PARCULUI NATURAL VĂCĂREȘTI – NATURA LA UȘA TA!

Prima pagină » Noutăţi » Actualităţi » PARCULUI NATURAL VĂCĂREȘTI – NATURA LA UȘA TA!

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), catalizatorul demersurilor care au dus la declararea zonei Văcărești ca Parc Natural, intenționează să participe la procedura de selecție pentru administrarea acestuia, cu un proiect complex, care va transforma zona într-un model de regândire a conviețuirii omului cu natura, în conformitate cu exigențele de mediu, etice, economice, științifice și sociale ale secolului 21.

„Mesajul cheie al proiectului nostru este < Natura la ușa ta! >. Pe de o parte, Parcul Natural Văcărești este locul în care natura și biodiversitatea au revenit într-un mediu urban construit, iar procesul este poate unic în lume, prin eficiență și amploare.  Pe de altă parte, este locul în care biodiversitatea va supraviețui numai dacă omul deschide ușa naturii și o acceptă în casa sa, în spațiul său urban și nu o sufocă prin indiferență, sau interese egoiste. Cheia pentru deschiderea acestei uși o reprezintă un proiect creat de specialiști, pe baza unui parteneriat extins, care să permită conservarea biodiversității, valorificarea naturii în interesul comunității, fără distrugerea ei, educarea publicului și a generațiilor viitoare. Este ceea ce propunem noi, prin proiectul pe care l-am pregătit și pe care așteptăm să îl depunem, atunci când vor fi demarate procedurile pentru administrare”, a declarat astăzi presei Dan Bărbulescu, director executiv al APNV.

Format în doar 25 de ani, în care natura a reintrat complet în drepturile sale  într-un spațiu de dezvoltare urbană abandonat, restaurând habitate care susțin sute de specii de floră și faună, Parcul Natural Văcărești este astăzi o zonă umedă autentică, cu un extraordinar potențial educațional, științific, recreațional și turistic, care contribuie semnificativ la sănătatea orășenilor și la îmbunătățirea calității vieții moderne a acestora.

FAPTE & CIFRE CARE ARATĂ DE CE PARCUL NATURAL VĂCĂREȘTI TREBUIE DEZVOLTAT RAPID:

 • helmut-ignat-parcul-vacaresti_2Una dintre cele mai largi și biodiverse zone umede urbane din Europa
 • Primul parc natural urban din România (184 ha)
 • Aflat la numai 4 km de centrul Bucureștiului
 • 10% din populația României beneficiază direct de existența lui
 • 840.000 metri pătrați de spațiu verde. Reprezintă 1 mp de spațiu verde suplimentar pentru fiecare locuitor al Bucureștiului
 • Capacitate pentru 100,000 – 1 milion vizitatori anual
 • Resursă naturală urbană inestimabilă pentru ființa umană și pentru capacitatea de adaptare a mijloacelor sale de existență în confruntarea cu criza schimbărilor climatice a secolului 21.

CE PROPUNE ASOCIAȚIA PARCUL NATURAL VĂCĂREȘTI

APNV a construit în ultimele luni o rețea de parteneriate și de colaborări care să permită administrarea și implementarea proiectului de conservare, amenajare și dezvoltare a Parcului Natural Văcărești, ca zonă umedă urbană autentică și unică.

„Proiectul APNV urmărește conservarea și sporirea semnificativă a biodiversității zonei, cu accent pe valoarea speciilor caracteristice zonei umede autentice și pe baza studiilor științifice, a monitorizării zonei și a soluțiilor ecologice de reconstrucție. De exemplu, vor fi inventariate, cartate și monitorizate speciile și habitatele. Fiecare măsură de management va fi fundamentată pe studii și măsurători detaliate (topografic, geotehnic, hidrogeologic, geofizic, geochimic). Vor fi reintroduse specii dispărute și se va face amenajare peisagistică, acolo unde este cazul”, a arătat Florin Stoican, președintele APNV.

Asociația Parcul Natural Văcărești va continua activitățile de protecție, conservare și vizitare în acord cu obiectivele aflate la baza campaniei declanșate în urmă cu 5 ani: cercetare științifică, conservare și protecția naturii, dezvoltare sustenabilă – educație de mediu, ecoturism, recreere.

Regândirea coexistenței omului cu natura se va face atât prin educarea publicului cu privire la unicitatea și beneficiile zonei, cât și prin intermediul unor activități și programe specifice: construirea unui Centru de Informare pentru vizitatori, Amenajarea unor Piste de Biciclete & Alergare; Trasee tematice pentru studiul și interpretarea naturii; Spații dedicate observării păsărilor; Zone de recreere și plimbare.

Vor fi derulate activități de educație ecologică, conștientizare și conservare a comunității locale, prin programe, colaborări cu instituții de învățământ și cu alte ONG-uri. Va fi dezvoltată o infrastructură educațională, constând într-un laborator  de științe ale naturii, săli de curs și evenimente, expoziții, ambasade ale Deltei Dunării și ale parcurilor naționale.

Pentru ca un astfel de proiect să fie implementat este însă nevoie ca Ministerul Mediului să declanșeze procedura legală de dare în administrare a Parcului Natural Văcărești, lucru care va permite nu doar valorificarea acestuia în interes public, ci și o mai bună pază și protecție a sa și a cetățenilor.


CINE ȘI CE ESTE ASOCIAȚIA PARCUL NATURAL VĂCĂREȘTI

Asociația Parcul Natural Văcărești este echipa de specialiști în domeniul mediului care a făcut posibilă existența actuală a Proiectului Parcul Natural Văcărești, acei membri ai grupului de inițiativă care au lansat ideea acestui parc natural și au dezvoltat proiectul din momentul în care acesta părea o utopie și până astăzi când este legiferat și la un pas de darea în administrare.

Au fost 5 ani de muncă, având în vedere că efortul membrilor fondatori a început în 2011, iar concretizarea demersurilor, prin declararea Parcului Natural Văcărești, a avut loc în 2016.

ACTIVITĂȚI:

Am atras și integrat toate resursele și părțile interesate, catalizând procesul de obținere a validării științifice și administrative a Proiectului de către Academia Română, Ministerul Mediului și Primăria Municipiului București.

 • helmut-ignat-parcul-vacaresti_1Peste 200 întâlniri cu autorități publice centrale și locale
 • Sute de cereri oficiale și scrisori adresate autorităților
 • Studiul de fundamentare științifică al parcului
 • Avizul științific obligatoriu al Academiei Române
 • Avizul administrativ obligatoriu al Consiliului General al Capitalei
 • Sute de articole de presă / Prezență uriașă în Media & Social  Media (peste 60 000 de prieteni pe FB)
 • Zeci de scrisori de susținere primite din partea Președinției, Comisiei Europene, personalităților politice, instituțiilor de protecție a mediului, ONG-urilor
 • Parteneriate cu 18 instituții de cercetare, învățământ, protecția mediului și comunicare

MEMBRII FONDATORI AI ASOCIAȚIEI:

Cristian Lascu – Geolog prospector; cercetător la Institutul de Speologie Emil Racoviță”; redactor-șef National Geographic România. Este descoperitorul Peșterii Movile, din Dobrogea – primul ecosistem subteran chemo-autotrof din lume. Este Președinte al Subcomisiei de Protecția Peșterilor din cadrul Federației Române de Speologie. Alături de revista National Geographic România, a demarat campania de înființare a Parcului Natural Văcărești prin publicarea articolului ”Delta dintre blocuri”, în mai 2012.

Helmut Ignat – Fotograf colaborator al revistei National Geographic România, pentru care a realizat diverse materiale despre Delta Dunării, Masai Mara – Africa, Veneția – Italia, și Antarctica. În februarie 2011 a fotografiat pentru prima dată “groapa” Văcărești, continuând documentarea fotografică a zonei timp de 14 luni (articolul rezultat fiind publicat în National Geographic România, numărul din mai 2012). Ulterior s-a implicat activ în eforturile de constituire a primei arii  naturale urbane protejate din România – Parcul Natural Văcărești.

Florin Stoican – Geolog și Expert în Managementul Ariilor Naturale Protejate & Conservarea Ecosistemelor. Este Președinte-fondator și coordonator de proiecte în cadrul Asociației Kogayon, ONG de protecție a mediului care a înființat Parcul National Buila-Vânturarița, în a cărui administrare este implicată. A coordonat realizarea studiului de fundamentare științifică a Parcului Natural Văcărești și s-a alăturat apoi echipei  care a determinat recunoașterea legală a statutului de arie naturală protejată pentru parcul natural urban Văcărești. A coordonat peste 20 de proiecte vizând managementul ariilor naturale protejate, conservarea biodiversității și geodiversității, educația ecologică, ecoturismul și dezvoltarea durabilă.

Dan Bărbulescu – Specialist în Politici de Mediu. S-a alăturat campaniei pro Văcărești din toamna anului 2012, din funcția de Director Executiv al Asociației Salvați Dunărea și Delta. Are Licență în Istorie, obținută la Universitatea București și un Master în Științe Politice (de la Universitatea din Londra, Queen Mary College). A coordonat sau a contribuit decisiv la elaborarea și finalizarea de proiecte finanțate din fonduri publice sau private dedicate biodiversității, protecției mediului, dezvoltării sustenabile a Deltei Dunării. Este Director Executiv al Asociației Parcul Natural Văcărești.

CONSILIUL CONSULTATIV:

 • Giuseppe Biagini, International Traditional Knowledge Institute
 • Dan Dimancescu, Consul General Onorific al României în SUA
 • Sergiu Oprescu, Președinte ALPHA BANK & Asociația Română a Băncilor
 • Chris Rostron, Director Wetland Link International
 • Tobias Salathe, Senior Advisor RAMSAR Europe

MEMBRU DE ONOARE

 • Ivan Patzaichin

ALȚI MEMBRI:

 • Claudia Blagu, Specialist GIS
 • George Bouros, Doctorand Biologie, Membru al IUCN Otter Specialist Group
 • Raluca Buzea, Specialist Comunicare
 • Marian Cazacu, Graphic Designer
 • Vlad Cioflec, Biolog,  Specialist în Reptile și Amfibieni
 • Andreea Diaconu, Fotograf
 • Magdalena Huidu, Biolog, Parcul Național Buila-Vânturarița
 • Mircea Ilie, Ecologist
 • Virgil Iordache, Conferențiar, Facultatea de Biologie
 • Alexa Iuliana, Psiholog, Editor Șef “Psychologies”
 • Cătălin Istocescu, Inginer
 • Ștefan Mantoiu, Geograf, Doctorand al Academiei Române
 • Cristian Mihai, Ornitolog
 • Elena Niță, PR Manager Alpha Bank
 • Irinel Popescu, Entomolog, Lector Universitar Doctor
 • Luana Simion, Inginer – Geomatica pentru Ingineria Mediului
 • Marius Vintilă, Jurnalist
 • Laura Zaharia, Expert Comunicare.
Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 3 martie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9699 RON
GBP 1 x GBP = 5,8083 RON
USD 1 x USD = 4,5984 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 3 martie 2024

Acum la Bucureşti
9 °C

Nori împrăștiați

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner