Mii de bucureșteni și-au petrecut weekend-ul la filme de Cannes

Prima pagină » Noutăţi » Actualităţi » Mii de bucureșteni și-au petrecut weekend-ul la filme de Cannes

Proiecții sold out, săli arhipline și discuții prelungite cu invitații speciali – a șaptea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest a avut un debut spectaculos în cele patru săli în care se desfășoară anul acesta, CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. Până în prezent, s-au vândut peste 10.000 de bilete pe Eventbook.ro, mare parte dintre ele în avans. Săptămâna continuă în forță, cu Alain Guiraudie invitat special al primelor două zile.

În aplauzele publicului, regizoarea Maren Ade a urcat împreună cu producătoarea Ada Solomon și membri ai echipei filmului Toni Erdmann pe scena CinemaPRO, la deschiderea festivalului, pe 14 octombrie, o seară cu covor roșu și peste 500 de invitați. În week-end, artista Mania Akbari a avut discuții prelungite cu publicul despre opera regretatului regizor iranian Abbas Kiarostami, cu care a colaborat în anii 2000, sălile de cinema fiind pline la Ten (2002) sau Le Goût de la cerise (1997) proiectate în secțiunea Tribut Abbas Kiarostami. Regizorul finlandez Juho Kuosmanen și-a prezentat duminică seara filmul care i-a adus Premiul secțiunii Un Certain Regard la Cannes, The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, propus de Finlanda la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, iar actorul Lucas Prisor a introdus filmul Elle. Sălile de cinema au fost neîncăpătoare la filme ca Juste la fin du monde (r. Xavier Dolan) sau American Honey (r. Andrea Arnold), proiecțiile fiind sold out.

maren-ade_cinemapro_foto-ionut-dobreDupă ce, în week-end, și-a prezentat filmul la prima ediție a festivalului de la Cluj-Napoca, Alain Guiraudie sosește astăzi la București, pentru o întâlnire cu publicul la premiera controversatului Rester Vertical, luni, 17 octombrie, de la 21.00, la Cinema Elvire Popesco. O a doua discuție cu spectatorii va avea loc pe 18 octombrie, după proiecția filmului L’Inconnu du lac, de la 18.30, la același cinematograf. Provocatorul cineast francez va susține și un masterclass cu intrare liberă marți, 18 octombrie, ora 11.00, la Sala de cinema a UNATC (str. Matei Voievod 75-77). Discuția va fi moderată de influentul critic de film și autor de cărți de cinema Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur).

Miercuri, 19 octombrie 2016, de la 18:30, la Cinema Elvire Popesco, unul dintre cei mai promițători cineaști turci, Mehmet Can Mertoğlu, își va prezenta debutul Album – Premiul Révélation France 4 în Semaine de la Critique la Cannes. În realizarea lui au fost implicați cineaști români – Călin Peter Netzer este unul dintre producători, iar Marius Panduru este director de imagine.

Până miercuri, la Cinema Muzeul Țăranului urmează întâlniri cu echipele filmelor românești Inimi cicatrizate (r. Radu Jude), Anișoara (r. Ana-Felicia Scutelnicu), Afacerea Est (r. Igor Cobileanski). În paralel, în celelalte săli, vor rula filme mult-așteptate precum La fille inconnue (r. Jean-Pierre și Luc Dardenne) The Handmaiden (r. Park Chan-wook), Aquarius (r. Kleber Mendonça Filho), Harmonium (r. Koji Fukada) sau Ma Loute (r. Bruno Dumont).

Programul poate fi găsit pe www.filmedefestival.ro.


Ediția a șaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti și Muzeul Național de Artă al României. Este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti – ARCUB, în cadrul Programului cultural „București – Orașul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Român, Goethe Institut și Ambasada Finlandei.

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca (14-16 octombrie) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Ediția de Timișoara (21-22 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.

cristian-mungiu_gala-de-deschidere-cinemapro_foto-ionut-dobreEdiția de Iași (28 – 29 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Asociației Studenților Jurnaliști din Iași.

Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Culturală Macondo, InterCom Film, Parada Film, microFILM, RoImage, Clorofilm, Transilvania Film, Freeman.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Susținut de: BRD Groupe Société Générale

Mașina oficială a festivalului: BMW

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Cez România, Apa Nova, E.ON

Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, Țuca Zbârcea & Asociații, UPS, Europa Cinemas, Point, UNATC „I. L. Caragiale”, Cinema Muzeul Țăranului, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Național de Artă al României

Parteneri media: Europa FM, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Decât o Revistă, Observator Cultural, News.ro, Ziare.com, VICE, AListMagazine, Ziarul Metropolis, LiterNet, Elle, Cărturești, Agerpres, HotNews, Movie News, AaRC, Cinefan, Umblat.ro, Urban.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST


Detalii: www.filmedefestival.ro.

Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.

Pentru informații suplimentare, ne puteţi scrie pe contact@filmedefestival.ro.

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 1 martie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9690 RON
GBP 1 x GBP = 5,8022 RON
USD 1 x USD = 4,5823 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 1 martie 2024

Acum la Bucureşti
8 °C

Cer senin

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner