Şamanul mut, sezonul II – Episodul I: Din Rajhastan în Clejani… şi înapoi

Prima pagină » Noutăţi » Şamanul mut, sezonul II – Episodul I: Din Rajhastan în Clejani… şi înapoi

Marti 25 noiembrie, Simion Bogdan-Mihai (cobză, voce) cunoscut ca Șamanul Mut, a cules noi povești și cântece de suflet de prin țara și revine pe scena din club Control cu o a doua serie de cântări. Episodul I reunește muzicieni renumiți precum:

Taraf de Haidouks:

  • Gheorghe „Caliu” Anghel (vioară)
  • Gheorghe „Fluierici” Fălcaru (fluier)
  • Minel (ţambal mic)
  • Mircea Florian ( cobză, Dramba)
  • Eduard Târâş (contrabas)

Intrare: 20 lei.  SPECIAL Bar Offer: 50% discount la orice bautura, dupa ora 22.00.

Facebook event
Sala Berlin – Club Control, Str. C-tin Mille, nr. 4
www.facebook.com/clubcontrol


Şamanul Mut (sezonul II)

Episodul I: Din Rajhastan în Clejani… şi înapoi

În urmă cu aproximativ treizeci şi cinci de ani, Editura Muzica din Bucureşti tipărea teza de doctorat a lui Gheorghe Ciobanu în muzicologie: „Lăutarii din Clejani”, o carte plină de note şi game muzicale, moduri, scheme ritmice, transcrieri şi explicaţii tehnice uscate, pe care puţini ne-profesionişti s-au simţit tentaţi să o citească.

Pe lângă toată construcţia mitologizantă ulterioară, un lucru se desprinde cert din studiul introductiv, dar este trecut foarte uşor cu vederea de autor: furnizarea muzicii la nunţile ţărăneşti din Teleorman-Giurgiu era o activitate extrem de obositoare. Lăutarii cântau stând în picioare, ţipând deseori pentru a-şi acoperi vocal instrumentele, cu intermezzo-uri scurte, până acum zece ani nunţile având o durată de aproximativ două zile şi două nopţi (de sâmbătă după-amiaza până luni în jurul prânzului).
Solistul îşi aducea cu el, de regulă, o vioară sau un fluier.

Acompaniamentul includea de asemenea un contrabas (care juca un rol important în stabilitatea ritmică a tarafului) şi un ţambal mic (deşi, aproape orice combinaţie între aceste instrumente devenise posibilă, mai ales în vremea din urmă, spre apusul fenomenului, când cobza, lăuta păstrată intact din sec. XV, dispare complet din peisaj).
Stilul şi repertoriul lui Gheorghe „Anghel” Caliu, cu predilecţie urban (muzica boierească din Alexandria-Bucureşti din sec. XIX), diferă de celelalte stiluri ce se aud astăzi în sat.

El îşi acompaniază colegii de taraf cu vioara, întrebuinţându-şi din plin imaginaţia şi virtuozitatea.
Gheorghe „Fluierici” Fălcaru este un personaj extrem de bine individualizat, chiar şi într-un astfel de sat non-conformist cum este Clejani. Fiu de ţigan ursar din Moldova, Fluierici a fost adoptat în copilărie de o familie de lăutari din sat, şi a învăţat să cânte la fluier din primii săi ani de viaţă.

Abordarea acestui concert este uşor arhaizantă; cu toate acestea, este asumată fără niciun complex, deoarece din perspectiva autorului (Simion Bogdan-Mihai, cobză), are două avantaje: deschide calea spre adevăratele capodopere ale comunei Clejani şi valorifică lăutarii ţigani, care cântau la nunţi în Vlaşca, exact cum o făceau cu un sfert de secol în urmă, înainte de apariţia pe celebrele scene ale Europei.

În acest traseu Bogdan va fi ajutat şi sprijinit de un grand-master al muzicilor arhaice româneşti: Mircea Florian, ce şi-a început cariera cântând muzică folk, mai târziu abordând şi muzica rock, muzica electronică şi experimentele de tot soiul.

Dacă lăutarii păstrează cu sfinţenie muzica ultimelor cinci generaţii, Florian ne va conduce către trecutul îndepărtat al lor, amintind de piesele cu parfum oriental din tinereţea sa, albumele concept ale primei generaţii de după război care a pus mâna serios pe carte.


Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România București, Romanian Rock Radio, Radio Trib, RadioIndieGen.roȘapteSeri, Zile si Nopti, Dilema Veche, Jurnalul Național, Romania Libera, SUNETE, Academia Catavencu, AdevărulVICE,  Decât o Revistă, BeWhere, Arte și Meserii, Ziarul Studențesc CarevasăzicăIQads, Feeder, Veioza Arte, Metropotam.ro, InfoMusic.ro, Musicnights.ro, Urban.ro, Bestmusic.ro, b365.ro, 9am.ro, Modernism.ro, Tonight.eu, Anyplace.ro, iConcert.ro, Gingergroup.ro, Orasulm.eu, JurnalRock, RockOutRockstage.ro, MaximumRock, alternativ.ro, muzicabuna.ro, studentie.ro,  , sub25.ro, subAsfalt.ro121.ro,hotcity.ro, kudika.ro, getlokal.ro, afterhours.ro, vinsieu.ro, letsrock.ro, bestial.ro, rockout.ro, RoEvents, BucharestExpat.com, InYourPocket,, nineoclock, romania-insider.com, cooperativaurbana.ro.

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 23 aprilie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9758 RON
GBP 1 x GBP = 5,7677 RON
USD 1 x USD = 4,6712 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 23 aprilie 2024

Acum la Bucureşti
11 °C

Ploaie moderată

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner