Două Loturi – regia Alexandru Dabija

Două Loturi – regia Alexandru Dabija

Data Sambata, 25 Noiembrie 2017
Ora 18:00
Locatie Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti

Două Loturi după I.L. Caragiale
ora 20:00, Sala Pictură, Tnb

Regie și ilustrație muzicală: Alexandru Dabija
Decor: Helmuth Stürmer
Costume: Liliana Cenean
Mișcare scenică: Florin Fieroiu

Cu: Patru Gavril, Marius Manole, Ana Ciontea, Corina Moise, Ilona Brezoianu, Eliza Păuna, Nicoleta Lefter, Valentina Zaharia, Mandin Mădălin, Daniel Hara, Mihai Munteniță, Eduard Cirlan / Axel Moustache, Ionut Toader, Dumitru Dragos, Marcel Bălănescu

★★★★★ „Stilul impecabil al spectacolului emană, paradoxal, din lumea lui Caragiale şi a povestirii. Paradoxal, pentru că nu l-am intuit până acum, deşi o analiză de text ni l-ar fi sugerat, fie şi numai din voluptatea cu care e evocat dracul, ca ultim argument al acţiunii. Nici universul uman al povestirii compus din Mitici de tot felul, amploiaţi la bancă, berari, poliţai sau chivuţe paşnice înrudite cu cele din nuvela lui Mircea Eliade nu ne-ar fi dus cu gândul la scenele sinistre din spectacolul lui Dabija, ai cărui protagonişti par descinşi din lumea fantastică a unor tărâmuri întunecate. Şi totuşi, cât de adevarăţi sunt cu toţii şi mai ales ce bine ţintite sunt temele vizate discret de autor şi preluate cu voluptate de regizor!”
Doina Papp, Revista 22

★★★★★ „Când un scriitor e celebrat la un număr rotund de ani de la naştere sau moarte, numele său devine în anul respectiv un brand la modă. Partea bună este că artistul e redescoperit, reinterpretat, reinventa. (…) Când citeşte o scriere clasică, Dabija operează pe text, fără să intervină în el. Nu pune sensuri, le descoperă. Nu taie tabloul ca să intre în rama în care vrea el, ci găseşte o perspectivă valabilă, suspectă de a fi chiar intenţia autorului. (…) Nu îţi vine nici măcar să zâmbeşti. Umorul a fost înlocuit de o umoare neagră. (…) un spectacol rece, aproape gotic într-un decor ascuţit, tăios, cu un perete zăbrelit, scări metalice contorsionate, ferestre ciobite, pasarele instabile, toate pe o turnantă care îl aleargă pe D-l Lefter ca destinul său implacabil de ghinionist.”
Oana Stoica, Dilema veche

★★★★★ „Puteţi decoperi în dramatizarea lui Dabija un Caragiale tenebros, expresionist, cu un umor lugubru, suspendat într-o ameţeală a deochiului, a superstiţiei maladive, care nu ştie ce e de fapt – credinţă înfiorător de temătoare, sau abandon în braţele firii omeneşti dezlănţuite. (…) Tăietura spectacolului e atât de precisă, de măiastră şi de surprinzătoare încât comparaţia cu filmul devine pur şi simplu ieftină.”
Cătălin Ștefănescu, Dilema veche

★★★★★ „Merită pe deplin a fi vizionat spectacolul Două loturi, în primul rând prin scenografie și intenția originală de citire scenică a unei nuvele celebre, căreia îi sunt dezvăluite noi sensuri”.
Ileana Lucaciu,

★★★★★ „În spectacolul Două loturi, norocul induce euforia, iar nenorocul, pe de o parte, compasiunea, pe de alta, groaza”.
Maria Sarbu, Jurnalul National

★★★★★ „Cinismul lui Alexandru Dabija (purtătorul lui de cuvânt e naratorul din schiţă, jucat de Marius Manole, cel care observă, ridică din sprânceană şi lasă inevitabilul să curgă mai departe) e nemăsurat – iar din asta iese nu vituperare naţională, ci teatru de cea mai bună realitate”.
Iulia Popovici, Observator cultural

★★★★★ „…o bijuterie simfonic teatrală despre capriciile norocului (o temă proeminentă în scrierea caragialiană), o simfonie teatrală dirijată exemplar şi cu o grijă a ritmului expunerii scenice cum arareori am mai văzut în vremea din urmă în teatrul românesc. (…) Poate cel mai bun spectacol cu o scriere de I. L. Caragiale văzut de mine în anul Caragiale.”
Mircea Morariu

Bilete se pot achiziţiona online sau la Casa de Bilete Tnb.

Vă aşteptăm la teatru!

Mai multe detalii la https://www.facebook.com/events/454121848315363

Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe