Cum a ajuns Oliver Stone să spună povestea lui Snowden

Prima pagină » Noutăţi » Actualităţi » Cum a ajuns Oliver Stone să spună povestea lui Snowden

Snowden, cu premiera pe 18 noiembrie 2016, este un thriller politic biografic regizat de Oliver Stone si bazat pe doua carti. The Snowden Files, de Luke Harding, (ziarist la The Guardian) si Time of the Octopus, scrisa de Anatoly Kuscherena. Acesta din urma este insusi avocatul rus al lui Edward Snowden.

Avocatul Anatoly Kucherena, personalitate publica la Moscova, profesor si doctor in drept, are 56 de ani si s-a nascut in Republica Moldova, raionul Calarasi, satul Mandra. Din 2013 el il reprezinta din punct de vedere juridic pe azilantul politic in Rusia Edward Snowden. Pro bono. Intre timp a scris si o carte despre fostul agent american.

In aprilie 2015, WikiLeaks a publicat sumele vehiculate in jurul filmului: Kucherena a primit un milion de dolari, iar ziaristul de la The Guardian, 700.000 de dolari pentru drepturile de ecranizare a cartilor. Regizorul Oliver Stone ar fi incasat 600.000 de dolari pentru scenariul filmului.

Initial, Oliver Stone s-a ferit de subiectul „Snowden”

Prima oara cand i s-a propus lui Oliver Stone subiectul ”Snowden”, acesta s-a aratat destul de circumspect. La momentul acela era ocupat cu alt subiect controversat: ultimii ani din viata lui Martin Luther King, cu Jamie Foxx in rolul principal. Ulterior, anulat. Regizorul a spus ca deocamdata nu-si doreste inca un proiect la fel de sensibil. Tocmai fusese criticat masiv pentru filmul sau W. (2008), in care il portretiza pe George Bush ca fiind ”cel mai rau presedinte al SUA din toate timpurile, e drept, dupa Nixon”.

O serie de de evenimente ulterioare l-au convins pe Stone sa faca filmul. Mai intai, Glenn Greenwald (unul din jurnalistii contactati anonim de Edward Snowden inca dinainte de „tradare”) l-a rugat pe Oliver Stone sa-l ajute cu niste sfaturi in legatura cu o eventuala ecranizare dupa cartea sa. Apoi, cateva luni mai tarziu, insusi avocatul lui Snowden, Anatoly Kucherena, l-a sunat pe regizor si i-a oferit spre vanzare drepturile de ecranizare a cartii sale. Cei doi s-au intalnit la Moscova, intr-o locatie secreta, iar Oliver Stone a apreciat cartea ca fiind foarte ”dostoyevskyana”. La momentul respectiv, regizorul nu se hotarase daca filmul sau va fi fictiune, precum cartea (mai precis, cu numele personajelor schimbate), sau povestea reala.

In ianuarie 2014 a avut loc prima intalnire dintre Oliver Stone si Edward Snowden, la Moscova. S-a hotarat ca filmul trebuie facut. Snowden nu a primit niciun ban pentru implicare. In schimb, a cerut ca banii sai sa mearga catre ziarul The Guardian.

Intrebat ce sanse sunt ca Edward Snowden sa se intoarca vreodata acasa, regizorul american Oliver Stone a raspuns ca, din pacate, pragmatismul e la putere in America zilele astea.

”Statele Unite nu-l vor ierta pe Snowden niciodata, poate doar daca schimbarea vine de sus, de la presedinte. Obama nu l-a ajutat deloc pana acum. Din contra. Iar cu Hillary Clinton, cu atat mai mult nu e nicio sansa pentru Snowden”.

Trailer: Facebook link | Durata: 2h 14min

Fotografii, aici.

Filmul a avut premiera anul acesta la Festivalul International de Film din Toronto, iar o saptamana mai tarziu a intrat in cinematografele din SUA.

Joseph Gordon-Levitt (Inception, The Dark Knight Rises, Looper, 500 Days of Summer) joaca rolul lui Edward Snowden.

Nicolas Cage

Shailene Woodley (Divergent, Insurgent, The Descendants)

Melissa Leo (Oblivion, The Equalizer, The Big Short)

Zachary Quinto (Spock din Star Trek, Margin Call, Hitman: Agent 47 si din serialele CSI, 24, The Agency, Six Feet Under)

Tom Wilkinson (Batman Begins, Shakespeare in Love, The Grand Budapest Hotel, Mission: Impossible – Ghost Protocol, RocknRolla, The Full Monty)


Povestea lui Edward Snowden

In 2013, Edward Snowden, agent secret al CIA si ulterior al NSA, isi paraseste definitiv postul impreuna cu un mare volum de documente referitoare la programele de supraveghere si spionare derulate de serviciile americane, programe despre care nici macar Congresul nu avea cunostinta (sau nu oficial). Zboara la Hong Kong, unde preda o mare parte din documente unor jurnalisti britanici. (In urma acestor intalniri, in 2014 apare Citizenfour – Oscar pentru cel mai bun film documentar). Apoi cere azil politic la Moscova, unde se afla si in ziua de azi.


Snowden (2016) este adus in Romania de Independenta Film, casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase.

Independenta Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) – Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) – Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fratii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d’Adele (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amelie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodovar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 1 martie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9690 RON
GBP 1 x GBP = 5,8022 RON
USD 1 x USD = 4,5823 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 1 martie 2024

Acum la Bucureşti
8 °C

Cer senin

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner