Sir Richard Bishop live in Control Club

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » Sir Richard Bishop live in Control Club
Data Miercuri, 13 Mai 2015
Ora 17:00
Locatie Control Club, Bucuresti, Romania
Adresa Str. Constantin Mille, nr. 4

——————————————————————————————-
Control Club, Jadd. și The Attic Magazine vă invită miercuri, 13 mai, la un concert solo al lui Sir Richard Bishop, fost membru al legendarei trupe Sun City Girls (în care a cântat timp de peste 25 de ani), co-fondator al label-ului american Sublime Frequencies, unul dintre cei mai mari inovatori ai chitării de la Jimi Hendrix încoace.

Seara va fi deschisă cu un performance special Mitoș Micleușanu și Diana Miron.

Richard Bishop este un chitarist american ale cărui improvizații și compoziții reflectă adesea lumea din umbră a Indiei, Orientului Mijlociu, Africa de Nord. Richard este cunoscut ca fiind unul dintre membrii fondatori (alături de fratele său, Alan Bishop) ai grupului de pionieri din zona ethnic-improv experimental și underground, șarlatanii Sun City Girls, care timp de aproape 30 de ani au produs o vastă discografie de peste 50 de albume, 20 de casete, și mai multe Ep-uri.

Sun City Girls s-a format în 1981, după ce frații Bishop au părăsit trupa Paris 1942, din care mai făceau parte J. Akkari și fostul toboșar al Velvet Underground, Moe Tucker. Muzica lor era extrem de variată, cuprinzând genuri precum spoken word, free improvisation, jazz și rock. Albumele lor conțineau versuri bazate într-o mare măsură pe interesele lor pentru misticism, subiecte paranormale (în special Ozn-uri), culte religioase și ezoterism, manifestate adesea în titlurile pieselor precum și în coperțile albumelor. Performance-urile grupului erau de cele mai multe ori cât se poate de imprevizibile, uneori apropiindu-se de arta performativă, cu costume elaborate, machiaj de inspirație kabuki, și crearea unei atmosfere ritualice, festive, alături de public.

Primul album solo al lui Richard, ”Salvador Kali”, a fost lansat la prestigioasa casă de discuri a lui John Fahey, Revenant, în 1998, sub numele Sir Richard Bishop (pe care îl folosește și astăzi). Albumul prezintă obsesiile și rădăcinile personale ale lui Bishop, extrase dintr-o varietate de surse din întreaga lume. Locust Music a lansat cel de-al doilea album al său, ”Improvika”, în 2004. Acesta constă în nouă piese nepremeditate, cu un curs liber, pentru chitară acustică solo. În 2005, Bishop a început să susțină necontenit spectacole ca artist solo, cântând în toată Europa, în Australia și în Statele Unite. Nu s-a oprit de atunci.

2006 a scos la lumină patru proiecte diferite pentru Sir Richard Bishop. Albumul ”Fingering the Devil”, care a fost înregistrat într-o sesiune de improvizație dintr-un studio din Londra, într-o zi liberă din timpul turneului European din 2005, a fost lansat pe Lp și Cd de către Southern Records din Uk. În mare pare improvizat, albumul surprinde într-un mod inedit muzica pe care Bishop o cânta pe scenă în acea perioadă. Apoi au urmat încă două lansări la Locust: ”Elektronika Demonika”, un album de electronice experimentale întunecate, care însă nu conținea chitara; și ”While My Guitar Violently Bleeds”, ce conține trei compoziții extinse pentru chitară acustică și electrică. Scurtmetrajul de 30 de minute al lui Richard, intitulat ”God Damn Religion”, un baraj neobosit de imagini cauzatoare de convulsii și transe, a fost scos pe Dvd de către Locust pe 06.06.06.

În 2007, a fost lansat albumul ”Polytheistic Fragments” la Drag City. Acesta include lucrări pentru chitară acustică, electrică și lap-steel, și două compoziții pentru pian. Următorul a fost ”The Freak of Araby” (Drag City, 2009). Acesta a fost primul album al lui Sir Richard Bishop care să conțină o întreagă formație de muzicieni. Albumul reprezintă un omagiu cordial adus regretatului chitarist egiptean Omar Khorshid, precum și spiritului rezistent al muzicii Orientului Mijlociu.

În luna Mai a lui 2010, casa de discuri Drag City lansează albumul ”False Flag” al trupei Rangda, o formație nouă ce-i are în componență pe Bishop, Ben Chasny (Six Organs of Admittance, Comets on Fire), și Chris Corsano (duo-ul Flower-Corsano, Flaherty/Corsano, Jandek, Bjork, etc).
De asemenea, Richard este co-fondatorul casei de discuri Sublime Frequencies, alături de fratele său, Alan Bishop și Hisham Mayet. Misiunea acesteia este de a achiziționa și lansa curiozități și obscurități din Africa, Sud-Estul Asiei și mai departe. Din 2003 și până în prezent au lansat peste 65 de titluri.

——————————————————————————————-

“Sir Richard Bishop forces one to alter that hoary cliche to ‘jack of all trades, master of…damn near all.’ Renowned for his mercurial guitar-playing for 26 years with Seattle ethno-delic legends Sun City Girls, Bishop has wrought a distinguished solo canon as well. He combines soulfulness and advanced technique with a panache that’s nearly unrivaled among today’s guitarists. Bishop strums spiritual with incantatory ragas, free-folk excursions, crystalline flamenco flourishes, ruddy Appalachian folk, Middle Eastern-tinged fantasias and gypsy arabesques. This is eclecticism done with respect and third-eye-dilating filigree; his compositions attain a sepia-toned wistfulness and a psychedelic complexity.” – Dave Segal (Oc Weekly)

“There are secrets hiding in the deep caverns of this music. One of them is that no great art is made without the slaughter of innocence…” – Michael Gira / Swans

——————————————————————————————-

Home

——————————————————————————————-

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 12 aprilie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9703 RON
GBP 1 x GBP = 5,8071 RON
USD 1 x USD = 4,6322 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 12 aprilie 2024

Acum la Bucureşti
23 °C

Cer senin

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner