Premiat la #Berlin2016: Comunitatea, un film de Thomas Vinterberg, inspirat din propria copilarie

Prima pagină » Noutăţi » Actualităţi » Premiat la #Berlin2016: Comunitatea, un film de Thomas Vinterberg, inspirat din propria copilarie

Comunitatea / The Commune / Kollektivet, in regia lui Thomas Vinterberg (The Hunt, Submarino, The Celebration), va avea premiera in cinematografele noastre pe 6 mai 2016. Silver Bear pentru Cea mai buna actrita: Trine Dyrholm, la Festivalul International de Film de la Berlin 2016.

Fotografii si afis, aici: https://we.tl/ShOSR4iyE6

Filmul spune povestea unui cuplu adult care, odata mutat intr-o casa foarte spatioasa din Copenhaga, decide sa o imparta cu alte cupluri prietene, pentru a trai impreuna ca intr-o comunitate mica. Filmul este portretul unei intregi generatii de tineri idealisti si visatori care, la un moment dat, se vor confrunta cu cruda realitate.

Trailer subtitrat in limba romana:

Facebook link

Durata: 110 min.

Comunitatea este o coproductie Danemarca-Suedia-Olanda in care, chiar daca nu sunteti neaparat familiarizat cu filmografia nordica, ii veti putea recunoaste pe: Ulrich Thomsen (In a Better World, 2010; Mortdecai, 2015), Trine Dyrholm (In a Better World; 2010; A Royal Affair, 2012), Fares Fares (Zero Dark Thirty, 2012; Child 44, 2015) and Lars Ranthe (The Hunt, 2012).

Scenariul este scris de Thomas Vinterberg in colaborare cu Tobias Lindholm, acelasi scenarist al[turi de care a lucrat si la celelalte doua succese din ultimii ani: The Hunt, respectiv Submarino. Tobias Lindholm a regizat el insusi un film care a rulat si la noi, A Hijacking (2012).

Filmul este produs de de Zentropa Entertainments, compania lui Lars von Trier, cea mai mare casa de productie din Scandinavia.

Vinerberg, despre propria copilarie intr-o comunitate

Intre varsta de 7 si 19 ani, Thomas Vinterberg a experimentat el insusi o comunitate asemanatoare cu cea din film datorita parintilor sai. ”A fost o perioada absolut dementa, dar in acelasi timp fantastica si plina de insufletire. Nuduri la tot pasul, dar si bere, discutii academice, dragoste si drame personale”, isi aminteste el. ”Copil fiind, fiecare zi era o aventura. Era de-ajuns sa parasesc intimitatea dormitorului si sa patrund in zonele comune ale casei pentru a intalni tot felul de situatii care mai de care mai surprinzatoare, datorita ciudateniilor diverse ale celor cu care locuiam. Daca ma uit in urma, a fost o perioada plina de momente de aur dar si de situatii absurde. Serile de cina in grup, pe care le aveam mereu in intervalul joi – duminica, se transformau de cele mai multe ori in petreceri monstruoase.”

Pe de alta parte, mica comunitate exersa mereu o democratie perfecta: ”Asa numitele sedinte de grup erau autoritatea suprema. Toate problemele aparute se discutau in grup. Imi amintesc de momentul la care s-a stabilit ca intretinerea ar trebui platita proportional, ca procent din venitul fiecaruia. Iar propunerea sincera a venit chiar din partea celui care castiga cel mai mult din grup”, spune Vinterberg.

”Sa nu confundam lucrurile…”, subliniaza regizorul. ”Nu era genul de comunitate ca cele din America anilor 70, fie pe genul religios, sectant sau hipioti care o tin numai pe legume undeva pe la tara. Aici vorbim de profesori, oameni din televiziune, profesionisti. Spre exemplu, tata era un critic de film. Traiau o viata perfect normala, atee, poate usor stangista. Dar nu era de tipul sex liber si droguri peste tot. Doar foarte mult optimism si spirit liber. Poate si putin cam prea multe beri…”, isi aminteste Vinterberg.

Vinterberg & Lars von Trier, autorii manifestului Dogma 95

Thomas Vinterberg a absolvit Scoala Daneza de Film in 1993. Pelicula sa de absolvire s-a numit Last Round si era deja o prima dovada a talentului sau. Productia a a fost premiata, una dintre distinctii fiind o nominalizare la Oscar-ul pentru studenti.

In 1995, Vinterberg impreuna cu Lars von Trier au scris manifestul Dogme 95, o miscare de avangarda in cinematografie, ale carei reguli stipulau, printre altele, crearea de productii bazate pe valorile traditionale ale povestirii, jocului actoricesc si ale subiectului, fara a folosi tehnologii si efecte speciale.

Primul sau film (care se inscria in miscarea Dogme 95) s-a numit Festen (The Celebration, 1998) si a primit o serie de premii internationale, inclusiv Premiul Juriului la Cannes, precum si “Cel mai bun film strain” din partea Los Angeles si New York Film Critics.

Vinterberg a mai regizat doua filme de limba engleza: It’s All About Love (2003), cu Joaquin Phoenix, Claire Danes si Sean Penn, si Dear Wendy (2005), cu Jamie Bell. Apoi, o comedie in limba daneza: When a Man Comes Home (2007). Submarino (2010) a intrat in competitie la Berlinala din 2010 si a luat Nordic Council’s Film Award si cinci premii Robert (premiile Academiei de Film din Danemarca, echivalentul danez pentru Oscar-urile americane), plus cincisprezece nominalzari.

Comunitatea / The Commune / Kollektivet este adus in Romania de Independenta Film, casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase.

Independenta Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) – Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) – Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fratii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d’Adele (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amelie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodovar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

 

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 19 aprilie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9763 RON
GBP 1 x GBP = 5,8158 RON
USD 1 x USD = 4,6625 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 19 aprilie 2024

Acum la Bucureşti
13 °C

Cer fragmentat

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner