Pe 25 mai va avea loc webinarul „Rescrierea creativă a unei piese de teatru în ora de franceză”, creat pentru profesorii români la iniţiativa asociaţiei “10 sur 10” şi preluat de Institutul Francez şi de Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni.
Pe 27 mai, via Zoom, va avea loc webinarul „Trecut, prezent și viitor: conviețuirea orașului cu virusul” care face parte din seria întâlnirilor franco-române pe tema „Orașe Durabile”, organizate de Institutul Francez din România și Ambasada Franței. Ce modele ne putem imagina pentru a reduce vulnerabilitatea oraşelor și a preveni riscul de epidemii? Cum putem învăța din trecut și prezent pentru a face lumea urbană mai rezistentă și mai polivalentă? Este promovarea unui oraș local mai autonom o soluție fezabilă și eficientă? Nu există oare riscul de a crea noi citadele? Pentru a răspunde la aceste întrebări şi cu scopul de a concepe și de a promova idei și proiecte de referință implementate în Franța și în România, organizatorii îi invită pe cei interesați de viitorul orașelor noastre: în primul rând profesioniștii din domeniul urbanismului, aleșii locali și studenții. Webinarul est organizat în parteneriat cu asociația de dezvoltare urbană MKBT: Make Better.
Institutul Francez este implicat direct şi în două dintre cele cinci dezbateri EUNIC Mixers « Culture cannot be stopped ». Pe 28 mai Isabelle Lévy, directoarea Oficiului Forţei de Muncă în Domeniul Spectacolelor şi a Direcției Generale Creație Artistică, este invitată la EUNIC MIXERS #4 – « Empowering and protecting artists ». Pe 14 mai, în cadrul EUNIC MIXERS #2 « Nouvelles pratiques artistiques lors de l’épisode Covid », a fost invitat Julien Dallière, artist independent care a participat la Sezonul Franţa-România în 2019, care lucrează îndeaproape cu scena culturală şi artistică din Cluj-Napoca şi îşi prezintă spectacolele la Bucureşti. Un alt webinar despre dilemele etice în utilizarea inteligenței artificiale în lupta împotriva Covid-19 va fi organizat la începutul lunii iunie. Tema inteligenţei artificiale a fost deja dezbătută la sfârşit de aprilie în cadrul webinarului „Inteligenţa artificială: provocări privind proprietatea intelectuală”, animat de avocata Delia Belciu şi a provocat un mare interes.
Pentru a aminti doar câteva dintre webinarele de succes care au avut loc în ultima lună, le putem menţiona pe cele organizate de departamentul educaţional al IFR împreună cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF-CREFECO) : « Enseigner la Francophonie aujourd’hui, réussir votre transition vers un enseignement à distance » (1031 de înscrişi, dintre care 561 de români) şi « Evaluer les apprentissages à distance » (1545 de înscrişi, dintre care 883 de români). Pe 4 mai, Hélène Roos, directoarea Institutului Francez din România, şi Joachim Umlauf, directorul Goethe Institut din Bucureşti, au lansat şi seria de dezbateri Insula 42 „Incubator European” cu o discuţie despre domeniile cele mai afectate de criza Covid-19 şi despre măsurile luate de Franţa şi Germania în domeniul cultural. Puteţi găsi toate informaţiile despre webinarele organizate de Institutul Francez pe paginile sale de Internet şi Facebook.