PROFESORUL SI OMUL DE LITERE ANTOINE COMPAGNON VINE IN ROMANIA în cadrul ciclului de conferințe ale Collège de France

Prima pagină » Noutăţi » Evenimente » PROFESORUL SI OMUL DE LITERE ANTOINE COMPAGNON VINE IN ROMANIA în cadrul ciclului de conferințe ale Collège de France

 

Invitat de către Ambasada Franței și Institutul Francez, profesorul și omul de litere Antoine Compagnon va efectua un turneu în România, la București și la Cluj-Napoca, între 22 și 25 februarie 2016. Pe durata acestei vizite, Antoine Compagnon va lua parte la conferințe, seminarii, dezbateri sau întâlniri cu publicul și va acorda interviuri partenerilor media, dar și presei locale.

În cursul perioadei petrecute la București, prima zi, luni 22 februarie 2016, va fi marcată de conferința „Les Chiffoniers littéraires” la Universitatea București, la ora 10:30 și de o prezentare a cărților „Antimodernii” și „O vară cu Montaigne” la librăria Humanitas Cișmigiu, la ora 18:00. A doua zi, marți 23 februarie 2016, va participa la o întâlnire științifică la Academia Română, de la cu ora 11.00 și va susține conferința „Vivre au numérique”, în sala Elvire Popesco, la Institutul Francez, la ora 18.00.

Deplasarea la Cluj-Napoca, în ziua de miercuri 24 februarie 2016, va debuta cu o altă conferință „Les Chiffoniers littéraires” la Universitatea Babeș-Bolyai, la ora 12:00, urmând ca autorul să își prezinte cartea „Petits spleens numériques” la Universitatea Tehnică, începând cu ora 18:00. Pentru ultima sa zi petrecută în România, omul de litere va acorda un interviu presei locale din Cluj-Napoca.

Antoine Compagnon s-a născut la Bruxelles la data de 20 iulie 1950, într-o familie de șase copii. După o adolescență marcată de numeroase experiențe în străinătate, s-a întors în Franța pentru a-și termina parcursul școlar într-un liceu militar din departamentul Sarthe. Fostul elev al Școlii politehnice din Paris obține titlul de inginer în urma absolvirii Școlii Naționale de Poduri și Șosele, iar, în 1977, devine doctor în literatură franceză.

Cariera sa profesională începe în anul următor, când devine conferențiar la Școala politehnică din Paris (1978-1985), pentru ca apoi să ocupe postul de profesor la Institutul Francez din Marea Britanie (1980-1981), la Universitatea din Normandia Superioară (1981-1985), la Universitatea din Maine (1989-1990), precum și la Universitatea Paris-Sorbona (1994-2006).

În prezent, ocupă șefia catedrei de „Literatură franceză, modernă și contemporană: istorie, critică, teorie” în cadrul prestigioasei instituții de învățământ și de cercetare Collège de France (din 2006) și este profesor de limba franceză la Universitatea Columbia (din 1985). De asemenea, este membru în Consiliul de administrație al Bibliotecii naţionale din Franţa și al Fundației Singer-Polignac.

Specialist în operele lui Michel de Montaigne și a lui Marcel Proust, activitatea neîncetată de care a dat dovadă Antoine Compagnon în domeniul literar a fost recompensată de către autoritățile franceze, acordându-i titlul de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare în 2007, de Comandor al Palmelor academice în 2008, de Ofițer al Ordinului national al Meritului în 2012 și de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor în 2013.

Turneul profesorului Antoine Compagnon este organizat de Ambasada Franței în România și de Institutul Francez în România cu sprijinul Academiei Române, Universității din București, Universității Babeș-Bolyai, CEREFREA și Collège de France,  și în parteneriat cu: Radio România Internațional, Radio France International și Observator Cultural.

Toate informațiile utile sunt disponibile pe site-ul Institutului Francez : http://www.institutfrancais.ro, precum și pe rețelele de socializare : https://www.facebook.com/InstitutulFrancez

Evenimente Recomandate
Bilete Bruce Dickinson - The Mandrake Project - Sala Palatului
Hellfest 2024 - Metallica, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, Machine Head, Prodigy… si multi altii!

Horoscop
Curs valutar
Meteo

Cursul valutar BNR comunicat la data de 19 mai 2024

EUR 1 x EUR = 4,9751 RON
GBP 1 x GBP = 5,8059 RON
USD 1 x USD = 4,5879 RON

Vezi mai multe monede →

Starea vremii pentru data de 19 mai 2024

Acum la Bucureşti
13 °C

Câțiva nori

Vezi mai multe orașe →

E-zine.ro is a Thomann Partner