Atrium armonic – recital extraordinar al pianistului Eduard Kunz

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » Atrium armonic – recital extraordinar al pianistului Eduard Kunz

După mai mult de un deceniu de tăcere, pianul istoric Schiedmayer (1900) va însufleţi din nou cu armoniile sale vila din bulevardul Dacia, numărul 77. În cadrul Anului european al Patrimoniului cultural şi cu ocazia deschiderii Sezonului România-Franţa, la Paris, Atrium-ul Institutului Francez din Bucureşti va fi scena recitalului extraordinar al pianistului Eduard Kunz, pe data de 3 decembrie 2018, la ora 19:30.

Pentru această seară de gală pentru care biletele au fost epuizate în câteva ore, sonorităţile a trei spaţii culturale se vor întrepătrunde pe clapele instrumentului, superbă piesă de patrimoniu. Eduard Kunz va interpreta – Claude Debussy (Clair de lune), Maurice Ravel (Gaspard de la nuit), Sergueï Rachmaninov (Six moments musicaux op. 16). În deschiderea recitalului, publicul va avea ocazia să asculte o tânără speranţă a scenei muzicale româneşti, Catinca Nistor (Claude Debussy – L’isle Joyeuse, George Enescu – Toccata Suite No.2 Op. 10).

Adevărată bijuterie a Casei Olănescu, pianul Schiedmayer a fost achiziţionat de statul francez în anul 1936, împreună cu imobilul de la numărul 77 al bulevardului Dacia. Ani de-a rândul, sonoritatea acestui instrument remarcabil i-a încântat pe melomanii care treceau pragul Institutului Francez din Bucureşti. Conceput de profesorul Gustav Halmhuber (marchetăria a fost manufacturată de G.Wölfel), pianul aflat în Atrium-ul Institutului a fost fabricat la începutul secolului 20 de către Pianofortefabriek de la Stuttgart, furnizorul tuturor marilor case regale şi imperiale ale epocii. Anterior, modelul după care a fost confecţionat instrumentul primise Marele Premiu al Expoziţiei universale de la Paris, din 1900. La sfârşitul anilor 1940, pianul Schiedmayer devine preferatul lui Roland Barthes, în timpul şederii sale în capitala României, ca ataşat cultural la Ambasada Franţei şi bibliotecar la IFB. Înainte de închiderea Institutului de către regimul comunist, pianul era protagonistul numeroaselor şi foarte aşteptatelor serate muzicale organizate aici. Instrumentul a fost restaurat în 2018 de către expertul rus Alexander Ermakov.

Considerat a fi unul dintre cei mai buni 10 pianişti din lume de către BBC Magazine, Eduard Kunz (născut în 1980) a evoluat în compania celor mai prestigioase orchestre europene. Recompensat cu cincisprezece mari premii internaţionale, artistul are şi o discografie bogată, în care apare îndeosebi alături de Orchestra BBC (Marea Britanie). Împreună cu Alexandru Tomescu, Eduard Kunz a înregistrat integrala lucrărilor pentru pian şi vioară de George Enescu. În afară de activitatea concertantă, instrumentistul este şi profesor emerit al Universităţii Josip Strossmayer (Osijek – Croaţia), precum şi profesor invitat la mai multe universităţi de muzică din China, Italia şi Japonia. Eduard Kunz este stabilit în România.

Catinca Nistor (născută în 2003) studiază la Şcoala “Iosif Sava” din Bucureşti şi se perfecţionează cu Eduard Kunz. Tânăra a câştigat deja câteva premii întâi cu ocazia unor competiţii româneşti şi internaţionale. De curând şi-a făcut debutul pe scenele mocovite, alături de Orchestra Virtuoso din capitala Federaţiei Ruse.

Evenimente Recomandate
Metal Gates Festival 2024 anunta programul complet si bilete pe zile

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 8 septembrie 2024

EUR 1 x EUR = 4,9728 RON
GBP 1 x GBP = 5,8944 RON
USD 1 x USD = 4,4760 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 8 septembrie 2024

Acum la Bucureşti
18 °C

Cer senin

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner