No Man’s Land

No Man’s Land

Data Joi, 30 Noiembrie 2017
Ora 17:30
Locatie Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti

Deși, la o primă lectură, pare o piesă despre conflictul din fosta Iugoslavie, ☆ No Man’s Land este, de fapt, o satiră împotriva războaielor de pretutindeni, dar și împotriva comunității internaționale și a presei în goană după senzațional și rating. O comedie neagră despre război care amintește de celebrul roman Catch-22 sau de serialul M*A*S*H.

☆ No Man’s Land ☆
de Danis Tanović
Traducere: Andrei Marinescu
Regie, adaptare și ilustrație muzicală: Alexander Morfov
Decor: Nikola Toromanov
Costume: Andrada Chiriac
Light design: Chris Jaeger

Distribuție: Mihai Calin, Richard Bovnoczki, Ciprian Nicula, Marcelo S. Cobzariu, Rareş Florin Stoica, Mihai Munteniță, Ionuț Toader, Andrei Atabay, Denis Hanganu, Vitalie Bichir, Eduard Adam, Mandin Mădălin, Adrian Iosif Pop, George Pistereanu, Alexandra Sălceanu, Aylin Cadir, Fulvia Folosea, Nicolae Dumitru, Ionuț Niculae, Aurel Ungureanu, Silviu Negulete-Viciu.

No Man’s Land. Spectacolul este o producție a Teatrului Național „I.L. Caragiale” București
Stagiunea 2016 – 2017

☆ ☆ ☆ ☆ ☆ „Trăim, în cele două ore dense de spectacol, o pendulare halucinantă întru râsu-plânsu’. Stârnesc episoade întregi de râs absurdul situației în sine, impostura mercenarilor, micul trafic de tranșee, dublul limbaj al celor două tabere, imbecilitatea eurocrației și inutilitatea batalioanelor de pace multinaționale. Toate aceste mostre de râs îl fac pe Tanovici să compare umorul balcanic cu cel evreiesc – „au aceeași rădăcină și reprezintă un fel de armă secretă”.”
Horia Ghibutiu

☆ ☆ ☆ ☆ ☆ „Un spectacol în care viaţa şi moartea îşi dau mâna, dar se trădează cu zâmbetul pe buze”.
Alina Epîngeac, Yorick.ro

☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆☆ ☆ ☆ ☆ ☆☆ ☆ ☆ ☆ ☆☆ ☆ ☆ ☆

☆ ☆ ☆ ☆ ☆ „Incredibil este umorul de situație și de limbaj ce apare în cele mai neașteptate momente, dar care accentuează și mai mult dramatismul.”
Silvia Dumitrache, Observator cultural

☆ ☆ ☆ ☆ ☆ „No Man’s Land e un spectacol pe care îl iei cu tine, este genul de poveste peste care nu se lasă cortina niciodată. Mergeţi să vedeţi poate cea mai curajoasă şi tulburătoare producţie teatrală din oraş!”
Răzvana Niță, Port.ro

☆ ☆ ☆ ☆ ☆ “No Man’s Land” marchează, în sfârșit, un eveniment pentru stagiunea de toamnă. O temă foarte actuală, preluată dintr-un film, prinde neașteptat viață scenică printr-o echipă deosebită – regizor, scenograf și actori – care o prezintă teatral impresionant, atractiv. Este un spectacol al emoțiilor, provocării și surprinde cum se îmbracă o tragedie actuală într-un comic amar”.
Ileana Lucaciu

☆ ☆ ☆ ☆ ☆ „Povestea filmului este remarcabil rescrisă scenic de Aleksander Morfov care împreună cu scenograful Nikola Toromanov delimitează, pe orizontală, dar şi etajat, mai multe spaţii diferite.
(…) la mijloc acel no man’ s land în care îşi spune cuvântul şi comic, şi dramatic şi, în cele din urmă, tragic, ordinea umană. Cea mai vulnerabilă.
Această ordine umană este admirabil tradusă scenic de trei excelenţi actori. E vorba despre Mihai Calin (Cera), imobilizat preţ de două ore la orizontală, pe o scândură, despre energicul Richard Bovnoczki (Ciki), într-o evoluţie de zile mari, şi despre Ciprian Nicula (Nino), iarăşi într-o evoluţie de zile mari.”
Mircea Morariu, Adevărul

☆ ☆ ☆ ☆ ☆ „Un spectacol în care viaţa şi moartea îşi dau mâna, dar se trădează cu zâmbetul pe buze”.
Alina Epîngeac, Yorick.ro

☆ ☆ ☆ ☆ ☆ „mergeți la spectacol ca să râdeți cu un ochi și să plângeți cu altul.”
Dissolved Magazine

☆ ☆ ☆ ☆ ☆ „No Man`s Land de la Tnb este un spectacol dinamic cu multă ironie şi umor dar şi cu orori ale războiului şi tragedii dar mai presus de toate cu oameni adevăraţi şi principiile lor, oameni care valorizează respectul, camaraderia, adevărul şi omenia.”
Corina Dima, Ziarul Metropolis

☆ ☆ ☆ ☆ ☆ No Man`s Land este o satiră la adresa războiului, cu toate implicaţiile sale, plecând de la conflictele din războiul balcanic dintre sârbi şi bosniaci, unde are loc acţiunea.

Scenariul tratează lumea dură a războiului (cu lupte de putere, cu arme, grenade şi tancuri, cu oameni abrutizaţi or meschini, cu tragedii) într-o notă de sarcasm, cu mult umor negru şi ironii.
Povestea este simplă: doi soldaţi inamici, un sârb şi un bosniac, sunt prinşi într-un context ciudat la mijlocul frontului, în tranşeele dintre linii. Aceştia vorbesc aceeaşi limbă, au cunoştinţe comune cu care şi-au petrecut copilăria şi totuşi se află pe poziţii de frondă, sunt inamici.

‘’Pentru că eu am puşcă şi tu n-ai’’, aceasta este regula, arma dictează cine are dreptate pe timp de război. Conflictele armate topesc individul, neutralizează interesele comune şi rezumă totul la doi, la două tabere rivale. Conflictele sădesc distrugere, nimicire şi praf.

În mijlocul războiului, forţaţi să stea împreună între taberele rivale, personajele se transformă însă, se dezbară într-un fel de război. Între insulte, poziţii de forţă, bruscări, bătăi şi înjurături, apare plăpând dar se multiplică repede şi îi domină ’’umanul’’.
Un cuvânt ne-ţipat, un bandaj oferit, o ţigară întinsă sau un gât de alcool, o atingere sau o strângere de mână, metamorfozează personajele şi le apropie. Într-o lume neagră, devastată de ura propovăduită de război, vedem prietenie, bunătate şi grijă faţă de cel de lângă tine, pentru că este om, cel dintâi (dispare duşmanul de luptă, aşa cum dictează războiul).
Ziarul Metropolis

Biletele se pot achiziționa online, de pe platforma www.mystage.ro, dar și de la casa de bilete a teatrului la următoarele prețuri: 70 lei, 50 lei, 20 lei.
Biletele cu preț redus (cele de 20 lei) se pot achiziționa doar de la casa de bilete a teatrului.

http://www.tnb.ro/ro/no-mans-land

Mai multe detalii la https://www.facebook.com/events/1505551399533115

Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe