Preotul voodoo care canta funk-jazz

Discul "Head Bird Son" se va lansa luni in Franta, Belgia si Suedia, urmand ca, pe 9 februarie, sa apara si in Marea Britanie.

Preotul voodoo Anthony Joseph ar putea fi una din revelatiile muzicale ale anului, gratie albumului sau "Bird Head Son", o combinatie de funk, jazz si afro-beat si ritmurile creole ale taramului natal, insula Trinidad.

Discul se va lansa luni in Franta, Belgia si Suedia, urmand ca, pe 9 februarie, sa apara si in Marea Britanie.

"Aceasta muzica e aceea a tuturor diasporelor: veti auzi funk, rock, jazz, dar si calypso", a explicat pentru AFP artistul avantgardins in varsta de 42 de ani.

"Bird Head Son" are invitati prestigiosi, printre care: anglo-nigerianul Keziah Jonez, care apare in trei piese, precul si marele trombonist americat Joe Bowie, care canta alaturi de Spasm Bond, trupa lui Anthony Joseph.

Bazata pe text, muzica acestuia din urma aminteste de americanul Gil Scott-Heron si de poemele sale soul-funk, de jazzul liber al lui Sun Ra sau de stilul afro al nigerianului Fela Kuti.

Dupa debutul din decembrie la Transmusicales, el s-a bucurat de succes in fata unei sali intregi. Miercurea viitoare, preotul-poet va pleca intr-un turneu de promovare.

"In Trinidad, bunicii m-au dus la biserica baptista, lucru care a avut o influenta majora asupra mea in ceea ce priveste spiritualitatea si aptitudinile muzicale", a explicat Joseph. "Religia baptista din Trinidad este versiunea prezentabila a voodoo. Este o experienta care a devenit o parte importanta a muzicii mele."

In copilarie, el si-a descoperit pasiunea de a scrie. Cand a implinit 22 de ani, Joseph s-a stabilit la Londra, unde a fondat o trupa rock inainte de a se focaliza pe literatura. Initial, actualul preot a scris poezii, semnand apoi romanul "Originile africane ale OZN-urilor", moment in care a decis sa se intoarca la muzica.

Primul sau album, "Leggo de Lion" (2007), a fost remarcat de francezul Antoine Rajon, care l-a ajutat sa mearga mai departe. "Iubesc ideea de convergenta: un locuitor al Trinidadului intalneste un francez si se ajuta unul pe altul sa mearga intr-o directie noua", a spus, zambitor, Joseph. "Nu exista hazard. Cateodata imi spun: Creatorul are o strategie de ansamblu!"

Ti-a placut articolul ? Nu uita de share: