Săptămâna Cahiers du Cinéma vă propune muzică și film francez în cadrul celei de-a 20-a ediții a Festivalului Filmului Francez  

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » Săptămâna Cahiers du Cinéma vă propune muzică și film francez în cadrul celei de-a 20-a ediții a Festivalului Filmului Francez  

Organizată de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, a 20-a ediție a Festivalului Filmului Francez se desfășoară simultan în șapte orașe, între 3 și 13 noiembrie 2016. Pentru a treia oară consecutiv, celebra revistă de critică de film „Cahiers du Cinéma” revine cu o programare inedită, axată de această dată pe tematica : „Muzica și filmul francez”.

Jumătate de secol de cinema francez va fi pusă în lumina reflectoarelor, prin proiecția a șase filme muzicale antologice : French Cancan (1954) de Jean Renoir, Les Parapluies de Cherbourg (1964) de Jacques Demy, Chronique d’Anna Magdalena Bach (1968) de Danièle Huillet și Jean-Marie Straub, Mélo (1986) de Alain Resnais, Golden Eighties (1986) de Chantal Akerman și Mods (2003) de Serge Bozon.

Selecția cinematografică va fi prezentată publicului de către invitatul festivalului, criticul de film și autorul suplimentului Săptămâna Cahiers du Cinéma, Joachim Lepastier. Pasionat de cinema, redactorul blog-ului „365 jours ouvrables”, remarcat pentru capacitatea sa de a îmbina filmul cu arhitectura, grafismul, muzica și fotografia, face parte din grupul editorial al revistei Cahiers du Cinéma.

Cu scopul de a încuraja formarea în domeniul cinematografiei și de a promova educația axată pe imagine, cinematograful Elvire Popesco va găzdui o proiecție specială „Education à l’image”, destinată liceenilor, cu filmul Les Parapluies de Cherbourg. Proiectul educațional, coordonat de Asociația NexT, se va desfășura în prezența criticului de film.

Mai mult, în ideea de a sprijini revista de cinema editată de studenții Facultății de Film din cadul Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, cinecluburile Film MENU vor fi relansate pe 9 noiembrie, la ora 18.00, cu proiecția lungmetrajului Mods. Filmul va fi introdus de către Joachim Lepastier și va fi urmat de o dezbatere cu tinerii cinefili și publicul prezent, despre selecția „Cahiers du Cinéma” și critica de film.

Ediția aniversară a festivalului va include o altă secvență dedicată muzicii, în cadrul seratei jazz TV5MONDE care se va desfășura luni 7 noiembrie. Începând cu ora 19.00, trupa Tonbruket, câștigătoare a trei premii Grammy pentru jazz în Suedia, se va produce pe scena sălii Elvire Popesco. Concertul va fi urmat de filmul Ascenseur pour l’échafaud (1958), realizat pe ritmurile de jazz semnate de Miles Davis și care o are în rol principal pe celebra actriță Jeanne Moreau.

Festivalul Filmului Francez reprezintă unul dintre momentele cheie ale programului cultural realizat de către Ambasada Franței și Institutul Francez. În acest context, procesul de creație și profesioniștii din a 7-a artă sunt puși în lumină, prin intermediul unei programări care își propune să îmbine operele atemporale ale cinematografiei franceze și filmele mai recente, astfel încât publicul român să poată descoperi diversitatea patrimoniului cinematografic francez.

Festivalul Filmului Francez se desfășoară simultan în 7 orașe din România:

  • București, în perioada 3-11 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco
  • Iași, în perioada 4-8 noiembrie, în sala Fondane a Institutului Francez și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”
  • Timișoara, în perioada 3-6 noiembrie, în amfiteatrul „Aula Magna” din cadrul Universității de Vest
  • Sibiu, în perioada 4-6 noiembrie, la librăria Habitus
  • Constanța, în perioada 11-13 noiembrie, la cinematograful Citiplex Tomis Mall
  • Brașov, în perioada 7-8 noiembrie, la Cinemateca Patria
  • Buzău, în perioada 9-10 noiembrie, la Teatrul „George Ciprian”

Toate filmele sunt în versiunea lor originală și au subtitrare în limba română.

Pentru informații suplimentare despre ediția 2016 a Festivalului Filmului Francez, vă invităm să ne contactați la adresa fff@institutfrancais.ro sau la numărul de telefon (0040)374.125.229.

Organizatori: Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România

Co-organizatori: Alianța Franceză din Brașov, Cinemateca Patria, Alianța Franceză din Constanța, Cityplex Mall Constanța, Centrul Cultural Francofon din Buzău, Teatrul George Ciprian, Librăria Habitus, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara

Prezentat de: Orange

Parteneri: Groupama, Carrefour, Nestlé

Parteneri media: TV5MONDE, RFI România, TVR, Radio România Internațional, Kolectiv, Scena 9, Zile și nopți, Europa Cinemas

Cu sprijinul: Cahiers du cinéma și MasterPrint

Evenimente Recomandate
Symphony X confirmati la Posada Rock Festival 2024

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 21 iulie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9709 RON
GBP 1 x GBP = 5,8970 RON
USD 1 x USD = 4,5670 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 21 iulie 2024

Acum la Bucureşti
31 °C

Ploaie ușoară

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner