Noaptea ideilor 2018 – Imaginaţia la putere

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » Noaptea ideilor 2018 – Imaginaţia la putere

”O sărbătoare a circulaţiei ideilor între ţări, culturi, domenii şi generaţii: în fiecare an, Noaptea ideilor invită publicul să descopere actualitatea cunoaşterii umane, să-i asculte pe cele şi pe cei care, prin ideile lor, fac să progreseze toate sferele de activitate şi care determină publicul să-şi pună întrebări despre marile provocări ale vremurilor noastre. (…) Trecând de la un  fus orar la altul, ecourile Nopţii ideilor sunt preluate pe reţelele de socializare, în concertul unui eveniment global”.

Institutul Francez de la Paris, iniţiatorul proiectului Noaptea ideilor

 

A imagina înseamnă a visa dar, mai ales, a gândi. Pe 25 ianuarie 2018, cea de a 3-a Noapte a ideilor confruntă trecutul, prezentul şi viitorul cu imaginaţia, în încercarea de a-l desluşi mai bine pe primul, a-l înţelege pe al doilea şi a-l pregăti pe al treilea. Imaginaţia la putere este tema evenimentului din acest an organizat în toate ţările în care se găsesc filiale ale Institutului Francez de la Paris. Noaptea ideilor se desfăşoară şi la Bucureşti şi la Cluj, sub egida Institutului Francez din România.

La Bucureşti, Noaptea ideilor va trece în revistă o parte dintre lecţiile istoriei recente dar, mai ales, va pune în discuţie viitorul apropiat, viaţa virtuală şi responsabilitatea imaginaţiei.

La Institutul Francez (bulevardul Dacia 77)

 17:00-20:00Mediateca – Încercaţi realitatea virtuală. Vizitatorii IFB vor avea la dispoziţie 3 căşti-ochelari pentru a experimenta realitatea virtuală. Le vor fi propuse două documentare în VR: Tomorrow: the evolution of language, despre evoluţia diferitelor tipuri de limbaj de-a lungul epocilor istorice, şi Remember, despre felul în care tehnologia poate influenţa realitatea imediată, determinând schimbări care întrec orice imaginaţie. Eveniment în limba engleză, realizat în parteneriat cu VR Cinema. Intrare liberă.

 18:00-19:00Atrium – Ce ne rezervă inteligenţa artificială? Ce schimbări, ce consecinţe pentru societatea de mâine? Cercetători ştiinţifici şi filosofi vor schiţa portretul societăţii şi al omului de mâine, acesta din urmă remodelat de interacţiunea cu roboţii şi cu o speranţă de viaţă care nu va mai avea prea multe în comun cu realitatea de azi. Eveniment realizat în colaborare cu Radio România Cultural care va difuza integral înregistrarea audio pe toate frecvenţele sale şi în format video online pe www.radioroumaniacultural.ro, pe data de 5 februarie, în cadrul programului ”Cafeneaua de ştiinţă”. Cu participarea BRD-Groupe Société Générale. Conferinţă în limba română cu traducere simultană în limba franceză. Intrare liberă.

Cu : Adina Florea, profesor universitar, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnice din Bucureşti; Constantin Vică, profesor de filosofie la Universitatea din Bucureşti, specialist al eticii noilor tehnologii; Horia Velicu, şeful Departamentului Inovaţie al BRD-Groupe Société Générale. Moderator: Corina Negrea, jurnalist RRC.

 19:15-21:00Sala Elvire Popesco – 1968 în România, marea neînţelegere? Istorici, cercetători, politologi şi personalităţi culturale analizează realitatea anului 1968 în România, momentul opoziţiei regimului comunist local faţă de URSS, în contextul “normalizării” de la Praga, după invadarea Cehoslovaciei de către trupele unora dintre ţările membre ale Pactului de la Varşovia. Şi dacă acest moment de nesupunere şi de aparentă libertate – care i-a conferit o aură de erou lui Ceauşescu, inclusiv în ochii intelectualilor şi artiştilor – nu a fost decât o mare neînţelegere ? Eveniment în limba franceză cu traducere simultană în limba română. Intrare liberă. 

Concert Wolfheart in Quantic
Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 5 decembrie 2023

EUR 1 x EUR = 4,9678 RON
GBP 1 x GBP = 5,7886 RON
USD 1 x USD = 4,5710 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 5 decembrie 2023

Acum la Bucureşti
0 °C

Cer fragmentat

Vezi mai multe orașe →

Reducere 1% la PC Garage

Click pe imaginea de mai sus, sau foloseste codul FN7MKAFI in cosul de produse!

E-zine.ro is a Thomann Partner