana (“Shakti” in sanscrita inseamna Energie, sau mai curand versiunea feminina a energiei divine). Aceasta a fost o modalitate extrem de inspirata de a incheia un secol tulbure – ca o aducere aminte a faptului ca s-a terminat epoca aventurilor muzicale.

In 2003 – "Thieves and Poets" – un album comandat de Jurgen Nimbler si Deutsche Kammerphilharmonie. Rearanjata pentru orchestra simfonica si interpretata la Paris alaturi de Paco de Lucia, aceasta bucata muzicala a fost folosita inclusiv de prestigiosul Balet din Monte Carlo. Este practic un compliment muzical adus de McLaughlin celor patru pianisti legendari ai jazzului: Bill Evans, Herbie Hancock, Chick Corea si Gonzalo Rubalcaba.

2006 a fost anul in care McLaughlin revine obsedant asupra celor mai bune momente Mahavishnu Orchestra. Astfel, experimente ce includ sonoritati de jazz, rock si chiar muzica indiana sunt din nou abordate pe albumul "Industrial Zen", o sinteza a 30 de ani de experimente muzicale combinate cu geniul creator si interpretativ al lui John McLaughlin.

2008 – mai – 15, ora 19.30, Sala Palatului – un spectacol extraordinar sustinut de John McLaughlin and The 4th Dimension! LIVE!

Biletele se pot procura de astazi, 25 martie, on-line la www.bilete.ro, www.ticketpoint.ro si www.blt.ro, si incepand de saptamana viitoare vor putea fi achizitionate din reteaua Diverta, casele de bilete ale Salii Palatului si magazinul Muzica.

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 19 aprilie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9763 RON
GBP 1 x GBP = 5,8158 RON
USD 1 x USD = 4,6625 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 20 aprilie 2024

Acum la Bucureşti
6 °C

Cer senin

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner