Morrissey în premieră în România

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » Morrissey în premieră în România

Morrissey cântă în premieră la București pe 14 octombrie 2015, la Sala Palatului, intr-un spectacol organizat de Events.


Steven Patrick Morrissey s-a născut în Davyhulme, Manchester, Marea Britanie. Prinde microbul scrisului la o vârstă foarte fragedă, și deși preferata sa e poezia, atacă toate genurile literare și la doar 20 de ani i se publică biografia lui James Dean, “James Dean nu este mort”. Influențe sale literare variază de la Oscar Wilde la Johann Wolfgang Goethe, dar se declară de asemenea un fan înrăit al muzicii pop și al marelui ecran. David Bowie, Ray Davies și Marc Bolan se numără printre idolii săi muzicali. În 1982, începe să colaboreze cu chitaristul și compozitorul local Johnny Marr, și astfel ia naștere probabil cel mai redubatibil duo componistic al anilor ‘80. Versurile spirituale și morbid-sentimentale ale lui Morrissey se potrivesc perfect cu bizarele progresii de acorduri ale lui Marr. Celor doi li se alătură curând colegii de școală ai lui Marr, Andy Rourke (bass) și Mike Joyce (tobe) și astfel ia naștere trupa The Smiths. The Smiths a lansat șase albume de studio și mai multe single-uri de succes între 1983 și 1987. Trupa a făcut valuri atât în ​​Anglia natală, cât și în SUA. N-au ajuns niciodată în în mainstream-ul american, dar erau foarte des difuzați de posturile de radio pentru tineret, în primul rând datorită temelor inteligente, de multe ori controversate, ale lui Morrissey. Textele lui Morrissey sunt deseori deprimante, abordând teme ca dragostea, moartea, vegetarianismul, alienarea, toate fiind îmbibate cu o doză de umor care nu te lasă indiferent. The Smiths s-au despărțit în 1987 din cauza unui conflict dintre Morrissey și Marr.

GLASTONBURY, ENGLAND - JUNE 24: Morrissey performs live on the pyramid stage during the Glastonbury Festival at Worthy Farm, Pilton on June 24, 2011 in Glastonbury, England. The festival, which started in 1970 has grown into Europe's largest music festival attracting more than 175,000 people over five days  (Photo by Ian Gavan/Getty Images)
GLASTONBURY, ENGLAND – JUNE 24: Morrissey performs live on the pyramid stage during the Glastonbury Festival at Worthy Farm, Pilton on June 24, 2011 in Glastonbury, England. The festival, which started in 1970 has grown into Europe’s largest music festival attracting more than 175,000 people over five days (Photo by Ian Gavan/Getty Images)

Anul următor, Morrissey se lansează într-o carieră solo, cu albumul “Viva”, un disc bine primit de fani și de critici depotrivă, care urcă până pe locul 48 în topurile americane. Parcursul său pe cont propriu înregistrează chiar o notorietate mult mai mare în SUA decat avusese vreodată trupa The Smiths. Cel mai mare triumf este albumul “Your Arsenal” (1992), nominalizat la  Grammy pentru “cel mai bun album alternativ”. Morrissey s-a declarat întotdeauna fascinat de scena glam-rock a anilor ‘70, și “Your Arsenal” o dovedește din plin – discul e produs de fostul chitarist al lui David Bowie, Mick Ronson. Odată cu el începe și cel mai de durată parteneriat profesional al său, cu chitariștii Alain Whyte și Boz Boorer, care i s-au alăturat și au lucrat cu el de atunci.

Urmează două albume cu mai puțin succes comercial, “Southpaw Grammar” (1995) și „Maladjusted” (1997). Tot în 1997, Mike Joyce, fostul baterist The Smiths, îi acționează în judecată cu succes pe Morrissey și Marr pentru redevențe pentru compoziție. Turneul “Oye Esteban” (1999-2000) prinde foarte bine în America Latină, iar Morrissey revine în 2004 cu discul „You Are the Quarry”, de pe care strălucesc single-urile “The World Is Full of Crashing Bores” și “How Can Anybody Possibly Know How I Feel?”.

Jesse Tobias, fostul chitarist Red Hot Chili Peppers, i se alătură pentru câteva luni, colaborând la “Ringleader of the Tormentors” (2006), produs de un alt fost asociat al lui Bowie, Tony Visconti, iar la scurt timp de aniversarea de 50 de ani a lui Morrissey vede lumina zilei și “Years of Refusal” (2009). Morrissey rămâne un artist-cult, cu o bază de fani foarte loiali, care îl adoră. O parte dintre ei continuă să spere la o reuniune The Smiths, deși este foarte puțin probabilă – Morrissey a dezmințit în câteva ocazii această posibilitate.

În funcție de distanța față de scenă, biletele costă 120, 145, 190, 220 și 260 lei. Se pot cumpăra începând de astăzi online pe www.eventim.ro sau prin rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas, librăriile Cărturești, hipermarketurile Carrefour și benzinăriile OMV). Biletele pot fi achizitionate și în două rate lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Eventim din str. Polonă, nr. 15.

Evenimente Recomandate
Depeche Mode la Arena Nationala 2023
ARTmania 2023

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 6 februarie 2023

EUR 1 x EUR= 4,9005 RON
GBP 1 x GBP= 5,4945 RON
USD 1 x USD= 4,4823 RON
Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 6 februarie 2023

Acum la Bucureşti
0 °C
Cer senin
Vezi mai multe orașe →
Reducere 1% la PC Garage

Click pe imaginea de mai sus, sau foloseste codul FN7MKAFI in cosul de produse!

E-zine.ro is a Thomann Partner