Prima etapă a Întâlnirilor franco-române pentru turism, un proiect inovant inițiat de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerțului și Relatiilor cu Mediul de Afaceri a avut loc la Sibiu, vineri 13 mai 2016. În cadrul acestui eveniment, care a fost deschis de către secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comerțului și Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrînceanu și de către consilierul adjunct de cooperare și de acțiune culturală din Ambasada Franței în România, Caroline Socié, au avut loc dezbateri la înalt nivel, între experți francezi și personalități române din acest sector profesional.
Discuțiile, axate pe tema turismului montan, s-au desfășurat sub forma unor prezentări cu traducere simultană, menite să faciliteze schimburile de informații și bunele practici, reunind peste 70 de participanți, printre care Frank Reul, directorul general al grupului hotelier Accor, Alin Chipăilă, președintele Asociației județene de turism Sibiu, Călin Ile, Preşedintele Federaţiei industriei hoteliere din România sau Olivier Caspary, directorul Asociației Institutelor franceze universitare ale tehnologiei, Silviu Zeleniuc și Laurențiu Ciutură, consilieri în cadrul direcției de Turism din Ministerul Economiei, Comerțului și Relatiilor cu Mediul de Afaceri, precum și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale și Cercetării Ştiinţifice și ai autorităților locale.
Proiectul, care a ajuns la a doua etapă, va continua la Iași și va fi găzduit de Palatul Culturii, luni 23 mai 2016, începând cu ora 9:30, și este inclus în programul Festivalului Internațional al Educației. Tema de lucru a acestei întâlniri este axată pe turismul în familie și pe formarea profesională în sectorul turistic. Evenimentul va fi deschis de către consilierul personal al secretarului de stat Claudiu Vrînceanu, Anne Marie Duminică, de către directorul Institutului Francez din România, Christophe Gigaudaut și de către primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.
Cu această ocazie, se va aborda problematica formării profesionale în viziunea mediului educațional, dar și din perspectiva mediului privat și din cel al societății civile. Astfel, reprezentanți ai instituțiilor de învătământ preuniversitar și universitar din România și Franța, ai autorităților locale și ai sectorului turistic privat din regiunea Iași, se vor reuni pentru a dezbate subiecte privind dezvoltarea de parteneriate între școli din cele două țări, schimb de expertiză în domeniu, precum și adaptarea ofertei de formare în funcție de cererea existentă pe piața muncii.
Aceasta este a doua din cele 8 întâlniri prevăzute, urmând ca Brașovul să găzduiască pe 8 iulie 2016 conferința pe subiectul turismului de patrimoniu și a realității îmbunătățite, iar la Constanța să se evoce, pe 12 mai 2016, turismul balnear și cel legat de croaziere. În septembrie, o dezbatere ce va implica actori din sectorul turistic în jurul campaniei „Vorbești franceză, te angajăm” va fi organizată la Timișoara, urmând ca subiectul legat de turismul ecologic să fie evocat la Tulcea, la începutul lunii octombrie. După penultima etapă de la Cluj-Napoca, pe 15 octombrie 2016, unde se va evoca aportul turismului în dezvoltarea teritorială, acest ciclul de ateliere se va încheia cu o întâlnire de mare amploare ce va fi organizată la București, în cadrul Târgului Internațional de Turism, pe 17-18 octombrie 2016.