PUNKT.VRT.PLASTIK – stagiunea de jazz Artist in Residence la ARCUB

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » PUNKT.VRT.PLASTIK – stagiunea de jazz Artist in Residence la ARCUB

Kaja Draksler, Petter Eldh și Christian Lillinger prezintă proiectul “PUNKT.VRT.PLASTIK” într-un nou concert vibrant din stagiunea de jazz Artist in Residence de la ARCUB. Artiștii se numără printre cei mai captivanți, profunzi și versatili muzicieni care s-au afirmat în Europa, în ultima decadă. Recitalul va avea loc în data de 23 mai, de la ora 20:00, la Sala Mare. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

“Punkt” înseamnă, în suedeză, un punct de vedere și afirmarea unei concepții muzicale, “Vrt” este „grădină”, în slovenă, unde ideile muzicale sunt sădite și cultivate, iar “Plastik” (din germană) exprimă o viziune sonoră, plasticitatea formelor și a structurilor muzicale.

Unele piese sunt complexe și cer acuratețe, însă, pe de altă parte, nici unul dintre noi nu este foarte pretențios în această privință”, a declarat Kaja Draksler. „Așadar, există o libertate inerentă… muzica și energia sunt mult mai importante decât corectitudinea notelor, dar vrem ca totul să sune bine. În plus, există încredere.” – notează Peter Margasak pe booklet-ul albumului.

Muzica artiștilor este rezultatul unei sinteze de personalități de neimaginat dacă lucrările interpreților ar fi judecate în afara contextului. Kaja Draksler Trio a debutat la October Meeting 2016 de la Bimhuis, Amsterdam.


Kaja Draksler s-a născut în 1987, în localitatea Kranj din Slovenia. A început să cânte la pian de la vârsta de patru ani și a absolvit Liceul de Muzică din Ljubljana, în 2005. În 2009, a absolvit Conservatorul din Groningen, unde a studiat jazz piano. Până în 2013, a studiat compoziția sub îndrumarea lui Richard Ayres, la Conservatorul din Amsterdam. În timpul studiilor de la Groningen, Draksler a cântat împreună cu Acropolis Quintet, înființat de ea. Cam în aceeași perioadă, a fost cofondatorul BadBooshBand. A cântat împreună cu Susana Santos Silva, la Moers Festival și la Moldejazz. În 2017, a impresionat publicul de la JazzFest din Berlin, cântând împreună cu Petter Eldh și Christian Lillinger.


Petter Eldh s-a născut în 1983, la Gothenburg, Suedia. Preocupat de muzică încă de la vârsta de opt ani, Eldh își începe educația muzicală la Sinclair Music School din Uddevalla, între 1999 și 2002, și continuă, între 2002 și 2004, la Jazz School din Skurup, ajungând mai apoi în Copenhaga, la Rhythmic Music Conservatory. În 2010, colaborează cu Django Bates pentru albumul dedicat lui Charlie Parker, “Conformation”. În 2006, este premiat, împreună cu Marius Neset, la The International Jazz Price Getxo din Spania, pentru albumul “People Are Machines”, iar în 2012, împreună cu Schneeweiss și Rosenrot, primește New German Jazz Award, pentru albumul “Pool”.


Christian Lillinger, născut în 1984, aparține noii generații impresionante de artiști care se afirmă în ultima vreme pe scenele europene de muzică de jazz. A studiat, între 2000 și 2004, la Academia de Muzică „Maria von Weber Carl” din Dresda, împreună cu Günter Sommer, iar între 2001 și 2003, a fost membru al Orchestrei Federale de Jazz pentru Tineret. Lillinger a concertat alături de muzicieni proeminenți, precum Rolf și Joachim Kühn, Alexander von Schlippenbach sau John Tchicai. Și-a făcut debutul la Pirouet Records, cu albumul “Grund”, pe care interpretează alături de Pierre Borel, Tobias Delius, Achim Kaufmann, Christopher Dell, Robert Landfermann sau Jonas Westergaard.


Despre “Artist in Residence”

Inițiat în toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invită, în fiecare sezon, un artist român pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o temă aleasă de el însuși. După ce primele două sezoane au prezentat un program de concerte selecționate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriată de Cristian Soleanu și prezintă, în perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.
„Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gândindu-mă la istoria ce stă în spatele vieții și al realizărilor profesionale ale fiecăruia dintre artiștii creatori. Muzica improvizată este rodul unor acumulări de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scenă, în timpul interpretării, acești factori dau greutate și un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate în cadrul stagiunii emană fiecare «o istorie vie» a artiștilor. Deși diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleași valori – creativitate, libertate, tradiție –, ele constituindu-se astfel într-o alchimie a întregii tradiții muzicale a jazzului”, declară Cristian Soleanu, noul curator al programului “Artist in Residence”.


Program concerte Artist in Residence iunie 2019:

  • 6 iunie – Concert dublu – Ana Dubyk Quartet & Cristian Soleanu – Albert Tajti Duo
  • 20 iunie – Daniel Torres Quartet „First Statement”

Biletele pot fi achiziţionate online, de pe arcub.ro, sau de la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscani, nr. 84-90.
Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/379904592616100/

Urmăriți-ne pe:
Detalii pe www.arcub.ro;
Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 30 mai 2024

EUR 1 x EUR = 4,9762 RON
GBP 1 x GBP = 5,8519 RON
USD 1 x USD = 4,5851 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 30 mai 2024

Acum la Bucureşti
17 °C

Cer fragmentat

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner