“Proteinele fluorescente” ajung la Bucuresti

Prima pagină » Noutăţi » “Proteinele fluorescente” ajung la Bucuresti

Proteinele fluorescente” ajung la București, vineri, 4 noiembrie 2016, ora 19:00, in cadrul proiectului Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică, la Centrul de Teatru Educațional Replika.

Drama 5: rezidențe pentru cinci tineri autori dramatici care, în luna iulie 2016, au scris câte o piesă de teatru sub tutorierea Alinei Nelega și cu susținerea unei echipe de actori, regizori și manageri culturali clujeni. La spațiul Reactor de creație și experiment.

Patru din cele cinci texte au devenit spectacole-lectură. Unul a devenit spectacol în regia Letei Popescu.

La început de noiembrie, producția rezultată, Proteine Fluorescente, de Alexandra Pâzgu, merge în turneu în trei spații independente din Iași (Teatru Fix), București (Centrul de Teatru Educațional Replika) și Târgu Mureș (Teatrul Ariel).

Bucureștenii sunt așteptați la o întâlnire de gradul trei cu proteinele clujene la Centrul de Teatru Educațional Replika în 4 noiembrie, la ora 19:00. Reprezentația va fi urmată de discuții cu publicul.
Proteine fluorescente este o propunere scenică, un eseu performativ pe tema orașului, a tânărului care trăiește în oraș, a întâlnirii dintre structurile citadine și uman în România. Textul a fost scris ca o cercetare și documentare artistică a orașului Cluj, pe parcursul lunii iulie 2016, când autoarea a participat la singura rezidență de scriere dramatică organizată în momentul acesta în țară, de spațiul independent Reactor de Creație și Experiment.

proteine-fluorescente-4În același timp, textul reprezintă încercarea autoarei de a practica dramaturgia ca mod de gândire sau de a gândi lumea prin scris – ambele într-un registru performativ. Ce e dincolo de critica sistemului în care trăim și care ne definește ca persoane? Cum pot să înțeleg lumea din jurul meu nu ca subiect, ci ca parte dintr-un sistem a cărei logică nu o decid eu? Cum putem să povestim azi povești în teatru fără personaje, fără conflict, fără dialog?

„Proteinele fluorescente sunt organisme din adâncul oceanului „care luminează nu de dragul poeziei vizuale, ci de foame”. Alexandra Pâzgu reușește în textul ei să combine micro și macro universuri ca noi, spectatorii, să ne uităm și să conștientizăm încă o dată că suntem atât de mici într-o lume atât de… mică. Ce e fascinant însă e că lucrurile nu sunt deloc pesimiste. Și că oricât de mici am fi, noi, oamenii, luminăm din când în când. De foame, de sete, de iubire, de război. Toate sunt spuse într-un poem transformat într-un spectacol care îndeamnă la a trage aer în piept și a spune, în gând, „e bine”. ” Leta Popescu – regizor

„Proiectul de față propune experimentarea unui mod de construire diferit al narațiunilor în teatru, care să chestioneze imaginea reprezentațională asupra realității, folosită adeseori în teatru. Modele și teorii din fizica cuantică, teorii post-structuraliste, precum și exemple din filozofia cunoașterii și teorii care tratează redefinirea raportului artă- realitate ne oferă alternative la modelul gândirii bazată pe logica subiectului.” Alexandra Pâzgu – autor dramatic

PROTEINE FLUORESCENTE

De Alexandra Pâzgu

Regia: Leta Popescu

Scenografie colectivă.

Consultant scenografie: Radu Lărgeanu

Sound: Mihai Moș

Distribuție: Alexandra Caras, Bianco Erdei, Cătălin Filip, Oana Mardare, Doru Taloș

proteine-fluorescente-2„M-am teleportat în clasa a 4a, la ora de matematică.

Sunt singură în clasă, se aude un scârțâit de bancă ridicată,

o fetiță stă aplecată asupra caietului de matematică și nu înțelege mulțimile…

afară e cald, e vacanța de vară,

se aud niște voci din curtea școlii, cred că niște băieți dau cu mingea la poartă.

Fac parte din generația care a fost învățată că lumea este a premianților, iar restul sunt cazuri sociale;

Fac parte din generația căreia i s‐a spus că viața începe în altă țară;

Fac parte din generația care a studiat o facultate și care acum lucrează în cu totul alt domeniu, pe 2000 de lei

Fac parte din generația de tineri care au trăit cu iluzia vestului,

dintre cei care au prins jocurile de la bloc, dar și primele calculatoare, mircul, și care au cunoscut internetul înainte de google;

Fac parte din generația care a crezut că avem toate atuurile să schimbăm lumea în bine.”

Proteine fluorescente, de Alexandra Pâzgu

PROGRAM TURNEU DRAMA 5

Iași – Teatru Fix

2 noiembrie 2016, ora 19:00

București – Centrul de Teatru Educațional Replika

4 noiembrie 2016, ora 19:00

Târgu Mureș – Teatrul Ariel

6 noiembrie 2016, ora 19:00

Recomandat pentru persoane peste 14 ani.


Mai multe detalii despre Drama 5: www.reactor-cluj.com, www.facebook.com/Drama5.rezidente sau www.facebook.com/ReactorCluj

Drama 5 este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Evenimente Recomandate

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 28 septembrie 2023

EUR 1 x EUR = 4,9743 RON
GBP 1 x GBP = 5,7209 RON
USD 1 x USD = 4,7112 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 28 septembrie 2023

Acum la Bucureşti
25 °C

Nori împrăștiați

Vezi mai multe orașe →

Reducere 1% la PC Garage

Click pe imaginea de mai sus, sau foloseste codul FN7MKAFI in cosul de produse!

E-zine.ro is a Thomann Partner